En Sıcak Konular

Genç Birleşmiş Milletler ilk kez toplandı

17 Mayıs 2008 16:25 tsi
Dünyanın değişik 192 ülkesinden davet edilen gençlerden oluşan Genç Birleşmiş Milletler Kurulu, Bayrampaşa Şehir Parkı'na kurulan çadırda ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Bayrampaşa Belediyesi'nin katkıları ile oluşturulan Genç Birleşmiş Milletler Meclis Kurulu, Bayrampaşa Şehir Parkı'na kurulan büyük çadırda açıldı. Açılış törenine Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Spordan sorumlu Devlet Bakanı Murat Başeskioğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, dünyanın 192 ülkesinden davet edilen temsilci gençler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış töreni öncesi İstanbul'u tanıtan slayt gösterileri izletildi. Meclisin ilk konuşmasını ise, Genç Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Alper Erdem yaptı. Erdem'in konuşmasının ardından sırasıyla sahneye davet edilen yabancı ülke delegeleri gençler konuşmasını yaptı.

Genç Birleşmiş Milletler Kurulu'nda konuşma yapan TBMM Başkanı Köksal Toptan, dünya gençlerinin birada çözüm için diyalog başlatma sürecine girmesinin kendileri için umut verici bir gelişme olduğunu söyledi. Bu toplantının 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'ndan önce yapılmasının kendisi için anlamlı olduğunu ifade eden Toptan, "Bundan 25 gün önce Türkiye bir de çocuk bayramı kutladı. Dünyada çok önemli bir gününü, meclisinin kuruluş gününü çocuklara armağan eden Türkiye, kurtuluş savaşının başladığı 19 Mayıs tarihini gençliğine armağan etmiştir. Bu coşkuyu, bu heyecanı, şimdi dünya gençleriyle paylaşıyoruz. Bu etkinliğin İstanbul'da olması da oldukça anlamlıdır. Çok sayıda uygarlığın bir araya geldiği İstanbul'da bir araya gelmesi bizi çok mutlu etti" diye konuştu.

Dünyanın değişik ülkelerinden gelerek toplantıya katılan gençlerin güzel konuşmalar yaptığını anlatan Meclis Başkanı Toptan, "Bu toplantı daha başlangıcında amacına ulaşmış demektir, Değerli dostlar; her yıl 500 bin çocuğun yetersiz beslenme yüzünden öldüğünü biliyoruz. Terör ve savaşta binlerce insanın öldüğünü, milyonlarca çocuğun öksüz kaldığını biliyoruz. Böyle bir dünyada savaş için harcanan kaynakların, çok azının refah ve kalkınmaya harcanması en önemlisi çocukların açlıktan ölmemesi için harcanması halinde dünya gerçekten barış için geleceğe ilerleyen bir dünya olacaktır" ifadelerini kullandı. Diyalog ve barışın önemine vurgu yapan Toptan konuşmasını şöyle tamamladı: "Siz gösteriyorsunuz ki, savaş yerine barış mümkündür, siz gösteriyorsunuz ki sevgiyi paylaşmak; diyalog yoluyla barışı ve diyaloğu yakalamak mümkündür. İşte böylesine bir yolda sizin ortaya çıkışınız, sizlerin sorunları yüksek sesle dile getirmeniz, diyalog kurmanız bize cesaret veriyor. Öyle diliyorum ki gelecekte bu dostluklar arkadaşlıklar devam edecek, gelecekte çocuklar ölmeyecek ve savaşlar olmayacaktır"

Kurul ile ilgili bilgi veren Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, toplantının dünya barışı adına önemli bir girişim olduğunu söyledi. Dünyanın değişik ülkelerinden gelen gençlere İstanbul'a ve Bayrampaşa'ya hoş geldiniz diyen Bürge, "Bu etkinlik dünya barışı için çok önemli fakat küçük bir adımdır. Bunun anlamını gelecekte çok daha iyi anlayacağız" diye konuştu.

Törenin açılışında bir konuşma da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yaptı. Konuşmasından kurula katılan gençlere seslenen Topbaş, "Sizler geleceğin işadamları, yöneticileri, politikacıları hatta liderleri olacaksınız. Burada ortaya koyduğunuz tavır dünyanın geleceğini şekillendirecek" dedi. Gençlere, yıllar önce İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'i hatırlatan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: "555 yıl önce sizin gibi genç bir insan olan Fatih Sultan Mehmet fethettiği şehri modern yönetim anlayışına emanet etti. Günümüz dünyasında yaşam alanları bitmekte, nüfus hızla artmakta. Sizlerden miras aldığımız dünyamızı sizlere ve geleceğe taşımak istiyoruz. Daha kaynaştırıcı, daha şeffaf yönetimi ortaya koymak istiyoruz. Sizler geleceğin yöneticileri, işadamları hatta dünyayı etkileyecek olan liderler olarak yetişeceksiniz. Burada ortaya çıkacak ana temaları hedefe ulaştırabileceğinize inanıyorum. Yüzünü güneşe çevirenler gölge görmezler. Hepimizin yüzü o istikamette olmalı ve dünyamızda dostluk ve barışı tesis etmek için daha fazla çaba harcamalıyız"

Konuşmaların ardından Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, TBMM Başkanı Köksal Toptan'a içinde kahve fincanı bulunan plaket armağan etti.

Genç Birleşmiş Milletler, fiziki yapısı ve işleyiş şekli ile Birleşmiş Milletler'in simülasyonu şeklinde yapılandırıldı. Genç Birleşmiş Milletler Kurulu, dünyanın 192 ülkesinden davet edilen genç temsilcilerden oluşuyor. "Silahsızlanma ve Uluslar arası Güvenlik Komitesi", " Sosyal-insani ve Kültürel Komite", "Çevre Komisyonu", "Güvenlik Konseyi Reform Komitesi" olarak belirlenen komisyonlarda gençler üç gün süre ile toplantılar gerçekleştirecek. Toplam 384 genç delegeden oluşan kurul, insanlığı daha ileriye götürecek fikirler üreterek, dünya için neler yapılabileceğini, diplomatik düzeyde tartışacak ve çözüm yolları aranacak. Toplantının sonunda, gençler, savaşların sonucunu ortaya koymak ve insana acı veren her harekete karşı durmak için almış oldukları kararları bir bildiri ile dünya kamuoyuna açıklayacak.

Zaman



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,906 µs