En Sıcak Konular

Gül: Reform süreci devam edecek

17 Mayıs 2008 15:32 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Viyana'da yayımlanan günlük Kronen gazetesine verdiği demeçte, Türkiye'nin üyeliğiyle AB pastasının küçüleceği endişelerinin yersiz olduğunu belirterek, "tam aksine, Türkiye'nin üyeliğiyle pasta büyüyecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin başlanmasına 2005 yılında karar verildiğini ve Avusturya'nın da onayladığını anımsatarak, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Avusturyalıların endişelenmesine gerek olmadığını, sonuçta referanduma gidilmesi sebebiyle anahtarın Avusturyalıların elinde olduğunu söyledi.

AB ülkelerinde Türkiye'ye yönelik endişeler bulunduğunun farkındayız diyen cumhurbaşkanı Gül, "Biz Avrupa kamuoyunu inandırıcı çalışmalar yapmak zorundayız. Bu, bugünden yarına olamaz tabi. Daha yapacak çok işimiz var. Biz ev ödevimizi tamamlamadan gelmeyeceğiz" diye konuştu.

-"REFORM SÜRECİ DEVAM EDECEK"-

Reform sürecinin yavaşladığı yolundaki görüşlerin "kısmen doğru olduğunu" belirten Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

"Geçen yıl iki seçim yaşadık. Seçimler, hükümeti çok meşgul etti. Ancak, 2008'de yeni bir hamle başladı. Türkiye'deki gayri Müslimlerin statüsüne ilişkin yasanın çıkarılması, 301. maddenin değiştirilmesi gibi. Ben Cumhurbaşkanı olarak reform sürecini yakından izliyorum ve ilgili organlara gerektiğinde her türlü yardımı sunmaya hazırım."

-"ASİMİLASYON AÇIKLAMASI YANLIŞ ANLAŞILDI"-

Kronen gazetesi yazarı Kurt Seinitz'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'daki konuşmasında "Asimilasyonu insanlık suçu" olarak tanımlamasının, Avusturya'da tartışmalara neden olduğunu anımsatması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, şöyle dedi:

"Bu tür deyimlere değişik dillerde değişik anlamlar yüklenebiliyor. Burada da yanlış değerlendirildi. Halk grupları, yaşadıkları topluma en iyi şekilde entegre olmalıdır. Bunlar, yaşadıkları toplumun ortak değerlerini paylaşmalı, güçlendirmeli ve savunmalıdır. Bundan şunu anlıyorum; demokrasi, çoğulculuk ve bireysel özgürlüklere saygı. Bu çerçevede, değişik dini ve kültürel kimlikler olabilir."

-"ERMENİ İDDİALARI"-

Bir soru üzerine, Türkiye'de Ermeni iddialarının "Tabu olmadığını" belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şunları söyledi:

"Geçmişte olanlardan çok üzgünüz ve hayatını kaybeden insanların acılarını paylaşıyoruz. Ancak, bu olay, Yahudilerin Avrupa'da yaşadıkları gibi bir soykırım değil. Olaylar, bazı Ermenilerin, yabancı bazı güçlerin de etkisiyle ayaklanması (isyanı) sonucu meydana gelmiştir. Şu noktaya da dikkatinizi çekmek istiyorum ki, olaylar sırasında bile İstanbul'da tüm kiliseler açık kalmış ve Osmanlı yönetiminde önemli görevlerde bulunan Ermeniler bu görevlerini devam ettirmişlerdir."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, tüm ilgili taraflara, arşivlerini açma çağrısı yaptığını da anımsatarak, "Türkiye'nin burada da öncü rolü oynadığını ve gizli olan askeri arşivlerini de açmayı kabul ettiğini" kaydetti.
 
Zaman



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,308 µs