En Sıcak Konular

Bakan Çelik: Tuzla'da ölümler devam edecek

18 Mayıs 2008 17:33 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, son olarak 2 işçinin daha hayatını kaybettiği Tuzla'daki tersaneler ile ilgili acı bir itirafta bulundu: ''Üzücü olaylar yaşanmaya devam edecek''

Bursa'da Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nce yaptırılan Atıcılar Atletizm Pisti'nde incelemelerde bulunan Çelik, gazetecilerin Tuzla'daki iş kazaları ve işçi ölümlerine ilişkin sorularını yanıtladı.
 
Bakan Çelik, Tuzla'daki olumsuz görüntülerin, olumsuz olaylara neden olmaya devam ettiğini belirterek, bunları altında fiziki mekanın yetersizliği, kayıt dışılık ve taşeron işçiliğin yattığını söyledi.
 
Taşeron ile ilgili istihdam paketinde gerekli düzenlemeyi yaptıklarını, bu konuya çözüm ürettiklerini, ayrıca Bakanlık olarak oradaki teknik elemanlar da dahil olmak üzere kim varsa eğitimini gerçekleştirdiklerini anlatan Çelik, eğitimlerin halen devam ettiğini bildirdi.
 
Bakanlık olarak yapılması gerekenleri, üzerlerine düşenleri hem yasal hem idari hem teftiş anlamında yoğun şekilde yaptıklarını belirten Faruk Çelik, "Ama, 20 tersane olması gereken yerde 50 tersane olursa ve bu şekilde ruhsatlandırılırsa o karmaşa içinde ne yazık ki bu üzücü olaylar cereyan etmeye devam edecek. Tuzla konusu artık kangren olmaya başladı" dedi.
 
Bu sorunun tek bir bakanlığının meselesi olmadığını belirten Çelik, 3-4 bakanın bir araya gelip birlikte çözüm üretmesi gerektiğini kaydetti.
 
"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bizim yapmamız gerekenler, orada nitelikli eleman çalıştırmak ve kayıt dışını önlemekle ilgili adımlar atmaktı. Bu çalışmalarımızı yapıyoruz" diyen bakan Çelik, "İkincisi yoğun denetim yapmaktı, iş sağlığına uygun yapı var mı yok mu bununla ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Üçüncüsü taşeron, yani alt işverenle ilgili, yasal düzenleme boşluğu vardı. Bunu da bu istihdam paketinde çıkardık" diye konuştu.
 
Tuzla'da iş yoğunluğu ve fiziki mekanın uygunsuzluğu gibi bir durum varsa bunun kendi bakanlığının boyutlarını aştığını belirten Çelik, bu durumda hükümetin diğer bakanlarıyla birlikte çözüm üretmesinin gerektiğine işaret etti.
 
"Kapatılması gerekiyorsa kapatılacaktır"
 
Bakanlık olarak en ağır tedbirleri, müeyyideleri uyguladıklarına dikkati çeken Faruk Çelik, "Müfettişlerimiz yine oradalar. Kapatılması gerekiyorsa kapatılacaktır, ihmal nereden kaynaklanıyor, işverenden mi, işin kendisinden mi, fiziki şartlardan mı, işçinin bilgisizliği ve deneyimsizliğinden mi kaynaklanıyor, bu raporlar bize geliyor" dedi.
 
İki işçi ölümü daha meydana geldi

Tuzla tersanelerinde Murat Çalışkan (31) adlı işçi gece saatlerinde çalıştığı Tersaneler Bölgesi'ndeki Desan Tersanesi'nde, iskeleden kaynak yaptığı geminin güvertesine düşerek hayatını kaybetmişti.
 
Tuzla tersanelerinde dün de üzerine sac düşen Deniz Kaşıkeman adlı işçi hayatını kaybetmişti.

Ajanslar



Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,533 µs