En Sıcak Konular

Ankara'da yine 'DTP klasiği'

18 Mayıs 2008 17:43 tsi
Kadın milletvekillerinin yöresel kıyafetlerle katıldığı DTP Kadın Kolları 1. Olağan Kongresi'nde konuşan Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Erdoğan’ın “3 çocuk doğurun” önerisinin "hem kadınlar, hem de Kürtlerin özgürleşmesine karşı g

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanvekili ve Mardin Milletvekili Emine Ayna, “Sayın Abdullah Öcalan, yetersiz ve anti demokratik olan Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre dahi cezaevinde tutuklu bulunan legal ve yasal biridir. Sizler kendi yasalarınızın bile dışına çıkarak ona yasadışı muamelesi yapıyor, o insana ‘Sayın’ denmesini suç kapsamına alıyorsunuz” dedi.

Demokratik Toplum Partisi Kadın Kolları 1. Olağan Kongresi Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu’nda yapıldı. Kongreye DTP’li Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna, DTP Grup Başkanvekili, Van Milletvekili Fatma Kurtulan, diğer DTP’li kadın milletvekilleri, DTP’li kadın belediye başkanları, Irak Parlamentosundan Kürt milletvekilleri, bazı sivil toplum örgütlerinden kadın temsilciler kongreye katıldı.

Kongre için çok sıkı güvenlik önlemleri alınırken kongreye gelenler 3 defa aramadan geçirildikten sonra salona alındılar. Kongreye katılan kadınların büyük bir bölümü ile bazı DTP’li kadın milletvekilleri yöresel kıyafetlerle kongreye katılması dikkat çekti.

MİLLETVEKİLLERİNE VE ÖCALAN’IN KARDEŞİNE BÜYÜK İLGİ

Salonda, “Hepimiz Pippayız, Hepimiz Barış Yürüyüşçüleriyiz”, “Selam olsun bugünü yaratan özgürlük savaşçılarına”, “Örgütlenelim, demokratik siyaseti yaratalım” yazılı pankartlar asılırken, Türk Bayrağı ve Atatürk Posterinin olmaması dikkat çekti. Kongrenin açılışında DTP’nin diğer kongrelerinde olduğu gibi İstiklal Marşı okunmazken, yaşamını yitiren kadınlar için saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruyu sırasında DTP’li kadınlar zafer işareti yaparak “şehitler ölmez” anlamına gelen “Şehit Namırın” sloganını attılar. Katılımcılar, Kürtçe türküler eşliğinde, sarı kırmızı yeşil motifli eşarplar sallayarak halay çektiler.

-“LEYLA ZANALAR GELİYOR”-

Kongreye katılan DTP milletvekilleri “Leyla Zanalar Geliyor” sloganı eşliğinde zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde salona girerken, kongrede en fazla ilgi çeken isimlerden diğeri de Abdullah Öcalan’ın kardeşi Havva Keser oldu. Milletvekilleriyle birlikte en ön sırada oturan Keser, partili kadınlardan büyük ilgi gördü.

Divan Başkanı Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak’ın seçildiği kongrenin açılış konuşmasını yapan DTP Kadın Kolları Başkanı Türkan Yüksel, Kürt sorununun çözülmesi için Abdullah Öcalan’ın muhatap alınmasını ve İmralı Cezaevi’nin koşullarının düzeltilmesini istedi.

-“AMAÇ KÜRT NÜFUSUNUN ÇOĞALMASININ ÖNÜNÜ ALMAK”-

DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna ise konuşmasında örgütlü mücadelenin önemine değinerek, Kürtlerin ve kadınların örgütlenmesi gerektiğini ifade etti. Ayna, sınır ötesi ve sınır içi operasyonlara karşı ancak örgütlü bir duruş ile karşı konulabileceğini belirtti.
Konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “3 çocuk doğurun” önerisini de eleştiren Ayna özetle şöyle konuştu:

