Direnin! | " /> Direnin! | "/>

En Sıcak Konular

Gorbi'den darbe nasihatleri: Direnin!

17 Mayıs 2008 08:48 tsi
Gorbi'den darbe nasihatleri: Direnin! SSCB'nin son Devlet Başkanı Gorbaçov, AKP'nin kapatma davasıyla ilgili "bunu kendiniz değerlendireceksiniz" deyip renk vermezken, darbe konusunda ise çarpıcı nasihatler verdi...

IRU Dünya Kongresinin kapanış oturumunun ardından bir basın toplantısı düzenleyen Gorbaçov, İpek Yolunun yeniden canlandırılmasının çok büyük ve çağdaş bir proje olduğunu ve global dünyada parçalanmış insanları birleştireceğini kaydetti.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin beklenenden daha iyi seyrettiğini, bu tür güven ortamını yaratabilmenin büyük emek gerektirdiğini ifade eden Gorbaçov, "Türkiye'de, Rusya'dakine benzer yaklaşımlar olduğunu görmek beni çok memnun etti" dedi.

Gorbaçov, Rusya'nın değişim geçirdiği dönemde Rusya'nın ya bir felakete sürükleneceğini, ya da yeni yaşamlara yöneleceğini, bu anlamda zor dönemlerden geçildiğini anlattı.

Perestroyka döneminde kendisinin Lenin'in görüşlerine atıfta bulunduğunu, bunun da insanlarda bir karmaşa yarattığını söyleyen Gorbaçov, o zaman, "Eğer Lenin'i iyi bir şekilde anlarsanız, kendiniz de eleştirmeye başlarsınız" dediğini aktardı.

Gorbaçov, Türkiye'nin Rusya için partner bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, Rusya ile iyi bir işbirliği içinde. Eski SSCB coğrafyasıyla da iyi ilişkiler geliştiriyor. Bu ilişkiler ileride de böyle olumlu şekilde gelişecektir. İleride de yeni ortak çalışma noktaları bulacağımızı düşünüyorum" dedi.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gorbaçov, Rusya'daki değişimden sonra yeni bir dünyayı kurmaya başladıklarını, ancak henüz hedeflenen yerden oldukça uzak olduklarını belirtti.

Gorbaçov, Rusya'nın modernizasyon, bilgi teknolojileri, kaynakların değerlendirilmesi gibi konularda yabancı yatırımcılara kapısının her zaman açık olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin uluslararası taşımacılıkta başarılı olmasına ilişkin bir soru üzerine Gorbaçov, Türkiye'nin bir kavşak noktasında yer aldığını, böyle bir coğrafi konuma sahip ülkenin bu alanda gelişmemesinin hayatı çok zorlaştıracağını dile getirdi.

İpek Yolu projesinin geçtiği ülkelerdeki sorunların çözümüne katkıda bulunacağına inandığını belirten Gorbaçov, "Yollar inşa edildikçe, yeni yerleşimler ve yeni ilişkiler ortaya çıkacaktır. Yeni yollar istikrar ve yeni hayatlar için ortam hazırlayacaktır" dedi.

Gorbaçov, yeni dünya düzeninde milli devletlerin yıkılacağına ilişkin görüşün bir "fantezi"den ibaret olduğunu belirterek, "Halklar milli devletlerden vazgeçmeyecektir. NAFTA, AB gibi yapılar yeni arayışların göstergesidir. Her şeyi uluslararası şirketlere devredemeyiz" dedi.

Milli devletlerin yaşamaya devam edeceğini, ancak nitelik değiştireceğini ifade eden Gorbaçov, bu süreçte çevre gibi insani önceliklerin ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi.

Gorbaçov, AK Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin bir soru üzerine, mahkemelerin bağımsızlığının önemine işaret ederek, "Bunu kendiniz değerlendireceksiniz. Mahkemelerin bağımsızlığa ulaşması büyük önem taşıyor. Çünkü kendi koşullarınızı siz biliyorsunuz. Sizin kendi gelişme yolunuz var" diye konuştu.

Osmanlı Devletinin son dönemini incelediğini anlatan Gorbaçov, şunları kaydetti:

"Atatürk gerçekten büyük bir insan. Türkiye yeni bir gelişme sürecine girdi. Atatürk, bu mirası bırakmıştır. Bu miras yeni koşullara da uyarlanabilir. Ancak bu sizin kendi sürecinizdir, sizin tercihinizdir. Ben şunu söylemek istiyorum; ülke nasıldı, nasıl oldu? Büyük bir geleceğin olduğunu görüyoruz. Atatürk'ün belirlediği yolun etkin ve verimli olduğunu görüyoruz."

"Zamanı geri döndürseydiniz ne yapmak isterdiniz?" şeklindeki bir soruyu da Gorbaçov, "Aynı istikamette devam ederdim. Ancak tabii bazı değişiklikler de yapılabilirdi. Darbelere karşı direnebilmeyi öğrenmek lazım" diye yanıtladı.

Basın toplantısının ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gorbaçov'e ipek halı hediye etti.

samanyoluhaber




Bu haber 291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,434 µs