En Sıcak Konular

Tenkit edenler ne yazmışlar peki?

18 Mayıs 2008 13:48 tsi
Tenkit edenler ne yazmışlar peki? Ergun Özbudun'un başında bulunduğu kurulun Anayasa taslağını eleştiren TÜSİAD, TOBB, TUSKON, TBB gibi örgütlerin hazırladığı Anayasa taslakları karşılaştırıldı. Sonuç...?

Sonuç: Özbudun taslağında eleştirilen maddeler, diğer taslaklarda da yer alıyor.Hukuk ve Hayat Derneği bir ilki gerçekleştirerek 1982 Anayasası, eleştiri toplayan Prof. Dr. Ergun Özbudun'un hazırladığı Anayasa taslağı ve sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan anayasa taslaklarını bir yayında topladı. Dernek tarafından oluşturulan karşılaştırma raporunda eleştirilerin hedefi haline gelen Prof. Dr. Özbudun’un başkanlığında Bilim Kurulu tarafından oluşturulan anayasa taslağı ile daha önce TÜSİAD, TUSKON, TOBB ve TBB tarafından hazırlanan taslaklar birbirleriyle madde madde karşılaştırıldı.

Referans rapor Özbudun taslağının tamamının yer aldığı raporun STK’ların önerileri ile yapılan karşılaştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu. Özellikle Anayasa Mahkemesi, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Siyasi Parti Kapatma Davaları konularında sivil toplum kuruluşları ile Özbudun taslağı arasında büyük farklılıklar olmadığı görüldü. Dernek Başkanı Nurullah Albayrak, ilk ve tek olarak hazırlanan bu raporun Anayasa çalışmalarında referans kabul edilebileceğini belirtti.

ANAYASA MAHKEMESİ

Bilim Kurulu:

Anayasa Mahkemesi onyedi üyeden oluşur. Türkiye Büyük Millet Meclisi en az üçü Anayasa Hukuku, Kamu Hukuku veya Siyaset Bilimi alanlarında çalışan Profesörler arasından olmak üzere sekiz üyeyi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu ile seçer. İyelerden dördü Yargıtay, dördü Danıştay biri de Sayıştay Genel Kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir.

TBB: Anayasa Mahkemesi Genel Kurul ve iki daire halinde çalışmak üzere onyedi üyeden oluşur. Üyelerden dördü Yargıtay dördü Danıştay birer üyede Askeri Yargıtay, Askeri Yüksekİdare Mahkemesi genel kurullarınca en az üç yıl üyelik görevinde bulunmak ve elli yaşını doldurmuş olmak koşuluyla kendi başkan ve üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğu ve gizli oyuyla seçilir. TOBB’un taslağında yüksek mahkeme

TOBB: Anayasa Mahkemesi onbeş asıl ve beş yedek üyeden kuruludur. Dört asıl ve bir yedek üye Yargıtay, üç asıl iki yedek üye Danıştay, birer asıl üye Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay Genel Kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir. ıki asıl bir yedek üye Anayasa Mahkemesi tarafından seçilir. Mahkeme asıl üyelerden bir tanesini yedek üyeleri diğerini ve yedek üyeyi birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından asıl üye tamsayısının salt çoğunluğu ve gizli oyla seçer.

PARTiLERiN KAPATILMASI

Bilim Kurulu: (Alternatif 1) Bir siyasi partinin kapatılmasına beyan veya fiilleriyle sebep olan kurucuları dahil üyeleri, Anayasa Mahkemesi’- nin kapatmaya ilişkin kesin kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonra ilk milletvekilliği veya mahalli idareler seçimlerinde aday olamazlar. (Alternatif 2) Bu fıkranın tamamen çıkarılması.

TBB: Bir siyasal partinin tüzüğü, programı ve bunlara eşdeğerdeki düzenlemelerin 1. fıkra hükümlerine aykırılığı durumunda, o partinin kapatılması, daha önce kanunun makul bir süre ile sınırlı olarak öngöreceği bir uyarı yönteminin uygulanmasına bağlıdır. Partinin 1. fıkra hükümlerine aykırı eylemlerden ötürü kapatılması, onun bu nitelikteki eylemlerin işlendiği bir odak durumuna geldiğinin Anayasa Mahkemesi’nce saptanmasına bağlıdır.

