En Sıcak Konular

Sigara içen kapı önüne!

19 Mayıs 2008 08:12 tsi
Sigara içen kapı önüne! Bugün yürürlüğe giren yasakla ortak kullanım alanlarında, işyerlerinde, toplu taşıma araçlarında sigara ve tütün ürünleri içilemeyecek. 'Sigara İçilmez' ibareli uyarı levhaları bugün duvarlara asılırken, yasağa uymayanlar 50 YTL ceza ödeyecek.

En sağlıklı yasak

Türkiye'de sigara içme oranını yüzde 20'lere düşürmeyi hedefleyen sigara yasağı bugünden itibaren uygulanmaya başlanacak. Yasak kapsamında, tütün ürünlerinin tüketiminin yasaklandığı yerlerde ve tütün ürünlerinin satışının yapıldığı yerlerde 'Sigara İçilmez' ibaresinin bulunduğu uyarı levhaları asılacak.

SİGARA ODALARI OLUŞTURULACAK

Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimlerde ve ceza infaz kurumlarında, şehirlerarası veya uluslararası güzergâhlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde toplam alanın yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabilecek. Bu alanlar, koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmiş ve standartlara uygun havalandırma tertibatı ile donatılmış, tavanı, kapı ve pencereleri dışında dört tarafı sert zemin veya duvarla kaplı olacak.


TİRYAKİLER, AYNI KATTA

Otelcilik hizmeti verilen işletmelerin, tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odalarında standartlara uygun havalandırma tertibatı bulunacak. Tahsis edilen bu odaların mümkün olduğunca aynı kat, koridor gibi müstakil ve tecrit edilebilir ayrı bölümlerde yer alması sağlanacaktır.


TRİBÜNLERDE DE YASAK

Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılmayacak, bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulması halinde bu alanlar toplam seyir alanının yüzde 50'sini geçmeyecek ve ortamda bulunan diğer kişilerin etkilenmesini önleyecek şekilde düzenlenecektir.

Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünlerinin satışı yapılamayacak. Yasağın uygulandığı yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanlara 20 YTL para cezası uygulanacak. Yasağa ikinci kez uymayan işletmelere ise 500 YTL ile 5 bin YTL arasında idari para cezası uygulanacak.


Kahvehane sahipleri karara temkinli

Kahvehaneler için sigara yasağı uygulaması 19 Temmuz 2008'de başlayacak. Yasağı desteklediğini belirten kahvehane sahipleri, bir yandan da olumsuz etkilenebilecekleri uyarısı yaptılar. Kahvehanelere 14 aylık geçiş süresi tanıyan kanuna uyum için her kahvehanede bir 'sigara bölümü' kurmaya çalışacaklarını söyleyen Türkiye Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı Murat Ağaoğlu, Türkiye'de yaklaşık 300 bin kahvehane ve çay ocağını kapsayacak yasanın kendilerini 19 Temmuz 2009'a kadar kapsamadığını belirterek kahvehaneci esnafını uyardı. Ağaoğlu, “Sigara Yasağı'nın yürürlüğe girmesi ile uygulamaya konulması noktasında bizler de kararlıyız. Fakat bizim esnafımız için hemen uygulanabilirlik, kepenklerin bir bir kapanmasına neden olacaktır” dedi.


Sigara yasağına uyulacak yerler


Kamu hizmet binaları, (koridorlar dahil), her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında

Taksi hizmeti ve-renler dahil olmak üzere, kara, demir, deniz ve hava yolu taşıma araçlarında

Çadır ve güneşlik dahil kapatılmış alanlar ile tavan veya çatısı bulunan ama yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı yerlerde

Okul öncesi eğtim kurumları, dersha- neler, ilk ve orta öğrenim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında

Lokanta, kahvehane, kafeterya gibi yerlerdeki yasak ise 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe girecek

İşyeri, çalışanına yer gösterecek

Sigara yasağı ile birlikte bazı işyerlerinde de, çalışanlara sigara içmek için bina yakınlarında, güvenlik tedbirleri nedeniyle aynı anda belli sayıda kişinin olabileceği bir yer gösterilecek. Sabancı Holding, yapılan yeni yasal düzenleme doğrultusunda 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla Sabancı Center'deki kapalı alanlarda sigara içilmesini yasakladı. Holding çalışanları, kulelerin arka bölümünde yer alan teraslarda ayrılan alanlarda, sigara içebilecek. Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş'de ise, şu aşamada belirlenen yer olan plaza önünde sigara içilecek. Şirkette sigara içme yasağı 2006 yılında başladı, aynı dönemde katlarda da sigara odaları oluşturuldu. 2007 sonundan itibaren tek bir odaya indirildi.


Yasağa uymayan vekilin maaşından kesilecek

Meclis Başkanı Köksal Toptan, TBMM'de 20 Mayıs'ta uygulanacak sigara yasağına uymayan milletvekillerinin maaşlarından para cezası kesileceğini belirterek, bu konuda kesinlikle taviz vermeyeceklerinin altını çizdi. TBMM'-nin bu konuda yönetmelik çıkardığını da hatırlatan Toptan, “Sigara yasağına uymayan milletvekillerine cezayı, TBMM İdare Amirleri benim adıma kesecek. Meclis üst düzey görevlilerine de yine Meclis üst düzey bir görevli, personele gazeteciler ve ziyaretçilere, Meclis güvenlik memurları kesecek. Yasağı delen milletvekillerinin maaşlarından kesilecek. Bu konuda kesinlikle taviz verilmeyecek' dedi. Meclis'e gelen misafirlerinde bu yasağa uyacağını belirten Toptan, “Sayın Başbakan, CHP lideri Baykal ve MHP lideri Bahçeli de zaten sigara içmiyor” dedi.

yenişafak



Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,689 µs