En Sıcak Konular

Meteoroloji: Yağışlar azaldı...

18 Mayıs 2008 12:20 tsi
Türkiye'de yağış oranının azalması ülke genelinde yaşanan kuraklığın en önemleri nedeni. Meteoroloji, özellikle bu sene önceki yıllara göre yağış miktarında yüzde 43 azalma olduğunu belirledi.

Meteoroloji'nin hazırladığı 'Nisan Ayı Yağış Raporu'na göre, geçen yıl nisan ayına göre bu yıl yağışlarda yüzde 38 azalma yaşandı. Kuraklıktan en çok etkilenen bölgelerin başında gelen Güneydoğu'da ise düşüş çok daha yüksek oldu. Güneydoğu'ya düşen yağış miktarında normalde yüzde 83, geçen yılın Nisan ayına göre ise yüzde 88 azalma yaşandı.

 
Son 70 yılın en büyük kuraklığını yaşayan Güneydoğu'da meralar kurudu, hayvanlar göç ettirilmek zorunda kaldı. Mart ayında Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da kuraklık artışının ciddi boyutlara ulaştığını açıklayan Meteoroloji'nin nisan ayı raporu da kuraklığın boyutlarını gözler önüne seriyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı raporda, yağışların genel olarak düştüğü geçen yıl Nisan ayı yağış oranına göre bu yıl azalma olduğu belirtildi.

Raporda, aylık yağış ortalamasının 33.9 milimetre (mm) normal yağış ortalamasının ise 59.9 mm olduğu Türkiye'de, 2007 Nisan ayı yağış ortalamasının 54,7 mm olduğu kaydedildi. Yağışlarda normale göre yüzde 43.4; geçen yıl Nisan ayına göre ise yüzde 38 azalma gözlendiği belirtilen raporda, bölgelere göre yağış oranları değerlendirildi.

Yağışların en çok düşme yaşandığı bölge Güneydoğu olurken; en az azalma ise Ege Bölgesi'nde yaşandı. Bölgelerin geçen yıla göre nisan ayı yağışlarının karşılaştırıldığı raporda, bu yıl nisan ayı yağışlarında Marmara Bölgesi'nde yüzde 67, Ege Bölgesi'nde de yüzde 91 artış oldu. Diğer bölgelerde nisan ayı yağış oranları düştü.

METEOROLOJİ 'NİSAN AYI YAĞIŞ RAPORU'NA GÖRE BÖLGELERİN YAĞIŞ ORANLARI

Marmara Bölgesi: Bölge yağış ortalaması 36 mm., normali 52 mm., 2007 Nisan ayı yağış ortalaması ise 21 mm. Yağışlarda normale göre yüzde 31 azalma, geçen yıl Nisan ayına göre ise yüzde 67 artış gözlendi.

Ege Bölgesi: Bölge yağış ortalaması 48 mm., normali 54 mm., 2007 Nisan ayı yağış ortalaması ise 25 mm. Yağışlarda normale göre yüzde 11 azalma, geçen yıl Nisan ayına göre ise yüzde 91 artış yaşandı.

Akdeniz Bölgesi: Bölge yağış ortalaması 35 mm., normali 55 mm., 2007 Nisan ayı yağış ortalaması ise 43 mm. Yağışlarda normale göre yüzde 37, geçen yıl Nisan ayına göre ise yüzde 19 azalma oldu.

İç Anadolu Bölgesi: Bölge yağış ortalaması 27 mm., normali 50 mm., 2007 Nisan ayı yağış ortalaması ise 34 mm. Yağışlarda normale göre yüzde 46, geçen yıl Nisan ayına göre ise yüzde 21 azalma yaşandı.

Karadeniz Bölgesi: Bölge yağış ortalaması 41 mm., normali 62 mm., 2007 Nisan ayı yağış ortalaması ise 47 mm. Yağışlarda normale göre yüzde 33, geçen yıl Nisan ayına göre ise yüzde 30 azalma gözlendi.

Doğu Anadolu Bölgesi: Bölge yağış ortalaması 30 mm., normali 79 mm., 2007 Nisan ayı yağış ortalaması ise 113 mm. Yağışlarda normale göre yüzde 62, geçen yıl Nisan ayına göre ise yüzde 74 azalma oldu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Bölge yağış ortalaması 12 mm., normali 73 mm., 2007 Nisan ayı yağış ortalaması ise 105 mm. Yağışlarda normale göre yüzde 83, geçen yıl Nisan ayına göre ise yüzde 88 azalma yaşandı.

cihan
 



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,717 µs