neden? | " /> neden? | "/>

En Sıcak Konular

Kraliçe, Türkiye'deydi; peki neden?

17 Mayıs 2008 09:00 tsi
Kraliçe, Türkiye'deydi; peki neden? Avrupa'daki egemenlik eksenleri neler? Kraliçe'nin Türkiye'ye gelişinin iç yüzündeki nedenler ne? Türkiye kimin yanında yer alıyor? Mahir Kaynak, Kraliçe'nin Türkiye ziyaretinin perde arkasını aralıyor...

Kraliçe Türkiye'ye niçin geldi?
Kraliçe II. Elizabeth’in ülkemizi ziyaretinin magazin ve protokol yanını bütün ayrıntılarıyla öğrendik ama bunun siyasi boyutu üzerinde fazla durulmadı.

Oysa dünya dengelerinin yeniden oluştuğu bu günlerde ziyaretin asıl önemli yanı ülkemizin yeni dünyada konumunun ne olacağı idi.

Bu konuda karar vermek için analize ülkemizden değil dışımızdan başlamak gerekir. Genel olarak AB ülkemizde bir bütün olarak algılanıyor ve buraya girmeye çalışılıyor. Oysa AB henüz oluşma aşamasında ve muhtemelen sonuç bir bütünleşme değil bir ayrışma biçiminde olacak. AB’de iki kanadın oluştuğunu ve bunlardan birinin diğerinin kontrolünü kabul etmeyeceğini düşünüyorum. İngiltere, küresel sermayenin desteğiyle, AB’ni kontrol etmeyi düşünmüş ve Türkiye’yi kendi safında saymıştır. İngiltere’nin ülkemizin üyeliğini desteklemesine rağmen Alman- Fransız ikilisinin karşı koymasıyla proje başarısızlığa uğramıştır. Bu ikilinin İngiltere safındaki bir Türkiye’yi üyeliğe kabul etmesi mümkün görünmüyor ve Fransa’nın üyeliğimizi halk oyunun kabul etmesi şartına bağlamasıyla, ülkemiz bu safta yer almadığı takdirde, bütün gereklerini yerine getirsek bile, üyeliğimizin engelleneceği anlaşılıyor.

Taraflar AB maskesi altında Türkiye’nin safını belirlemeye çalışıyor ve dağılmış bir Avrupa’da Türkiye’nin kendi taraflarında kalmasına uğraşıyor. Bu konuda İngiltere’nin Alman-Fransız ikilisinin epeyce önünde olduğu ve başka bir aktör devreye girmezse ülkemizin İngiltere’nin yanında yer alacağı anlaşılıyor.

Bu nedenle ziyaret, Kraliçenin ülkemizde oluşan bu siyasi yapıyı desteklediğini dünyaya ilan amacı taşıyor.

Son günlerde ülkemizin bölgeye yönelik tavrında bir değişim gözleniyor. Geçmişte sınırlarımızın dışıyla ilgilenmeyen ülkemiz şimdi bölgesel bir güç olma eğiliminde ve bu tavır hem ABD’den hem de AB’den destek görüyor. Şüphesiz bu güçler ülkemizin etki alanını kendi politikalarına hizmet etmesi amacıyla genişletmek istiyor. Hedeflerini şöyle özetleyebiliriz: Bölgeyle kültürel, ideolojik ve siyasi amaçlarda ters düşmeyen ama kendi inisiyatiflerinin dışında hareket etmeyen bir Türkiye’nin oluşmasını sağlamak.

İngiltere kendi siyasi etkisini ve küresel sermayenin ülkemizde son zamanlarda sağladığı gücü kullanarak Türkiye’yi yanına almak ve bunu ABD’ye karşı bir koz olarak kullanarak dünya ölçeğinde etkisini artırmak istemektedir. Fransa Akdeniz Birliği projesine ülkemizi katarak benzer bir etkinliğe ulaşma peşindedir.

ABD iki alternatiften birini seçmek durumundadır. Ya Ortadoğu’da etkin olmak ve bu amaçla ülkemizi yanına almak için bir aracıyla, yani İngiltere veya Fransa ile, uzlaşacak ya da Türkiye ile aracısız ilişki kuracaktır.

Şu anda İngiltere’nin bu alternatifler içinde önde olduğu gözlenmektedir. Ancak ABD’nin bu projeye karşı bir hamle yapıp yapmayacağı henüz kesinleşmemiş gibi görünüyor. Ancak İngiltere’nin ülkemizi yanına alması ona stratejik bir üstünlük sağlayacaktır. AK Parti’nin kapatılmasının sonuçlarına bu açıdan bakmakta da fayda vardır.

Mahir Kaynak/Star



Bu haber 874 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,698 µs