En Sıcak Konular

Sağ kurtulanlar o anı anlattı!

16 Mayıs 2008 23:04 tsi
Çin'de Pazartesi günü 7.9 büyüklüğündeki depreme kırsal kesimde yakalanan ve hayatta kalmayı başaran Çinliler, yüksek dağların ve derin vadilerin adeta yer değiştirdiğine şahit olduklarını söyledi.

Bugün depremin beşinci günü. Çin Dışişleri Bakanlığı, 100 kadar yerli ve yabancı basın mensubunu depremin asıl şiddetinin yaşandığı Deyang kentine bağlı dağlık Hanwang bölgesine götürdü. Burada tüm kamu binaları, ana okulları ve ilkokullar ya çok büyük hasar almış ya da yıkılmış durumda. Halk çadırlarda yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Yollar araç trafiğine kapalı. Sadece kurtarma, yardım ve gıda ulaştırması için ayrılan araçların geçişine izin veriliyor. Benzin istasyonları sadece bu ekiplerin araçlarına yakıt veriyor. Bölgeye başka kimsenin girmesine izin verilmiyor.

Yine Deyang'a bağlı Shifang bölgesine geçtiğimizde, kağıt gibi yıkılmış devasa beton, çimento ve jeneratör fabrikalarının enkazlarıyla karşılaştık. Fabrikaların kalın inşaat demirleri, depremin şirketin bükülmüşler. Bizler Shifang'dayken birkaç şiddetli artçı sarsıntı hissettik.

Dağlık köyler haritadan silinmiş durumda. Shifang'a bağlı Yinghua kasabasındaki köylere gittik. Bir köyde 300 kişi ölmüş. Yollar çok dar, dağlardan çok büyük kayalar düşmüş, yolları kapamış durumda. Ulaşım zorlukla yapılıyor.

Bölge halkının hali içler acısı. Yol kenarlarında bekleyip, birilerinin onlara gıda vermesini bekliyorlar. Elektrik yok, su yok. Enkaz altında kalanlar için artık umutlar tükendi. Arama kurtarma ekipleri sadece ceset çıkarıyor. Bölgedeki yerleşim birimleri hayalet şehir görünümünde. Hepsi boşaltılmış.

Enkaz başında ağlayan insanlar var. Herkes akrabalarını arıyor. Liu adında birisi Yinghua'dayken depreme tarlada yakalanmış. Liu, o anki yaşadıklarını anlatırken sesi titriyor: "Dağın eteklerinde çalışıyordum. Koca dağın hareketlendiğini gördüm. Vadinin bir bölümünün üzerime gelip gittiğini gördüm. Yerin altımdan kaydığını hissettim. Hayatım boyunca unutamayacağım bir manzaraydı. Korkudan kalbimin yerinden çıkacağını sandım"

Enkaz başında arama yapan kurtarma ekiplerinin içki içtiğine şahit olduk. Çinliler ölü insanlara dokunduklarında içki içmek gerektiğine inanıyor. Ölü yakınları da içki içiyor. Asırlardır süren gelenekler gereği 3 gün uyumuyorlar.

Bu arada, Sichuan eyaletinde 4 milyon 807 bin insanın evsiz kaldığı açıklandı. Eyalet hükümetinin vali yardımcısı Li Chengyun düzenlediği basın toplantısında, depremzedelerin geçici konutlara yerleştirildiğini belirtti.

Resmi haber ajansı Xinhua, deprem felaketinde ölenlerin sayısının 22 bin 69'a yükseldiğini duyurdu.

Enkaz altındakilerden ümit kesilmiş durumda. Ölü sayısının 50 bini aşacağı kaydediliyor

samanyoluhaber



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,559 µs