En Sıcak Konular

36 yıllık kan davası sona erdi

17 Mayıs 2008 16:38 tsi
Diyarbakır'da hayvan otlatma yüzünden çıkan kavgayla başlayan, 4 kişinin ölümüne, 11 ailenin göç etmesine neden olan 36 yıllık kan davasına gençler son noktayı koydu.

Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde 'Tarhan' ile 'Kamçı' aileleri arasında 36 yıldır devam eden kan davası son buldu.

2 aşirete mensup aile fertleri Kocaköy ilçesinde bir tesiste Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Aydın, Kasaplar Odası Başkanı Sait Şanlı, ilçe yetkilileri ve bölgedeki kanaat önderlerinin de katıldığı törenle bir araya geldi.

Kocaköy'deki tesisin önüne gelen kan davalı binlerce kişi önce ayrı oturdu. İki aşiret arasında elçilik yapan 'barış komisyonu' üyelerinin konuşmasının ardından bir arada oturan kan davalılar okunan Kuran'ı dinledi.

Yapılan konuşmaların ardından bölgedeki kanaat önderi barışın önemini anlattı. Daha sonra 36 yıldır devam eden kan davasını bitiren gençlere söz hakkı tanıdı.

Mikrofonu eline alan öğretmen Yahya Kamçı, kan davası gütmenin insanlara zarar vermekten başka bir işe yaramadığını anlattı.

Günümüzde gençlerin daha anlayışlı olduğunu anlatan Kamçı, kendisinin Kocaköy ilçesindeki barış komisyonunda olduğunu söyledi.

Kan davalısı olan gençlerden Veysi Tarhan ise yıllardır bu manzaranın oluşmasını beklediğini, barış gününü gördükten sonra söyleyecek bir şey bulamadığını belirterek o yüzden sadece "barış barış ve barış diyorum" diyerek iki taraftan da alkış aldı.

Bölgede bugüne kadar 500'e yakın kan davasını barışla sonuçlandıran Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Sait Şanlı, ilk kez bu kadar anlamlı bir ana tanıklık ettiğini söyledi.

Gençlerin bölgedeki kan davalarına örnek olacak bir davranışta bulunduğunu anlatan Şanlı, "Sizin gibi gençlerin ellerinden öpüyorum. Cehaleti yendiniz, dünyadaki en hayırlı işe vesile oldunuz." dedi.

Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Aydın ise bu güzel günün gerçek kahramanlarının barışı seçen aileler olduğunu belirterek, "Ben devletimiz, milletimiz ve şahsım adına öncelikle her iki aileyi, özellikle de gençleri kutluyorum. Çünkü barış erdemliktir, fazilettir ve her iki aile bu fazileti ve erdemliği göstermişlerdir. Onlar barışı kendi aralarında tesis etmişlerdir ancak bundan bu barışın korunması anlamında hepimiz görevliyiz ve bunu unutmamalıyız." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından topluca dua edildi. Tarhan ve Kamçı ailelerinin reisleri el sıkışarak Kuran'ın altından geçti. Daha sonra barışı tesis eden gençler birbirlerine sarıldı. Verilen barış yemeğinden sonra 36 yıllık kan davası sona erdi.

36 yıldır süren kan davası 1972 yılında hayvan otlatması yüzünden çıkmış. O dönemde çıkan kavgada Kamçı ailesinden bir kişinin kafası kırılmış.

Bir süre sonra Tarhan ailesinin evi bir gece yakılırken 3 kişi yanarak hayatını kaybetmiş. 1974 yılında ise iki aile arasında çıkan çatışmada 16 yaşındaki bir genç hayatını kaybederken bir kişi de yaralanmış. Bunun üzerine Kamçı aşiretine mensup 11 aile Diyarbakır, Mersin ve İstanbul'a göç etmiş.

Aradan yıllar geçiyor, gençler okuyor. Kimi öğretmen oluyor kimi üniversiteyi bitiriyor. Bu arada her yıl yaklaşık 300 bin YTL gelir getiren Kamçı aşiretinin tarlaları yıllarca boş kalıyor. Büyüklerin aksine gençler aşiretlerin barışması için gayret gösteriyor. Tarhan aşiretinden Yahya öğretmen ile kardeşi Ali, kan davalı oldukları Kamçı aşiretinin gençleriyle temasa geçiyor.

Kamçı aşiretinin anlayışlı gençlerinden Veysi Kamçı da barışın sağlanması için Diyarbakır'da kan davalıları barıştan Hacı Sait olarak nam salan Sait Şanlı ve Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Aydın'ın girişimlerde bulunmasını istiyor ve kan davasının bitmesi için aileler bir araya geliyor.

cihan
 



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    23,639 µs