En Sıcak Konular

Parris: 'Türkiye krize sürükleniyor'

18 Mayıs 2008 14:16 tsi
Parris: 'Türkiye krize sürükleniyor' ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Wall Street Journal gazetesine "Türk Mahkemeleri Halkın İradesine Saygı Duymalı" başlıklı bir makale yazdı ve çok tartışılacak tespit ve öngörülerde bulundu.

Parris makalesinde, davanın "stratejik öneme ve sınırsız potansiyele sahip Türkiye'nin zaman kaybetmesine" neden olacağı görüşünü dile getirdi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da geçen yılki seçimlerden önce verdiği sözlerin aksine davrandığını kaydeden Parris, hükümetin ekonomik ve siyasi reformlar ile yeni anayasa hakkında taahhütlerini yerine getirmediğini yazdı.
 
Mahkemenin tavrının Anayasa'ya göre siyasi partilerin demokratik ve laik cumhuriyetin ilkelerini ihlal anlamında haklı görülebileceğini belirten Parris, bununla birlikte mevcut anayasanın askeri dönemden kalması nedeniyle Türkiye'de çok eleştirildiğine işaret etti.
 
"ABD'nin kilit müttefiklerinden ve Ortadoğu'nun en önemli demokrasilerinden biri krize sürükleniyor" ifadesini kullanan Parris, aylar sürebilecek davanın Meclis ve bürokraside işlevsizlik, siyasi çalkalanma, dış yatırımcı güveninin azalması, ekonomide yavaşlama ve AB üyelik sürecinin zayıflaması gibi sonuçlar doğuracağını öne sürdü.
 
Kapatma sürecinin "son derece stratejik öneme ve neredeyse sınırsız potansiyele sahip bir ülke" için kayıp bir ya da birkaç yıl demek olacağı belirtilen yazıda, bazı çevrelerin "Batılı değerlere karşıolduğu" imasıyla AK Parti'ye "İslamcı" damgası vurduğu, ancak AK Parti'nin bugün Türkiye'de liberal demokrat eğilime en yakın parti olduğu ifade edildi.
 
Makalede, partinin kapatılmasının tam da bu dönemde çok önem arzeden bir bölgede demokrasi için ciddi bir kötüye gidiş olacağı, ABD'nin AK Parti'nin kaderine kaygısız kalmasının uzağı görememek anlamına geleceği görüşü savunuldu.

cnnturk



Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,222 µs