En Sıcak Konular

'Dizi'ni söyle kim olduğunu söyleyeyim!

18 Mayıs 2008 15:49 tsi
'Dizi'ni söyle kim olduğunu söyleyeyim! 
Yoğun programlarına ve ciddiyetlerine rağmen siyasetçilerin de gözde dizileri olduğunu biliyor musunuz? Cumhurbaşkanı Gül hangi programı izlemek için uykusuz kalmayı göze alıyor? Başbakan Erdoğan en son hangi filmleri izledi? Hangi diziler kimin favorisi?

Önceki yıllarda günde ortalama 3,5 saat TV seyretme ortalamasıyla ABD'den sonra ikinci durumdayken dizi film furyasıyla birlikte dört saati bulan TV izleme süresi birinciliğe taşıdı ülkemizi.

 Babam ve Oğlum, Organize İşler, Beyaz Melek eşi Emine Erdoğan ile gittiği filmler arasında. TBMM Başkanı Köksal Toptan tartışma programlarının müdavimi. Devlet Bahçeli'nin odasında Meclis TV sürekli açık. Turgut Özal'dan bu yana siyasilerin kaçırmadan izlediği diziler de mevcut.

BİZİMKİLER(1987-1997): TV tarihinin en uzun soluklu dizisi. TRT'de başlayıp daha sonra Star ve Show TV'de devam etti. Dile kolay 465 bölüm. Bir apartman da yaşayan yöneticisinden kapıcısına kadar her türden insanın gündelik yaşamına dair bir Türkiye panoramasıydı. 1987 yılında başlayan Bizimkiler, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın da en sevdiği diziydi. Programını yayın saatine göre ayarlar ne yapar eder seyretmeye özen gösterirdi, orta sınıfı kucaklayan dört eğilimi birleştiren diziyi. Yapım şirketi o kadar zekiydi ki yaz aylarında birkaç takviye ile birlikte aynı oyuncularla farklı rollerde Yazlıkçılar diye bir dizi çekerdi. Ekip olarak hem tatil yaparlar hem de para kazanmaya devam ederlerdi. İşin ilginci seyirci de yadırgamazdı bu durumu. Benim memurum işini bilir diyen Özal'ı doğrularcasına.

ÇİÇEK TAKSİ (1995-2004):Kiminin parası, kiminin durağı/ Çiçek taksi durağı burası. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in favori dizisi. Herkesin özünde iyi olduğu kötülüğün yanlışlıkla yapıldığı en kısa sürede cezasını da bulduğu bir dizi. 'Benim memurum, benim işçim, benim köylüm' tanımını kapsayan geniş bir profili mevcut. Siyasetin en çok ticari taksilerde konuşulduğu gerçeğinden hareketle seçim dönemleri taksi şoförlerinin nabzı tutulur. Bütün liderler taksi duraklarını ziyaret ederler zaman zaman. Tekrarları TRT ekranlarında yayınlanmaya devam eden Çiçek Taksi de uzun soluklu bir diziydi.

EKMEK TEKNESİ (2002-2004): Fırıncı Nusret Baba, beş kızı, mahalle eşrafı, Heredot Cevdet, Kirli, Cengiz gibi renkli karakterleri içinde barındıran bir mahalle dizisi. Birlikte yaşamak, arkadaşlık bağları, mizah ve alaturka. Muhafazakar orta direk aile yapısı. Başbakan Tayip Erdoğan'ın favorisi. Kasımpaşa da yaşadığı günleri hatırlıyor olmalı.