Odak olma şartı

Bu eylemlerin bir siyasal parti içindi birinci fıkrada korunan değerlere yönelik bir tehdit veya tehlike oluşturacak yoğunlukta veya etkide işlenmesi durumunda, o parti, söz konusu eylemlerin odağı haline gelmiş sayılır. Eylemi, söylemi veya örgütsel yapısıyla özünde, kapatılan bir siyasal partinin devamı niteliğinde olduğu veya yabancı devletlerden, uluslar arası kuruluşlardan ve T.C. uyrukluğunda olmayan kişilerden veya bunların oluşturduğu kuruluşlardan maddi yardım aldığı Anayasa Mahkemesince saptanan partiler kapatılır.Yukarıdaki fıkralar hükümleri dışında Anayasa ve kanunlarda yer alan yasaklar, parti kapatma yaptırımına konu olamaz.

Temelli kapatma

TOBB: Siyasi partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesince karara bağlanır. Bir siyasi partinin tüzüğü ve programının 68’inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı bulunması halinde temelli kapatma kararı verilir. Bir siyasi partinin 68 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak, onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesi’nce tespit edilmesi halinde karar verilir.

TUSKON: Bir siyasi partiye birinci fıkra hükümlerine aykırı fiillerinden ötürü yaptırım uygulanmasına, ancak onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesi’nde tespit edilmesi halinde karar verilir. Bir siyasi parti, bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun, sürekli ve ciddi tehlike oluşturacak bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin büyük kongre veya genel başkan veya merkez karar veya yönetim organları veya TBMM’deki grup genel kurulu veya grup yönetim kurulunca benimsendiği yahut bu fiiller aynı şekilde doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde, söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılır.

HSYK iÇiN KiM NE DEDi?

Bilim Kurulu:

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu onyedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kurul’un tabii üyesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar arasından üye tamsayısının salt çoğunluğu ve gizli oy ile beş asıl ve bir yedek üye seçer. Üç asıl ve bir yedek üye Yargıtay Genel Kurulu'nca, iki asıl ve bir yedek üye Danıştay Genel Kurulunca; dört asıl ve bir yedek üye birinci sınıfa ayrılmış adli yargı hakim ve savcılarınca, iki asıl üye birinci sınıfa ayrılmış idari yargı hakim ve savcılarınca kendi aralarından gizli oyla seçilir. Asıl ve yedek üyeler dört yıl için seçilir. Süresi biten üyeler bir daha seçilemez.

TTB’nin önerisi

TBB: Hakimler Yüksek Kurulu, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik güvencesi esaslarına göre görev yapmak üzere yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. Kurulun üç asıl, iki yedek üyesi Yargıtay Genel Kurulu’nun; üç asıl ve bir yedek üyesi Danıştay Genel Kurulu’nun kendi üyeleri arasından, üye tamsayılarının salt çoğunluğu ve gizli oyla dört yıl için seçilir. Bir asıl üye ile bir yedek üye Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu tarafından yirmi yıl eylemli avukatlık yapmış olanlar arasından dört yıllığına seçilir.

TOBB: Onsekiz asıl ve beş yedek üyeden kuruludur. Bu üyelerden onbir asıl ve üç yedek üye Yargıtay Genel Kurulu’nca, yedi asıl iki yedek üye Danıştay Genel Kurulu’nca kendi başkan ve üyeleri veya birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğuyla ve gizli oyla seçilir. HSYK üye tamsayısının salt çoğunluğuyla ve gizli oyla kendi içinden başkanını ve bölüm başkanlarını seçer. Adalet Bakanı gerekli gördüğü hallerde HSYK’ya Kurulu toplantılarına başkanlık edebilir, ancak oylamaya katılamaz.

aktifhaber.com



Bu haber 330 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,247 µs