En Sıcak Konular

'Yeni anayasa raftan insin'

17 Mayıs 2008 13:43 tsi
Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki Bilim Kurulu tarafından hazırlanan sivil anayasa, kapatma davasının ardından rafa kaldırıldı. Bu durumdan rahatsız olan sivil toplum örgütleri, yeni anayasanın gündeme alınması için harekete geçti.

Hukuk ve Hayat Derneği, bu çerçevede 1982 Anayasası'nı, Bilim Kurulu'nun hazırladığı taslağı, Türkiye Barolar Birliği, TÜSİAD, TOBB ve TUSKON'un anayasa tekliflerini karşılaştırmalı olarak inceledi. Dernek Başkanı Avukat Nurullah Albayrak, 1982 Anayasası'nın ülkeye dar geldiğini belirterek, "Yeni ve sivil anayasa çalışmaları devam etmeli." dedi. Demokratik bir devletin, anayasasını çağdaş ihtiyaçlar doğrultusunda yenilemesinin doğal olduğunu vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti: "Kutuplaşmaların, ayrışmaların, karşısındakini tehdit olarak gören anlayışın hemen her konuda ve herkes tarafından dillendirildiği bir ortamda, azami oranda tesis edilecek uzlaşma ile insan haklarına dayalı, hak ve adalet kavramlarını yaşama geçirmiş, hukuk devletinin tüm kurum ve kurallarıyla uygulandığı bir anayasal düzenin kurulması için, başta anayasa olmak üzere antidemokratik yasalar çağa uygun hale getirilmelidir." Türkiye'de hiçbir anayasanın milletin hür iradesiyle seçtiği temsilcilerin oluşturduğu Meclis tarafından kabul edilmediğini hatırlatan Albayrak, bu durumun 'meşruiyet' tartışmasına yol açtığına dikkat çekti.

82 Anayasası'nın değişmesi konusunda akademisyenler, siyasi partiler, medya mensupları, sivil toplum örgütlerinin hemfikir olduğuna da işaret etti. Ülkenin sivil, demokratik, insan haklarını evrensel standartlara ulaştıracak, hukuk devletinin üzerindeki engelleri kaldıran, toplumsal mutabakata dayalı yepyeni bir anayasa özleminde olduğunu vurguladı. Hukuk ve Hayat Derneği'nin kitaplaştırdığı incelemede, anayasa teklifi karşılaştırmalarının yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Prof. Dr. Tahsin Fendoğlu, Prof. Dr. İlyas Doğan ve Yard. Doç. Dr. Ece Göztepe Çelebi'yle yapılan röportajlara da yer veriliyor.

Beş farklı teklif tartışılıyor

Barolar Birliği: 2. ve 3. maddede değişiklik öneriliyor, 'Atatürk milliyetçiliği' ifadesi çıkarılıyor. Egemenlik AB ile paylaşılabilir. Milletvekili yemininden 'Atatürk ilke ve inkılapları' ifadesi çıkarılıyor. Cumhurbaşkanının yetkileri korunuyor. MGK yerine önerdiği 'Ulusal Güvenlik Kurulu'ndan jandarma genel komutanını çıkarıyor. YÖK'ün yapısında değişiklik öngörülüyor. Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değiştirilerek üye sayısı 17'ye çıkarılıyor, TBMM'nin üye seçmesi öngörülüyor.

TÜSİAD: Milletvekili yemininden 'Atatürk ilke ve inkılapları' ifadesi çıkarılıyor. MGK'nın kuruluşunu düzenleyen madde kaldırılıyor. YÖK'ün yapısında değişiklik öngörüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'na yer verilmiyor. Askerî yargıyı düzenleyen madde kaldırılıyor.

TOBB: 2. ve 3. maddede değişiklik öneriyor. Egemenlik AB ile paylaşılabilir. Milletvekili yemininden 'Atatürk ilke ve inkılapları' ifadesi çıkarılıyor. Köşk'ün yetkileri daraltılıyor.

TUSKON: Milletvekili yemininde 'Atatürk ilke ve inkılapları' ifadesi yer alıyor. Cumhurbaşkanı'nın yetkileri korunuyor. YÖK'ün yapısında değişiklik öngörülüyor. Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değiştirilerek üye sayısı 17'ye çıkarılıyor, TBMM'nin üye seçmesi öngörülüyor. Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin kaldırılması isteniyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda değişiklik yapılmasını öneriyor.

Bilim Kurulu: 2. ve 3. maddede değişiklik öneriyor. Egemenlik AB ile paylaşılabilir. Milletvekili yemininde 'Atatürk ilke ve inkılapları' ifadesi korunuyor. Cumhurbaşkanının yetkileri daraltılıyor. MGK için üç alternatifli değişiklik öneriyor. YÖK'ün yapısı değiştiriliyor. Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değiştirilerek üye sayısı 17'ye çıkarılıyor. TBMM'nin üye seçmesi öngörülüyor. Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin kaldırılması isteniyor.

zaman
 



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,472 µs