En Sıcak Konular

Prof. Arıboğan: İngilizce'yi fetişleştirmeyelim

18 Mayıs 2008 16:39 tsi
Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan,"İngilizce bu kadar kutsallaştırılmamalı, fetiş hale getirilmemeli. Kendi ülkemizde, dilimizin diasporası haline geldik. Türkiye'nin ortak değeri Türkçedir" dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan, üniversitelerin akademik bir yer olmaktan ziyade İngilizce dil kursu haline dönüştürüldüğünü belirterek, "İngilizce bu kadar kutsallaştırılmamalı, fetiş hale getirilmemeli. Kendi ülkemizde, dilimizin diasporası haline geldik" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Bahçeşehir Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen "Türkçe Eğitim Kongresi" bugün Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı. Kongreye Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, Bahçeşehir Ünversitesi rektörü Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan, çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı. Bahçeşehir Üniversitesi Türk Müziği topluluğu konseri ile başlayan kongrede konuklar, ünlü şair Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın Türkçe ile ilgili düşüncelerini barkovizyondan dinledi.

Kongrede kürsüye çıkan MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, Türkçe'nin tarihsel önemi ve Türkçe öğretmeni yetiştirme programlarının niteliğini anlattı.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan ise İngilizce eğitim veren bir üniversite olarak öğrencilerine Türkçe'yi iyi öğrenemeyenin İngilizce'yi öğrenemeyeceğini söylediklerini ifade etti. Üniversitelerin akademik bir yer olmaktan ziyade birer İngilizce dil kursu haline dönüştürülmesini fevkalade yanlış bulduklarını anlatan Arıboğan, şöyle konuştu: "Türkiye'de dil eğitimi konusunda müfredat ve eğitimde ilerleme olduğunu görüyoruz. Küreselleşme olgusunun en büyük parametrelerinden bir tanesi İngilizce'nin ortak bir dil olmasıdır. Bu durum gereklidir ama bunun kutsallaştırılması fetiş hale getirilmesi son derece yanlış. Dünyadaki hiçbir ülkede Türkiye'deki kadar mükemmel İngilizce konuşmaya çalışan insanlar göremezsiniz. Ne Fransızlar, ne Araplar, ne Pakistanlılar ne de Hintliler aksanlarını bozmazlar ama Türkler mutlaka Amerikalı gibi İngilizce konuşmaya çalışır. Bunun da çok önemli bir vasıf olduğu düşünülüyor."

Konuşmasında ünlü bir filozofun "Dil bizim yuvamızdır" sözünü hatırlatan Arıboğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz yuvalarını yitirmiş insanlar olmaya başladık. Kendi evimizde kendi ülkemizde dilimizin diasporası haline geldik. İnsan Amerika'ya da gitse, Çin'e de gitse yuvasını yanında taşır. Esas marifet dilden kopmamaktır. Şunu unutmamalıyız Türkiye'nin ortak değeri Türkçedir."

haber7

 



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,512 µs