En Sıcak Konular

Kaza göz göre göre gelmiş!

17 Mayıs 2008 13:53 tsi
Ankara Çubuk’ta iki kişinin ölümüne yol açan patlamanın yaşandığı süt ürünleri imalathanesinde inceleme yapan heyetin tespitleri, çarpıcı bulgular ortaya koydu.

Ankara Çubuk’ta yaşanan kazan patlamasıyla, bu alandaki denetimsizlik ve başı boşluğun insan yaşamına yönelik tehdidi bir kez daha gündeme geldi. İki kişinin ölümüne yol açan patlamanın yaşandığı süt ürünleri imalathanesinde inceleme yapan heyetin tespitleri, çarpıcı bulgular ortaya koydu. Tesiste asgari düzeyde bile güvenlik önlemlerinin olmadığı, periyodik denetimlerin yapılmadığı, kazanın adeta "geliyorum" dediği belirlendi.

Her yıl onlarcası yaşanan kazan patlamalarının, geçen hafta Ankara Çubuk’ta meydana gelen sonuncusu ile bu alandaki denetimsizlik ve başı boşluğun insan yaşamına yönelik tehdidi bir kez daha gündeme gelirken, bilir kişi heyetinin olay yeri incelemeleri çarpıcı bulgular ortaya çıkardı, kazanın adeta "geliyorum" dediği belirlendi.

Ankara’nın Çubuk ilçesinde iki kişinin ölümüne beş kişinin de yaralanmasına yol açan patlamanın yaşandığı süt ürünleri imalathanesinde incelemeler yapan heyet, işyerinde en basit güvenlik önlemlerinin dahi olmadığı, periyodik kontrollerin de yapılmadığını belirledi.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nin oluşturdu bilir kişi heyetinin, olay yerinde yaptığı incelemeler sonucunda elde ettiği bulgular, kamuoyuna açıklandı. MMO Ankara Şube’den yapılan açıklamaya göre bilir kişi heyeti, tesisin yeterli teknik donanıma sahip olmadığı, tesisatla ilgili uyarı gösterge ve lambalarının bulunmadığı, periyodik olarak yapılması gereken hidrostatik testlerinin yapılmadığı, kazanı kullanan kişinin eğitimsiz olduğu ve “ateşçi belgesi”nin bulunmadığı, patlayan buhar kazanının patlamaya dayanıklı emniyetli bölmede olmayıp, çalışanlarla aynı alanda olduğunu tespit etti.

VANALAR KAPALI UNUTULMUŞ

MMO Ankara Şube yönetimi adına açıklama yapan, Sekreter Üye Şenol Karaca, şu bilgileri verdi: “İnceleme ve değerlendirmeler ile firma yetkileriyle yapılan görüşmeler sonucunda; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği yönetmeliğine aykırı bir ortamda, yetkisiz ve ehliyetsiz kişiler tarafından işletmeye alınan ve periyodik bakım ve kontrolleri yapılmayan buhar kazanının, buhar vanalarının kapalı olarak unutulmasından dolayı oluşan yüksek basınç nedeniyle patladığı kanaatine varıldı. Bu olayların nedeni, bilinçsizlik, ihmal, insan yaşamını hiçe sayarak daha fazla rant elde etmeyi ön planda tutan yaklaşımlar ve yasal boşluklardır. Dolayısıyla en basit emniyet kuralları dahi yerine getirilmemekte ve ilgili meslek odaları tarafından yapılması gereken mesleki denetimlere engel oluşturmaktadır.” 

haber7



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,646 µs