En Sıcak Konular

Haaretz: İsrail ateşkesi kabul edecek

19 Mayıs 2008 13:21 tsi
Haaretz'e göre, İsrail, Hamas ile ateşkesi gayriresmi olarak kabul ettikten sonra aşamalı olarak ablukayı da kaldıracak.

İsrail, Mısır'ın arabuluculuk ettiği ateşkes anlaşmasını gayri resmi kabul etmeyi planlıyor. İsrail, Gazze Şeridi'nde Hamas ile ateşkese bağlı kalacağını resmen ilan etmeyecek, fakat Gazze Şeridi'ndeki ticari ablukayı aşamalı olarak kaldıracak.

Haaretz gazetesine göre, Şarm el Şeyh'te Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile ateşkes konusunu görüşen Ehud Barak, Hamas ile uzun dönem bir barış yapılabileceğine inanmıyor. Aynı görüşleri İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de paylaşıyor.

Dünya Ekonomik Forumu'na katılacak Barak, her şeye rağmen, Hüsnü Mübarek ve Mısır istihbarat başkanı Ömer Süleyman'a Hamas'ın İsrail'e roket saldırılarını durdurması halinde İsrail'in Gazze'de askeri faaliyetleri durdurmaya hazır olduğunu bildirecek. İsrail ayrıca, Mısır'dan Gazze'ye silah sevkiyatının önlenmesi için tedbirlerini artırmasını isteyecek.

Bu arada, Barak'ın, tutuklu asker Gilad Şalit'in serbest bırakılması ile ilgili görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi halinde, İsrail'in Gazze çevresindeki ablukayı kaldıracağı ve sınır geçişlerini açacağını söylemesi bekleniyor.

İsrail'in gayri resmi ateşkes planına göre, Gazze'den roket saldırılarının durması halinde, İsrail Gazze Şeridi'ne mal taşıyan kamyonların sayısını aşamalı artıracak. Şu anda sadece günde 60 kamyonun geçişine izin veriliyor. İsrail'in 450 tutukluyu serbest bırakması karşılığında Şalit'in serbest bırakılmasına karar verilmesi halinde ise İsrail, Refah geçiş noktasını tekrar açmayı kabul edecek.

Hareetz gazetesinin bildirdiğine göre, İsrail yönetimi, yabancı tutuklular konusundaki tutumunu da hafifletiyor. "Elinde kan olan" tutuklular kriterini hafifletiyor. Ancak Hamas bütün tutukluların serbest bırakılmasını istiyor.

İsrail gazetesine göre, İsrail hükümet yetkilileri Gazze'de büyük çapta askeri operasyonların İsrail'in çıkarlarına hizmet etmediğini şu anda yavaş yavaş farketmeye başladı. Olmert ve diğer üst düzey bakanlar; Bush yönetimi ve Avrupa Birliği ülkeleri temsilcileri ile yakında yaptıkları görüşmelerde şimdi Gazze'ye bir askeri saldırı düzenlenmesi halinde İsrail'in uluslararası desteğe sahip olmayacağını anlamış gözüküyorlar. Ancak bir kaç ay içinde Hamas yüzünden ateşkes ihlal edilirse, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin İsrail'in Gazze'de askeri operasyon yapmasına destek verebilecekleri düşünülüyor.

İsrail, İran'ın İsrail'e komşu ülkeler üzerindeki etkisi sebebiyle de Gazze'ye bir askeri operasyon yapmaktan çekiniyor. İran'ın özellikle Lübnan üzerinde önemli etkisi bulunuyor. Gazze'de büyük bir İsrail askeri saldırısı, Lübnan'daki Hizbullah eylemlerini artırabilir ve İsrail'e kuzeyde ikinci bir cephe açılabilir. İsrail, İran tehdidini ciddi bir şekilde hissediyor. Çünkü İran ve Suriye arasında yakın ilişkiler bulunuyor. İran'ın Beyrut'ta Hizbullah ve Gazze'de Hamas karar mekanizmalarında önemli bağlantıları var.

İsrail siyasi-güvenlik kabinesinin Çarşamba günü ateşkes konusunu ele alması bekleniyor. Mısır istihbarat başkanı Ömer Süleyman, dün Şarm el Şeyh'te Knesset üyesi Yossi Beilin'e (Meretz-Yahad), "Ehud Barak ateşkes anlaşması konusunda yeşil ışık yakarsa, ertesi gün ateşkesin hangi saat başlayacağı belli olabilir" dedi.

İsrail'in Hamas'ın isimlerini verdiği tutukluları serbest bırakmayı kabul etmesi halinde, ateşkes anlaşmasına Şalit'in serbest bırakılmasının da dahil edilebileceğini belirten Süleyman, İsrail'in halihazırda isimlerden bir çoğuna itiraz ettiğini bu sebeple ateşkesin yürürlüğe girmesinden sonra da bu konudaki görüşmelerin devam edebileceğini kaydetti.

dunyabulteni



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,037 µs