En Sıcak Konular

Gelibolu'ya Rus anıtı!

17 Mayıs 2008 19:35 tsi
1920'de Rusya'dan kaçanların bir dönem ikamet ettiği Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde 4 ay önce temeli atılan Rus Anıtı'nın açılışı, düzenlenen törenle yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, ''Avrasya Bölgesi ve Karadeniz Havzası'nın iki önemli ülkesi olan Türkiye ve Rusya arasındaki sağlam ve kalıcı işbirliği, bölgemizde ve ötesinde barış ve istikrara katkıda bulunmaktadır'' dedi.

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde 4 ay önce temeli atılan Rus Anıtı'nın açılışı, düzenlenen törenle yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, bu toprakların kendilerini mağdur, mazlum ve ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan insanları her dönemde misafir ettiğine, hep birlikte bir kez daha şahitlik ettiklerini söyledi.

Truva'dan bu yana düşlerin, masalların ve hayatın gerçekleriyle iç içe geçip harmanlandığı, özgürlüğe aşık insanların yaşadığı bu toprakların, tarihin her döneminde barış arayan, huzur arayan insanlara yurt olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''1492'de İspanya'dan gelen Sefaradlar, 1920'de Rusya'dan gelenler, bu toprakları, bir süre de olsa yurt bellemişlerdir. 1917 yılında Rusya'daki değişim sonrası 1920 yılında ülkesini terk etmek zorunda kalan 150 bin insandan yaklaşık 25 bini Gelibolu'ya yerleşmiştir. Onlarla aralarında sıcak bir dostluk ilişkisi kurulmuş, misafirlerini barındırmak için camilerini açmışlar, her konuda destek olmuşlar ve onlara her zaman saygı göstermişlerdir. Avrasya bölgesinin ve Karadeniz Havzası'nın iki önemli ülkesi olan Türkiye ve Rusya arasındaki sağlam ve kalıcı işbirliği, bölgemizde ve ötesinde barış ve istikrara katkıda bulunmaktadır. Bu anıt, bu işbirliğinin bir başka boyutunu göstermektedir. Türk-Rus dostluğunu temsil edecek ve güçlendirecektir. Sonsuza kadar iki ülke arasındaki dostluğu yaşatacaktır.''

Eski Rusya Kültür Bakanı Aleksander Sokolov da konuşmasında, ''Tarihi korumak ve ona saygı duymak insanlık borcumuzdur. Milli Şeref Vakfımızın, toplumumuzun ve kilisemizin çalışmaları ile gerçekleştirilen bu anıt, bizler için büyük önem taşımaktadır'' dedi.

Açılışı yapılan anıtın son derece önemli olduğunu vurgulayan Sokolov, ''1920'li yıllarda Rusya'dan ayrılan vatandaşlar, Rus toplumunun önemli fertleriydi. Bugün onların tarihine ve maneviyatına sahip çıkarak yapılan bu anıt, gelecekte iki toplumun ilişkilerinin güçlenmesine de katkıda bulunacaktır'' diye konuştu.

Çanakkale Valisi Orhan Kırlı da 1949 yılındaki depremde yıkılan anıtın açılışını yapmaktan büyük onur duyduğunu ifade etti.

Vali Kırlı, şunları söyledi:

''Bilindiği gibi Gelibolu Yarımadası, bütün dünyada Birinci Dünya Savaşı'na katılan her ulustan askerin yattığı, mezarın bulunduğu topraklar olarak tanınmaktadır. Bu yarımadayı ziyaret edenler, savaşın kötülüklerini, barışın iyiliklerini görerek ve anlayarak buradan ayrılmaktadırlar. Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkiler, geçmiş tecrübelerimizin izlerini taşımakta ve karşılıklı olarak gelişmekte, derinleşmekte ve çeşitlenmektedir. Her ikisi de zengin tarihi ve kültürel mirasa sahip olan ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin kapsam ve içerik itibariyle her alanda artarak devam ettiğini görüyor ve bundan büyük mutluluk duyuyorum. Biliyoruz ki Türk-Rus dostluğu dünya dengelerinin ve dünya barışının esaslı bir şartı ve boyutunu teşkil etmektedir. Ülkemiz 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' ilkesinin uygulayıcısı olarak büyük komşusu Rusya ile birlikte, bölgenin güvenlik, istikrar ve barış temelinde gelişmesine katkı yapmaya devam edecektir.''

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski de konuşmasında, Rusya'da iç savaş sonrasında bir çok Rus vatandaşın Türkiye'ye geçtiğini ifade ederek, anıtın anlamının büyük olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından anıtın açılışı yapıldı. Törende, ayrıca ayin düzenlenirken, Moskova Askeri Lise Bandosu ve Kültür Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Bölümü de konser verdi.

(a.a.)
 



Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,722 µs