En Sıcak Konular

Mahmud Abbas'tan istifa resti

18 Mayıs 2008 20:54 tsi
Mahmud Abbas'tan istifa resti Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ''önümüzdeki 6 ay içerisinde İsrail ile bir barış anlaşmasına varılamaması halinde, görevinden istifa edeceği'' uyarısında bulundu.

Abbas, bu açıklamayı, Dünya Ekonomik Forumu toplantıları nedeniyle bulunduğu, Mısır'ın sahil beldesi Şarm El Şeyh'te, İsrail parlamentosunun sol kanat partisi Meretz'in eski Başkanı Yossi Beilin'le görüşmesi sırasında yaptı.
 
İsrail basınında yer alan Abbas-Beilin buluşmasına ilişkin haberlere göre, Abbas, Beilin'e önümüzdeki 6 ayın barış süreci için oldukça kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti, bir anlaşmaya varılamaması halinde, kendisi için görevine devam etmesi gibi bir hususun olamayacağını vurguladı.
 
Abbas ayrıca, İsrail ve Filistinlilerin bir barış anlaşmasına varmakta isteksiz davrandıkları mevcut ortamda, bölgesel aşırı uçların zafer kazandıklarının da altını çizdi.
 
Abbas'ın, daha önce de İsrail'in 60'ncı yıl dönümünü kutlama etkinlikleri çerçevesinde Kudüs'e gelen ve Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in himayesinde düzenlenen "Yarına Bakış" konulu uluslararası konferansa katılan ABD Başkanı George Bush'un Knesset'te (İsrail parlamentosu) yaptığı konuşmasının, Filistin halkında öfkeye neden olduğunu Bush'a ilettiği kaydedildi.
 
Filistinli Başgörüşmeci Saib Erekat, ABD Başkanı ile görüşmesinde, Abbas'ın Bush'a Knesset'teki açıklamalarıyla ilgili kaygılarını ilettiğini belirtti.
 
Abbas ve Bush, dün Şarm El Şeyh'te görüşmüşlerdi. Erekat, Bush'a "hayal kırıklığına uğradıklarını ve bir fırsatın kaçırıldığını söylediklerini" ifade ederken, Abbas'ın ABD Başkanı'na "Tüm bölgede barışın gerçekleştirilebilmesi için Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlığına sahip olması gerektiğini söyleyebilirdiniz" dediğini aktardı.
 
Bush, Knesset'te ağırlıkla İsrail'i öven, İsrail-ABD dostluğuna ve ittifakına ilişkin sözler sarfetmiş, İsrail-Filistin barışına ilişkin somut bir şey söylemeden, her iki taraf liderlerini, gereken zor adımları atmaları konusunda uyarmakla yetinmişti.
 
Bush, Abbas'la görüşmesi sonrası, Şarm El Şeyh'te Dünya Ekonomik Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada daha belirgin ifadeler kullanmış ve İsrail ile Filistin arasında yıl sonuna kadar barış anlaşmasına varılabileceğine inandığını belirtmişti.
 
Bush, ancak bunun iki tarafında tavizleriyle hayata geçirilebileceğini ve bunun için İsrail tarafının "büyük özveride" bulunması gerektiğini ifade etmiş, "Sorumlulukları yerine getirerek ve cesaret göstererek bu yıl bu barış anlaşmasına varılacağına kesinlikle inanıyorum" demişti.

cnnturk



Bu haber 297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,192 µs