En Sıcak Konular

A Millerin Euro 2008'deki rakipleri belli oldu

17 Mayıs 2008 18:07 tsi
Euro 2008'de Milli Takım'ımızla A Grubu'nda yer alan İsviçre, Çek Cumhuriyeti ve Portekiz'in aday kadrosu belirlendi. Türkiye'nin rakipleri nasıl takımlar? Kadrolarında kimler var?

Rakiplerimizi mercek altına aldığımızda Çekler tempolu futboluyla, İsviçre takım oyunuyla ön plana çıkıyor. Açılış günü karşılaşacağımız Portekiz ise yıldızlarıyla dikkat çekiyor.

Avusturya ve İsviçre'nin 7-29 Haziran'da düzenleyeceği Euro 2008 öncesi takımlar kadrolarını açıklıyor. Biz de merceği, Türkiye'nin rakipleri Portekiz, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti'ne çevirdik. Sonuç; temkinli olmamız, ancak korkmamamız gerektiği yönündeydi.

PORTEKİZ

Sahne sırası 'Platin Nesil'de

'Avrupa'nın Brezilyası' olarak tanımlanan Portekiz, Euro 2008'de yeni isimlerle mücadele edecek. Ülkesi için yıllarca milli formayı ıslatan 'Altın Kuşak'tan Rui Costa, Luis Figo ve Fernando Couto bu uluslararası turnuvada yer almayacak. Futbol otoriteleri şimdi sıranın Platin Kuşak'ta olduğu görüşünde birleşiyor. Cristiano Ronaldo, Pepe, Nani ve Quaresma için 'Platin Kuşak' tabiri kullanılırken, takımın dümeninde Brezilya asıllı Deco olacak.

Ev sahipliği yaptığı Euro 2004'ün finalinde Yunanistan'a yenilerek kupayı kaybeden Portekiz'in en büyük avantajı teknik direktör Scolari olarak gösteriliyor. 6 yıldır Portekiz'i çalıştıran Brezilyalı hoca, oyunun detaylarını iyi okuması ve futbolcu değişikliklerindeki isabetiyle tanınıyor. Ancak Scolari için eksi puan getiren gelişmeler de bulunuyor. Euro 2004 kadrosuna kaleci Vitor Baia'ı almayan Scolari, Euro 2008'e de Maniche'yi götürmeyerek takımın moralini olumsuz etkiledi. Premier Lig'de 31 golle zirveye çıkan Cristiano Ronaldo, Portekiz'in en büyük kozu ve gol umudu. Milli takımda 43 gol atan Pauleta 'yaş haddinden' Almanya 2006 sonrası milli formayı bırakmıştı. Kırmızı-Yeşillilerde genç isimler Nani ve Quaresma orta sahada Deco'nun yardımcılığını yapacak. Real Madrid'de iyi bir grafik çizen Pepe ve Portolu Bosinga ise defansın emniyet supabı olacak.

Kırmızı-Yeşillilerin kozu Ronaldo

Kaleciler: Ricardo, Quim, Patricio. Savunma: Bosinga, Ferreira, Miguel, Ricardo Carvalho, Pepe, Bruno Alves, Fernando Meira, Ribeiro. Orta saha: Miguel Veloso, Petit, Raul Meireles, Deco, Joao Moutinho, Cristiano Ronaldo, Nani, Quaresma, Simao. Forvet: Nuno Gomes, Helder Postiga, Almeida.

ÇEK CUMHURİYETİ

Rosicky sakat, forvet formsuz

Euro 96 finalinde 'altın gol' ile Almanya'ya kaybeden Çekler, bu dönemden sonra uluslararası arenada istediği başarıyı bir türlü yakalayamadı. Çekler, takım oyununu iyi oynayan, fizik gücü yüksek bir ekip. Ama teknik defans oyuncuları karşısında forvetleri başarısız. Milli takım kariyerini sonlandırdıktan sonra adına kampanyalar düzenlenen Nedved de aday kadroya dahil edilmedi.