ÇOCUKLAR DUYMASIN (2002-2005): TGRT için 13 bölüm olarak çekilen boşanmaya karar veren bir çiftin çocuklara karşı oynadıkları sanal mutluluk temalı bir dizi. TGRT o kadar tekrarladı ki, tekrarladıkça reytingleri dikkat çekmeye başlayınca ATV tarafından transfer edildi. 2002 seçimlerinde Cem Uzan tarafından birkaç bölümü satın alınarak propaganda öncesi 'seyirci mıknatısı' olarak kullanıldı. İdeal kadını oynayan Pınar Altuğ'un özel hayatında trafik karışınca diziden uzaklaştırılıp yerine Zeynep Tokuş geldi. Daha sonra taşfırın Tamer Karadağlı'nın da skandalı patlayınca dizi isim ve format değiştirip Çocuklar Ne Olacak diye devam etti ama sonuç parlak olmadı. Dönemin Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit'in favorisiydi. Bakan bazı dizilerin Türk aile yapısına uygun olmadığını ve boşanmaları artırdığını ifade ederken; boşanmanın içini boşaltan Çocuklar Duymasın'ı beğenerek izlediğini söylemişti. Halefi Nimet Çubukçu'nun henüz en beğendiği diziyi bilmiyoruz. CNBC-E dizilerini izlermiş gibi bir havası mevcut. Çubukçu, daha çok dizilerdeki sokak çocukları, yetimhane, hukuk ve kadın temalarına takılıyor. Çocuklarına kavuşamama teması üzerine kurulu Aliye'yi eleştirdi zamanında. Kanuni hakkı var açsa davayı kazanır dedi reyting faktörünü göz ardı ederek. Yaz sezonu ATV'de başlayan sokak çocuklarını anlatan Dolunay dizisinin yayında kalması için açık destek verdi ama başarılı olamadı.

DELİ YÜREK(1999-2002 ): Derin devleti deşifre eden, seyirciyi gündemdeki olayları diziden takip etmeye çağıran dizi. Kurtlar Vadisi'nin atası. Yusuf Miroğlu karakterinin aslında kimi anlattığına dair çeşitli rivayetleri sebebiyle MHP'lilerin favorisi olan dizi.

AVRUPA YAKASI(2004- ?): Adından da anlaşılacağı üzere Beyaz Türkleri anlatan dizi. Havalı Nişantaşı hayatı. 3. sezonda kadroya dahil olan Burhan Altıntop Nişantaşı çocuğu olduğunu ispat etmek için çabaladıkça daha çok eğlenmeye başladı Beyaz Türkler. Deniz Baykal'ın favorisi. Deniz Baykal kaçırmadan katıla katıla gülerek izliyor. Köksal Toptan'ın da takip ettiği diziler arasında Avrupa Yakası.

HATIRLA SEVGİLİ( 2006-?): 1960 ihtilalini anlatarak başlayan dizi uzun süre reyting baskısı hissetse de meraklısı çok. Günümüz siyasetçilerinin gençlik dönemine denk geldiği için gözde. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ifadelerine göre Hayrünnisa Gül. Çok kitap okuyan First Layd Hatırla Sevgilinin de müdavimi. BBP Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu yakın tarihte yaşanan olayları tek taraflı anlattığı için eleştiriyor diziyi. MHP Kahramanmaraş teşkilatı yanlış bakış açısının günümüzde yaşanan kutuplaşmaları artıracağı endişesiyle Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

ELVEDA RUMELİ (2007- ?): Osmanlı'nın son dönemleri. Balkan Harbinin ayak sesleri yaklaşmakta. 500 yıldır bir arada yaşayan Türk, Arnavut, Makedon farklı etnik grupların arasındaki gerilimleri; Nasrettin Hoca, Bekri Mustafa, Karagöz karışımı bir karakter olan Sütçü Ramiz ve ailesi ekseninde anlatıyor Elveda Rumeli. Makedonya Savunma Bakanı'nı kabulünde Genel Kurmayı Başkanı Yaşar Büyükanıt diziyi beğenerek izlediğini ifade etti. Toprak kayıplarının hangi süreçlerden geçerek başladığını ortaya koyan dizi Devlet Bahçeli'nin de gözdesi. Hayrünnisa Gül duygulanarak, gözleri dolarak izliyor diziyi. Cumhurbaşkanı Gül fırsat buldukça. Cumhurbaşkanı Gül, Makedonya ziyareti esnasında dizinin setini ziyaret ederek, dizi seti ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Yeni Şafak

 


 
 
 



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,846 µs