En Sıcak Konular

Bir işçi daha öldü, sendika 'grev' dedi

18 Mayıs 2008 13:35 tsi
Selah tersanesinde çalışan 26 yaşındaki Deniz Kaşıkeman üzerine sac düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Limter İş "Taleplerimiz yerine getirilmezse 16 Haziran'da grevdeyiz" dedi.

Tuzla’daki Selah tersanesinde meydana gelen kaza sonucu bir işçi daha yaşamını yitirdi. Kaza dün saat 11:45 sularına meydana geldi. Selah Tersanesi'nde Lord Marine adlı taşeronda montaj yardımcısı olarak çalışan Deniz Kaşıkeman, sac montajı yaparken, 2.5 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen sac kütlesinin, üzerine düşmesi sonucu ezildi.

Kaşıkeman, Dr. Lütfi Kırdar Kartal Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ama kurtarılamadı. 26 yaşındaki Kaşıkeman, yeni evlenmişti. Eşi sekiz aylık hamileydi. Kaşıkeman, montaj yardımcılığı karşılığında 30 YTL yevmiye alıyordu. Kaşıkeman’ın cenazesi, Cumhuriyet savcısının incelemesinin ardından morga kaldırıldı. Aynı tersanede geçen hafta (8 Mayıs) meydana gelen patlamada da İzzet Güder adlı işçi ölmüş, biri mühendis 6 işçi de yaralanmıştı.

Limter İş: 16 Haziran'da grevdeyiz
Liman Tersane Gemi Yapım Onarım İşçileri Sendikası (Limter İş) iş kazalarının önüne geçilmesi, ölümlerin önlenmesi amacıyla uzun süredir tersanelerde bağımsız bir komisyonun oluşması için mücadele veriyordu.

Yöneticilerinin de defalarca gözaltına alındığı sendika yaptığı son açıklamada “Artık yeter, 16 Haziran’da grevdeyiz” diyor.

Sendikanın talepleri şöyle:

Tuzla tersanelerinin denetimini Limter-İş, TMMOB, TTB, Baro, Çalışma Bakanlığı ve GİSBİR’den oluşan bağımsız bir komisyon yapsın,

Ağır ve Tehlikeli İş Kolu Yönetmeliği uygulansın,

Taşeronluk sistemi kaldırılsın,

7,5 saatlik iş günü uygulansın,

Sigortalar ana firma tarafından ve alınan ücret üzerinden yatırılsın

Gurbetçi işçilere sağlıklı barınma evleri sağlansın,

Sendikaya tersanelerde temsilcilik açma hakkı tanınsın.

Uzun süredir kamuoyunun gündeminde olan tersanelerdeki işçi ölümleri üzerine Çalışma ve Sosyal Bakanlığı verilen önergelere cevap olarak “denetimler ve raporlar sürüyor, iş kazalarının yoğun olarak taşeron çalışan tersanelerde olduğu gözlemleniyor” derken İş Güvenliği Müdür Kasım Özer de “Köyden yeni ayrılan işçi tersanelerde çalışınca böyle üzücü olaylar yaşanıyor. Diğer yandan tersanelerde sanıldığı gibi bir facia yok” demişti.

Bundan önceki ölüm de Selah Tersanesinde yaşanmış ve tersane sahibi “Kaza olduğunda mekanda çalışma yapılmamaktaydı” diyerek söz konusu kazanın işçi dikkatsizliğinden olduğunu açıklamıştı.

4 Ayda 11 Ölüm
17 Mayıs: Deniz Kaşıkeman. sac montajı yaparken, 2.5 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen sac kütlesinin, üzerine düşmesi sonucu ezildi. 26 yaşındaydı.

8 Mayıs: İzzet Gider. Makine dairesinde gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamada hayatlarını yitirdiler.

21 Nisan: Hakan Oğuz. Yalova'da Yaşar San tersanesinde kafa üstü düşerek ağır hayatını kaybeden Diyarbakırlı Oğuz 18 yaşındaydı.

30 Mart: Ali İhsan Çam. Boyacı olarak çalıştığı Sedef Tersanesi'nde yüksekten düşme sonucu öldü. 31 yaşındaydı.

27 Mart: Yüksel Özdemir. Tuzla Gemi Tersanesi'nde raspacı olarak çalışırken 13 Mart'ta yüksekten düştü ve ağır yaralandı. 45 yaşındaydı.

17 Şubat: Hasan Köse. Selahattin Arslan Tersanesi'nde oksijen tüpü patlamasıyla vücudunun yüzde 80'i yandı. 24 yaşındaydı.

16 Şubat: Mikail Kavak. DESAN tersanesinde Gemkur taşeron işletmesinde kaynakçı olarak çalışıyordu. Elektrik çarpması sonucu öldü. 26 yaşındaydı.

12 Şubat: Osman Göç. GEMTİŞ tersanesinde kaynakçı olarak çalışırken kaynak dumanından zehirlendi. Mesai saatinden sonra akşam evine giden Göç fenalaşarak hastaneye götürüldü. Göç’ü doktorlar bir şeyin yok diye evine gönderdi; ancak gece yarısı fenalaşarak acilen hastaneye götürülen Göç, duman zehirlenmesine bağlı olarak kalp durması sonucu hayatını kaybetti. 26 yaşındaydı.

12 Şubat: Cevat Toy. Dearsan Tersanesi'nde tav işçisi olarak çalışıyordu. İskeleden düşme sonucu öldü. 41 yaşındaydı.

5 Şubat: Metin Turan. Şahin Çelik Tersanesi'nde raspacı olarak çalışıyordu. İskeleden denize düşerek öldü. 19 yaşındaydı.

14 Ocak: Onur Bayoğlu. Elektrikçi olarak çalıştığı Sedef Tersanesi'nde ambara düşerek öldü. 19 yaşındaydı.

bia



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,681 µs