Uzun yıllar Pavel Nedved'in sırtlayıp götürdüğü Çeklerde dümene Almanya 2006 sonrası Thomas Rosicky geçti. Euro 2008 öncesi korkulan gerçekleşip, Rosicky sakatlanınca teknik patron Karel Brückner'in bütün planları altüst oldu. Çeklerin tek derdi bu değil. Forvet oyuncuları Koller ve Baros'un formsuzluğu Brückner'e şampiyona öncesi korkulu rüyalar gördürüyor. Ara transferde Lyon'dan Portsmouth'a gelen Baros sezonu gol atmadan kapatırken, yine ara transferde Monaco'dan Nürnberg'e geçen Koller 14 maçta sadece 2 gol atarak, şampiyona öncesi formsuz bir görüntü çizdi.

Kalede Petr Cech'in mevkiinde dünyanın en iyilerinden olması Brückner'i rahatlatırken, defansta Ujfalusi, Rozehnal, Grygera ve Jankulovski güven veren isimler.

Petr Cech, kalede güven veriyor

Kaleciler: Petr Cech, Blazek, Zitka. Savunma: Grygera, Jankulovski, Kadlec, Kovac, Pospech, Rozehnal, Sivok, Ujfalusi. Orta saha: Galasek, Jarolim, Matejovsky, Plasil, Jan Polak, Pudil, Sionko, Vlcek. Forvet: Milan Baros, Jan Koller, Fenin, Sverkos.

İSVİÇRE

Başarı Türk oyunculara endeksli

Avusturya ile birlikte Euro 2008'e ev sahipliği yapacak İsviçre'nin futbol tarihi yazılırken, Türkler için özel bir bölümün açılması kaçınılmaz. Bir dönem G.Saray'da da forma giyen Kubilay Türkyılmaz, İsviçre milli formasıyla attığı 32 golle halen bu alandaki rekoru elinde bulunduruyor. Hakan Yakın, Gökhan İnler ve Eren Derdiyok gibi Türk kökenli futbolcular, Avrupa Futbol Şampiyonası'nda İsviçre'nin başarısı için ter dökecek.

Bu sezon Young Boys formasıyla attığı 24 golle İsviçre liginin gol kralı olan Hakan Yakın, teknik patron Jakob Köbi Kuhn'u da çok rahatlattı. Ancak takımın önemli gol ayağı Alexander Frei'ın B.Dortmund'da kötü bir sezon geçirip, sadece 14 maçta forma giyip 4 gol atması İsviçre'nin büyük dezavantajı. Basel formasını giyen 20 yaşındaki Eren Derdiyok, Frei'ın formsuzluğunda takımın gol ümidi olarak ön plana çıkıyor. Defansın önemli ismi Arsenalli Senderos'un uzun sakatlık dönemini atlatması ise İsviçre için avantaj olacak. Behrami, Degen, Magnin, Mueller, Vonlanthen, Streller ve Udineseli Gökhan İnler, İsviçre'nin önemli yıldızları. Ev sahibi olmanın avantajını iyi kullanmak isteyen Kırmızı-Beyazlıların en büyük sorunu, şampiyonaya hazırlık maçlarıyla gelmiş olması gösteriliyor. Ancak Euro 2004 ve Almanya 2006'da mücadele etmesi İsviçre'nin özgüven kazanmasında büyük rol oynadı. Kuhn, talebelerine pres futbolu oynatıyor.

Arsenalli Senderos'un sakatlığı geçti

Kaleciler: Benaglio, Coltorti, Zuberbuehler. Savunma: Behrami, Degen, Djourou, Eggimann, Grichting, Lichtsteiner, Magnin, Mueller, Senderos, Spycher, Bergen. Orta saha: Barnetta, Cabanas, Fernandes, Gygax, Huggel, Gökhan, Hakan Yakın, Vonlanthen. Forvet: Eren Derdiyok, Frei, Nkufo, Streller.

Zaman



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,670 µs