En Sıcak Konular

Fransa Hamas'la görüşmüş

19 Mayıs 2008 14:25 tsi
Fransa'nın eski Bağdat Büyükelçisi Yves Aubin, Hamas'la görüştüklerini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Haziran ayında İsrail'e yapacağı ziyaret öncesinde, Paris'in Hamas ile diyaloğa girdiği ortaya çıktı.

Le Figaro gazetesi, Fransa'nın, Haziran 2007'de Gazze'yi ele geçirmesi üzerine ilişkilerini kestiği Hamas ile yeniden görüşmeye başladığını açıkladı. Gazete "Nicolas Sarkozy, artık Filistinli İslamcılar ile köprülerin açılmasına artık karşı değildir" diye yazdı.

Geçen Ocak ayında emekli olan üst düzey Fransız diplomatı, eski Bağdat Büyükelçisi Yves Aubin de La Messuziere'nin, bir ay öncesi kadar İsmail Haniye dahil, Hamas'ın önde gelenleri ile Gazze'de görüştüğünü kaydetti.

De La Messuziere, Le Figaro'ya yaptığı açıklamada da "Resmi bir misyon değildi" dediği ziyareti "çok yararlı" olarak nitelendirerek, şunları anlattı:

"Hamas ile görüşülebilmesi için Batı'nın öne sürdüğü koşullara azami biçimde yaklaşmaları gerektiğini söyledim. Onlar da, dolaylı olarak İsrail'in tanınması anlamına gelen, 1967 yılındaki sınırları ile Filistin devletini kabul etmeye hazır oldukları yanıtını verdiler. Kamikaze saldırılarını durdurmaya hazır olduklarını da söylediler ve İslamcı liderler, Mahmut Abbas'ın meşruluğunu tanıyorlar ki bu benim için sürpriz oldu. Gittiğim tüm büroları, onun portresi, Hamas'ın sorumlularının portreleri ile yan yana idi."

Le Figaro, Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in İslamcılar ile görüşülmesinden yana olduğunu belirtirken, İsrail'de yapılan kamuoyu yoklamalarına göre halkın çoğunun Hamas ile temas kurulmasından yana olduğunu gösterdiğini de anımsattı.

Paris'in, İsrail'in de 2003 yılında Hamas'ın AB'nin terör örgütleri listesine dahil edilmesine karşı çıkan ilk AB başkentlerinden biri olduğuna da işaret eden gazete, ancak Hamas ile görüşülmesinin, Fransa'daki İsrail taraftarları arasında sert tepki yaratması beklendiğini belirtti. Gazete, ayrıca bu temasların zamanlamasına dikkat çekerken bir uzmanın, "Eğer Fransızlar çok hızlı giderlerse, İsrailliler, Sarkozy'nin Haziran sonunda Kudüs'e yapacağı ziyareti mahvedebilirler" uyarısına da yer verdi.

Le Figaro, son yıllarda İspanya ve İngiltere gibi AB ülkelerinin de Hamas ile temas kurduklarını anımsattı.

DIŞİŞLERİ BAKANI DOĞRULADI

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Hamas liderleriyle gayri resmi temas kurduklarını doğruladı.

Kouchner, Le Figaro gazetesinde çıkan haber üzerine Europe-1 radyosuna açıklama yaptı.
 
Kouchner, bu temasın resmi ilişkilere geçildiği ya da görüşmeler yapıldığı anlamına gelmediğini söyledi.
 
"Hamas ile temasa geçen kişi konuştuğu için bunu yalanlamanın zor olacağını" belirten Bakan Kouchner, temasların gerekli olduğunu ve Hamas'ın Gazze'nin denetimini ele geçirmesinden önce de bazı temasları olduğunu söyledi.
 
dunyabulteni



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,826 µs