İran'dan önce AKP'yi halletmek... | " /> İran'dan önce AKP'yi halletmek... | "/>

En Sıcak Konular

İran'dan önce AKP'yi halletmek...

18 Mayıs 2008 12:37 tsi
İran'dan önce AKP'yi halletmek... Michael Rubin 1 yıl önce, AK Parti'nin kapatılacağını yazıyor. Rubin, yazıdan önce Türkiye'de 9 saat geçiriyor. 2 yıl önce ise büyük bir AB ülkesindeki Türk Büyükelçiliği'nin rezidansında bir konuşma geçiyor. İşte ABD'nin İran planı ile AKP davasına d

Abdülkadir Selvi/Yeni Şafak

Konuşma büyük bir AB ülkesindeki Türk Büyükelçiliği'nin rezidansında geçiyor. Daha önce Ankara'da diplomasinin bir numarası olan Türk büyükelçisi, bulunduğu ülkede temaslarda bulunan Türk heyetinin başkanı olan AK Parti milletvekili onuruna akşam yemeği veriyor. Yemekte konuşma İran konusuna kayıyor. Türk Büyükelçisi, "ABD, İran'ı vuracak" diyor ve ekliyor: "Ancak AKP'yi İran'dan önce mi halleder, sonra mı halleder orasını bilemiyorum."

Diplomasi ve iç siyaset konusunda deneyimli bir isim olan AK Partili komisyon başkanı "AKP'yi nasıl halledecek?" diye soruyor. Büyükelçinin yanıtı "Kapatmayı kastediyorum" şeklinde oluyor.

Bu konuşma tam 2 yıl önce gerçekleşiyor.

Bir anekdot da ABD'den. CFR (Council on Foreign Relations/Dış İlişkiler Konseyi), dış ilişkileri güçlü çevre-lerce iyi bilinen bir düşünce kuruluşu. Özelliği sadece emekli diplomatların üye olabildiği bir think-tank.

Neo-Con özelliği ile bilinen Hudson Enstitüsü gibi CFR'nin de bir şahin tarafı var. Türkiye'den ABD'yi ziyaret eden ve adı kulislerde "1 Numara" olarak geçen bir yetkili tarafından, "AK Parti kapatılırsa ABD'nin tepkisi ne olur? AB'nin tepkisi ABD'yi nasıl etkiler? ABD gelen tepkileri bastırır mı?" şeklinde bir araştırma sipariş ediliyor. Bu da 1.5 yıl önce gerçekleşiyor.

Bugün AK Parti hakkında kapatma davası açılmadan tam 1 yıl önce, AK Parti'nin kapatılacağını yazan Michael Rubin'in bu yazıyı yazmadan önce Türkiye'ye geldiği ve 9 saat kaldığı süre zarfında sadece ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde görüşmeler yaptığı ve ülkesine döndükten sonra bu yazıyı yazdığı biliniyor. Başka bir şey daha biliniyor.

ABD'deki Türk Günü'nde Dışişleri Bakanı Condolezza Rice'nin konuşması söz konusuydu. Rice geldi ve önemli bir konuşma yaptı. Ancak Rice'nin konuşmasından önce Rubin'in bir yazısı yayınlandı. Rubin yazısında Rice'ye, "Oradaki konuşmanda AK Parti'ye destek verme" telkininde bulunmuştu. Rice'ın konuşmasında dikkat çekici bir cümle vardı. Türkiye'de demokrasiyle birlikte laikliğin önemine de vurgu yaptı. Hatta konuşma metninde olmayan bu konu NTV muhabiri Ümit Enginsoy'un sorusu üzerine gerçekleşti. Rice, toplantıda dikkat çekici bir şekilde önce laikliğe sonra demokrasiye vurgu yaptı.

Dış ilişkileri güçlü isimler, Rubin'in Rice'ye yaptığı bu telkini ciddiye aldı ve araştırdı. Şöyle bir sonuçla karşılaştılar: Rubin'in Ankara'daki kaynağı ABD Büyükelçisi Ross Wilson'du.

Yeni Şafak



Bu haber 885 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,483 µs