"Bu aslında hem kadınlar, hem de Kürtlerin özgürleşmesine karşı geliştirdikleri bir projedir. Amaç 3 çocukla kadınların yapabileceği tek şey ev kadınlığı olacaktır. Böylece hem toplumsal hem de siyasal yaşamdan kopmak zorunda kalacaktır. Bir yandan Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illerde birçok doğum kontrol yöntemlerini yayma çalışmaları yürütülürken diğer yandan da kendi tabanını en az 3 çocuğa teşvik edip Kürt nüfusunun çoğalmasının önünü almak tezgahlanmaktadır. Bu da Kürtler üzerinde kurulan egemenliğin ve iktidarın devamlılığını sağlayacaktır.” Ayna’nın bu sözleri üzerine Başbakan Erdoğan salonda yuhalandı.

Başbakan Erdoğan’ı eleştirmeyi sürdüren Emine Ayna, kongreye katılmak isteyenlerin bazı illerde engellendiğini söyleyerek, “Sayın Erdoğan, bizden neden bu kadar korkuyorsunuz? Saltanatınızın sarsılacağından mı endişeleniyorsunuz? Bu kadar dini esas alan biri olarak en iyi siz bilmelisiniz ki bu dünya Sultan Süleyman’a kalmadı, size de kalmaz” dedi. Ayna’nın bu sözleri büyük alkış alırken salondan “Katil Erdoğan” sloganı atıldı.

Ayna, yapılan sınır ötesi ve içi operasyonları da değerlendirerek Kürtleri kendini inkar etmenin dayatıldığını savundu. Ayna, bunun onursuzluk ifade ederek Kürtlerin bunu kabul etmeyeceğini söyledi. Demirci Kava efsanesini anımsatan Ayna, “Türkiye resmi ideolojisini sürdüren statükocu güçler de zalim Dehak gibidir. Kürt gençlerinin kanlarından beslenmekteler” dedi.

Gerilla cenazelerinden eskiden barış sloganlarının atıldığını belirten Ayna, son dönemlerde bu durumun ortadan kalkarak ailelerin intikam duygularının ortaya çıktığını söyledi. Ayna, Erdoğan’ın mecliste kendileriyle konuşmaması ve tokalaşmamasının nedeninin de Kürtlere karşı uygulanan devlet terörünü meşrulaştırmak olduğunu savundu.

SAVAŞIN NEDENİ PKK DEĞİL

Güneydoğu da yaşanan savaşın nedeninin PKK olmadığını ifade eden Emine Ayna, “Savaşın nedeni PKK değildir. Kürtlerin inkarı ve imhasıdır. İnkar ve imha politikasından vazgeçtiğiniz takdirde savaşın gerekçesi ortadan kalkacaktır. Operasyonların durması bunun ilk adımı olabilir” diye konuştu. Konuşması “PKK halktır halk burada” sloganı ile kesilen Ayna sözlerini şöyle sürdürdü:

“Barışı geliştirmek için her hafta Sayın Abdullah Öcalan, İmralı Cezaevi’nde birçok açıklamada bulunuyor. Sizler bu açıklamaların magazin boyutuyla ilgilenirken gerçekten çözüm önerilerini göz ardı gediyorsunuz. Sayın Abdullah Öcalan, yetersiz ve anti demokratik olan Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre dahi cezaevinde tutuklu bulunan legal ve yasal biridir. Sizler kendi yasalarınızın bile dışına çıkarak ona yasadışı muamelesi yapıyor, o insana ‘Sayın’ denmesini suç kapsamına alıyorsunuz.” Ayna’nın bu sözleri üzerine de salonda uzun süre “Sayın Öcalan” sloganları atıldı.

Ayna, partileri hakkında açılan kapatma davasının gerekçelerinden birinin de Öcalan’ın sözleri ve “demokratik Türkiye” önerisi olduğuna işaret ederek, “Tekrar ediyoruz, Sayın Abdullah Öcalan yasal biridir, legal biridir. Bizlerin de onu diğer insanlar kadar dikkate alma veya almama hakkımız vardır” diye konuştu.

haber7



Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,558 µs