tek engel var; asker' | " /> tek engel var; asker' | "/>

En Sıcak Konular

'Bizim için tek engel var; asker'

17 Mayıs 2008 17:29 tsi
'Bizim için tek engel var; asker' DP lideri Süleyman Soylu, Türkiye Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen ''Merkez Sağ ve Türkiye Sorunları'' konulu konferansta konuştu. Soylu, bakın önündeki en büyük engel ile ilgili ne söyledi...

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, ideolojik siyasetin Türkiye için sakıncalı olduğunu savunarak, ''Bu ülkenin merkez sağ siyaseti iktidara getirmekten başka bir şansı yok'' dedi.

Soylu, Türkiye Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen ''Merkez Sağ ve Türkiye Sorunları'' konulu konferansta konuştu.

Merkez sağın, milletle siyasetin uyumunu sağlamaya çalışan bir anlayış olduğunu ifade eden Soylu, ''Merkez sağ, ideolojilerden beslenmemektedir. Devlet tahakkümüne karşı itirazcıdır. Kurgucu değildir, doğaldır. Siyaset mühendisliği ile değil milletin talepleriyle tanzim edilir'' diye konuştu.

Soylu, dört aydan bu yana Genel Başkanlık görevini yürüttüğünü, Türkiye'nin mevcut durumuyla savaşarak yeni bir tarz yaratmaya çalıştığını ifade ettiği konuşmasında, ''Uzun zamandan beri kalıplaşmış fikirler içinde olan merkez sağı dönüştürmek kolay değil. Başarılı olabilirim de olmayabilirim de. Her ikisine de hazırım'' dedi.

Cumhuriyet döneminden başlayarak Türkiye ile ilgili bazı tespitlerde bulunan Soylu, ''Türkiye'de merkez sağın önündeki en büyük engel, askerin siyaset hevesi ve Türkiye cumhuriyetini koruma kaygısıdır'' diye konuştu. Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Eğer Türkiye, cumhuriyetini korunma refleksi içinde olacaksa bunu bu memleketin evlatları yapar. Bu ülkeyi hep bu ülkenin evlatları korumuştur. Biz merkez sağ olarak bu ülkenin kurmay kadrosuna ne kadar güveniyorsak mühendisine, üniversite öğrencisine de aynı şekilde güvenmek zorundayız. Eğer bugün AKP, yüzde 47 ile iktidardaysa bunun nedeni 12 Eylül 1980 ihtilalidir. 12 Eylül 1980 ihtilali ve 1982 Anayasası aslında merkez sağı tasfiye etmiş, başlatılan depolitizasyon süreci üniversite ile sivil toplum örgütleriyle merkez sağın diyaloğunu kesmiş, merkezin beslenme kanallarını tıkamıştır. ''

-''EZBER BOZMAYA ÇALIŞIYORUM''-

Soylu, bugün Türkiye'de ideolojik, etnik kimlik ya da din üzerinden siyaset yapıldığını öne sürerek, ''AKP din, CHP laiklik, MHP milliyetçilik, DTP etnik köken üzerinden siyaset yapmaktadır. Bu durumda Türkiye'de elbette gerginlik olacaktır. Merkez sağın toplumun bütün kesimlerini bir araya getirme şansı vardır' diye konuştu.

Merkez sağın, yaşanan sorunları ''halının altına süpürmekten vazgeçmesi gerektiğini'' belirten Soylu, farklı düşünenleri tasfiyeye yönelik tedbirli siyaset anlayışının merkez sağa zarar verdiğini, kendisinin bunları anlatarak ''ezber bozmaya çalıştığını'' söyledi.

Soylu, ''Bu ülkenin merkez sağ siyaseti iktidara getirmekten başka bir şansı yok. İdeolojik siyaset aslında kuvvetsiz, uzlaşmayan siyasettir. Ancak bu coğrafya uzlaşı coğrafyasıdır'' diye konuştu.

Toplantı öncesinde gazetecilerin eski genel başkan ve başbakanlardan Tansu Çiller'le görüşüp görüşmediğine yönelik sorusu üzerine Soylu, 13 Mayıs'ta yapılan GİK toplantısında kendisinin inisiyatifiyle Çiller'le görüşmek üzere bir heyet oluşturulduğunu hatırlattı. Soylu, heyetin önümüzdeki günlerde kararını öğrenmek üzere Çiller'le görüşeceğini söyledi.

AA



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,567 µs