En Sıcak Konular

Kirazda 'kriz' var!

18 Mayıs 2008 12:05 tsi
Kirazda 'kriz' var! Türkiye'nin meyvecilikte en büyük tarımsal ihracat kalemleri arasında yer alan kirazda geçen yıl yaşanan kuraklığın asıl etkisini bu yıl gösteriyor. Bazı çeşitlerde rekolte,yüzde 90-95 oranında düşüyor.

Önemli kiraz üretim merkezi İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde üreticilerin, ilçenin afet bölgesi ilan edilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığına başvurduğu bildirildi.

Kemalpaşa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Halim Akar, ilçede görülmemiş bir afetin yaşandığını söyledi. Geçmişte don, yağmur gibi iklim olaylarından olumsuz etkilenebilen ürünün bu yıl tüm koşulların yolunda gitmesine rağmen rekoltede ''şaşılacak seviyede'' düşüş görüldüğünü kaydeden Akar, ''Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle bu yıl ağaçlarımıza daha özenli bir bakım uyguladık. Her şey döllenme dönemine kadar normaldi, hastalık yoktu. Ancak anlayamadığımız bir nedenle dalların meyve tutmadığını gördük'' dedi.

Akar, il ve ilçe tarım müdürlükleri ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi yetkililerinin bölgeye gelerek incelemelerde bulunduğunu ve rapor tuttuğunu kaydederek, şunları söyledi: ''Rapora göre geçen yıl temmuz ayında yaşanan aşırı sıcaklık, çiçeklenme döneminde yaşanan aşırı yağışlar ve arı faaliyetlerinin yetersizliği nedeniyle verim düşüşü yaşandı. Yine rapora göre Salihli çeşidinde yüzde 90-95, Napolyon çeşidinde yüzde 70-75, sapı kısa çeşidinde yüzde 30-40 rekolte kaybı olduğu belirtildi. Kemalpaşa ovasında geçen yıl 56 bin ton kiraz üretildi. Bu yıl 2 bin 500 ton olursa dua edeceğiz. Önceki yıl 10 ton ürün aldığım bahçemden şu anda 960 kilo ürün alabildim. 40 yıldır kiraz üretiyorum böyle bir şey hiç yaşamadım.''

TEK GEÇİM KAYNAĞI

İlçede resmi kayıtlara göre 3 bin ailenin bu işle uğraştığını, bir çoğunun geçimini sadece kirazdan sağladığını ifade eden Akar, ilçede ''tam anlamıyla bir ekonomik krizin'' yaşandığını ifade etti.

Konuyla ilgili raporlarla birlikte Tarım ve Köyişleri Bakanlığına başvurduklarını dile getiren Akar, ilçenin afet bölgesi ilan edilmesini talep ettiklerini söyledi. Üreticinin kaybının karşılanmasını, Ziraat Bankası ve kredi kooperatifi borçlarının faizlerinin kaldırılarak ertesi yıla aktarılmasını ve gelecek yılın bakım giderleri için tekrar faizsiz kredi verilmesini talep ettiğini dile getiren Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Büyük bölümü kiraz ağaçlarıyla kaplı Kemalpaşa Ovası 77 bin dekarlık bir arazi. Kiraz ağacının meyve vermesi 7 yıla bakıyor. Burada büyük bir yatırım var. Üreticilerin çoğu 5-20 dönüm arazi sahibi, dolayısıyla desteklenmediği takdirde bu sorunun altından kalkabilecek durumda değil. Bu destek verilmezse bu bahçelerin çoğu sanayi arazisi olarak satılacak. Başka çaremiz yok. Tarım Bakanlığından aldığımız tepki olumlu. Buradaki sorunun büyüklüğünü anladılar. Kirazda bir dünya markası olan Kemalpaşa'da bu işi öldürmemek için duyarlı bir karar alacaklarını tahmin ediyoruz. Biz de üretici olarak üzerimize düşeni yapacağız.''

İHRACAT OLMUYOR

İlçeden üretiminin tamamını ihracata yönlendiren Vişneli Köyü Muhtarı ve üretici Ziver Keskin de bu yıl kirazın olmaması nedeniyle ihracatın başlayamadığını kaydetti. Bir çok ihracatçının ürüne güvenerek erken bağlantılar yaptığını öğrendiklerini ifade eden Keskin, ''İhracatçılar rekoltenin az olduğunu göz önünde bulundurmalı. Yapılan bağlantıların karşılanamaması durumunda uluslararası alıcılardan ceza yemelerini istemiyoruz. Bu daha büyük zararlar ortaya çıkarır. Biz bir takımız onların taahhütlerini yerine getirememesi bizi de yaralar'' dedi.

Keskin, Kemalpaşa'dan daha geç olgunlaşma sağlayan diğer üretim bölgelerinden de iyi haberler alamadıklarını ifade etti. Kirazın haldeki fiyatının bazı çeşitlerde şu anda 15 YTL seviyesinde olduğunu, diğer üretimlerin devreye girmesiyle bu fiyatın düşebileceğini ancak geçen yıla göre daha yüksek fiyatların oluşacağını tahmin ettiklerini belirten Keskin, ''Vatandaşlarımızdan bu yıl için özür diliyoruz. Maalesef bu yıl bol bol kiraz yiyin diyemiyoruz'' dedi.

Önceki yıllarda mayıs ayının son haftasında önemli bir hareketlilik gözlenen Kemalpaşa'da kiraz için kurulan hale mal gelmemesi nedeniyle piyasa dahi oluşamıyor.

İHRACATÇININ BEKLENTİSİ

Alara Tarım Üst Yöneticisi (CEO) Kerim Taner de bu yıl tüm bölgelerde meyve tutumunun ''son derece düşük'' olduğunu söyledi. Bu durumun 2008 yılında kiraz ihracat miktarlarını da aşağı çekeceğini ifade eden Taner, ''Ancak düşük miktar olmasına rağmen kaliteli ve iri ebatlı bir sezon bekliyoruz. Bu, pazardaki rekabet gücümüzü artırabilir. Girdi maliyetlerindeki hızlı artış ve bu artışı karşılayamayan döviz kuru ihracatçı için büyük bir sorun'' dedi.

Taner, Rusya, Çin ve Orta Doğu pazarlarının talebiyle kiraz üretiminin talebin altında kaldığını, Türk kirazının da en çok talep gören ürünler arasında yer aldığını dile getirerek, İspanya ve ABD gibi ülkelerin de binlerce dekar üzerinde yeni yatırımlar yaptığına dikkat çekti. Kerim Taner, Türkiye'nin yatırım hızını devam ettirmesi, kalite ve verimliliğini artırması halinde ihracat miktarını gelecek yıllarda ikiye katlayabileceğini ifade etti.

Geçen yıl Türkiye genelinden 56 bin ton, Ege Bölgesi'nden ise 15 bin 236 ton kiraz ihracatı yapılmıştı.

Star



Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,228 µs