En Sıcak Konular

Bush'un baskısı Suudileri yola getirdi!

16 Mayıs 2008 22:40 tsi
Suudi Arabistan yetkililerinin bir süre önce yaptığı "Petrol üretimini artırmayacağız" açıklamasının ardından bölgeyi ziyaret eden ABD Başkanı George W. Bush'un temasları, Suudi yetkililere geri adım attırdı. Suudi yönetimi petrol üretimini % 3.3 oranı

ABD Başkanı George W. Bush, görevi sona ermeden gerçekleştirdiği belirtilen son Ortadoğu turunun ikinci ayağın olan Suudi Arabistan'da petrol ve İran konusunda destek arıyor. İsrail'in ardından bugün geldiği Riyad'da Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile bir araya gelen Bush, OPEC ülkelerinden daha fazla petrol istedi. Suudi Arabistan'da petrol ihracatını geçtiğimiz hafta yüzde 3,3 artırdığını ve tüketici talebine göre daha da artırmayı düşündüğünü açıkladı.

Bush, Kral Abdullah ile görüşmeden önce Suudi Arabistan dışişleri Bakanı Suud Faysal ve Petrol Bakanı Ali Naimi, ortak bir basın toplantısı düzenledi. Petrol üretimini 10 Mayıs'ta günlük 300 bin varil arttırdıklarını söyleyen Naimi, bununla birlikte üretimlerinin önümüzdeki ay günlük 9 milyon 450 bin varil olacağını ifade etti.

Bush'un bu artışa tepkisinin sorulması üzerine ise Naimi, "Memnun oldu" diye cevap verdi. Ancak Ali Naimi, petrol üretimindeki artışın Amerika'daki yüksek benzin fiyatlarına etkisi olmayacağını Amerikalı yetkililere aktardıklarını söyledi. Ali Naimi, ABD'deki yüksek benzin fiyatlarının doların değer kaybedişinden, spekülasyonlardan ve diğer petrol ihraç eden ülkelerdeki gerilimlerden kaynaklandığını ifade etti.

Dünyanın en çok enerji tüketen ülkesi olan ABD, aynı zamanda Suudi Arabistan ile petrol kaynaklarının korunmasına ve Arap ülkesinin barışçıl nükleer üretmesine yardımcı olmasını öngören bir anlaşma imazaladı.

Öte yandan gazetecilere açıklamalarda bulunan Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, Riyad'da bir araya gelen Kral Abdullah ve Bush'un, Lübnan'da yaşanmakta olan olayların arkasında İran ve Suriye'nin olduğuna inandıklarını söyledi. Hadley, iki liderin görüşmede İran'ın negatif faaliyetlerine nasıl karşı koyabilecekleri ve İran'a karşı baskıyı nasıl artırabileceklerini kaydetti. Hadley, iki liderin ayrıca Ortadoğu barışını ele aldıklarını ve Kral Abdullah'ın bir Filistin devletinin kurulmasından yana olduğunu dile getirdi.

Bu arada Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise iki ülkenin, Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı ile ABD hükümeti arasında daha fazla işbirliğini öngören bir anlaşmanın imzalandığı belirtildi. Açıklama nükleer enerji ve petrol kaynaklarının güvenliğinden başka Suudi Arabistan'ın iki küresel girişime katılmayı kabul ettiği kaydedildi. Bu girişimlerin ise nükleer terörle mücadele ve kitle imha silahlarının yayılmasıyla mücadele olduğu kaydedildi.
 
8sutun

 

 



Bu haber 805 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,525 µs