En Sıcak Konular

Siz bunları niye yaptınız?

17 Mayıs 2008 12:07 tsi
Siz bunları niye yaptınız? Vatan gazetesinden Okay Gönensin diyor ki: "Bir ara seçim yapılacak, Türkiye hükümetsiz kalacak, hiç yönetilmeyecek ve 6-7 ay sonra her şey eski haline dönecek. Evet o zaman vatandaş soracak: Siz bunları niye yaptınız?". Şimdiden soruyoruz, anlatın, bun

Okay Gönensin/Vatan

Biz bunları neden yaptık? 

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı, kapatma davasında “siyaset yasağı”na mahkûm edilmeleri durumunda Tayyip Erdoğan ve diğer AKP’lilerin seçimde bağımsız aday olabileceklerini açıkladı.

Bu AKP için “kurtuluş açıklaması”dır. Çünkü böylelikle Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararın pratikte herhangi bir geçerliliği olmayacaktır. Yüksek Seçim Kurulu, milletvekilliğini Anayasa Mahkemesi’nin aldığı “siyaset yasağı” kararı kapsamında görmüyor.

AKP kapatılırsa Meclis’teki bütün AKP’liler bağımsız olur, zorunlu ara seçimde siyaset yasağı cezası almış AKP’liler de bağımsız milletvekili olarak Meclis’e girer, tekrar bugünkü duruma dönülmüş olur.

***

Cumhurbaşkanı önce Meclis’teki en büyük parti grubuna sahip olan CHP’nin Genel Başkanı’na hükümet kurma görevini verir. Tabii ki Baykal hükümet kuramaz. Sonra Bahçeli’ye verir, tabii ki o da kuramaz.

Eğer AKP’nin yerine bir parti kurulmuş ise, o partinin genel başkanı konumundaki kişi hükümeti kurma görevini reddedebilir ve görevin Erdoğan’a verilmesini, onun kuracağı hükümeti destekleyeceklerini söyler.

Böylece herkes eski yerine gelmiş olur. O zaman da vatandaş şu soruyu sorar: “Biz bütün bu işleri neden yaptık?”

***

AKP irticai faaliyetlerin odağı mıydı? Anayasa Mahkemesi partiyi kapatırsa, evet.

Parti yetkilileri olarak bu “odak olma” halinden sorumlu olanları da Anayasa Mahkemesi kararı belirleyecektir.

AKP yeni adla kurulur, Tayyip Erdoğan yeniden başbakan olursa ne değişmiş olacaktır? Hiçbir şey. “Odak parti” yeniden iktidar olacak, partinin en tepesindeki kişi yeniden genel başkan olacak ve tabii vatandaş o soruyu soracaktır.


***

Bundan çıkarılacak ilk sonuç, parti kapatma hukukunda bir gariplik olduğudur. Bol kepçe parti kapatılmasına cevaz veren bir hukuk sisteminin aslında “kuvvetli” karşısında etkisiz kaldığını da böylece anlamış oluyoruz. Kuvvetli olanı parti kapatma da, siyaset yasağı da etkilemezmiş.

Anayasa Mahkemesi’nin “ne şiş yansın ne kebap” tarzı bir çözüm bulmasına da gerek yok. Çünkü AKP’nin kapatılmasının gerçekte bir hükmü olmayacak.

Bir ara seçim yapılacak, Türkiye hükümetsiz kalacak, Türkiye hiç yönetilmeyecek ve 6-7 ay sonra her şey eski haline dönecek. Evet o zaman vatandaşa anlatın: “Biz bütün bunları ne için yaptık?”



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,035 µs