En Sıcak Konular

'İpekyolu gerçeğe dönüşmeye başladı'

16 Mayıs 2008 22:03 tsi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Uzakdoğu ve Avrupa'yı birleştiren Çağdaş İpekyolu'nun gerçeğe dönüşmeye başladığını söyledi.

IRU Kongresi'nin sonunda "İstanbul Deklarasyonu"nu yayınlandığını belirten Yıldırım, bildirge güneyden doğuya, kuzeyden batıya ulaşım koridorlarının geliştirilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.

Uluslararası Karayolu Taşımacıları Birliği (IRU) 31. Kongresi'nin kapanış bölümünde düzenlenen basın toplantısı'nda konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Karayolu taşımacılığının önemine değindi. Taşımacılığın sadece ticaret olarak algılanamayacağını vurgulayan Yıldırım, "Taşımacılık tek başına ticaret değil. Uluslar arası ve ulusal ticaretin kültür, sosyal turizm ilişkilerinin geliştirilmesi için bir itici güçtü. Önemli bir altyapıdır. Taşımacılık olmasa dünyanın 6,5 milyar insanın yarısı açlıktan, ayrısı da soğuktan ölür. Bu kadar iddialı söylüyorum." ifadelerini kullandı.

Yapılan çalışmalar ve araştırmalar soncunda Uzakdoğu ile Avrupa'yı çağlar boyu birbirine bağlayan İpekyolu'nun, çağdaş İpekyolu olarak tekrar gerçekleşmeye başladığını belirten Yıldırım, "Bunu nasıl anladık, örneğin Şangay Birliği'nde Çin, Orta Asya ülkeleriyle Moğolistan'la ortak projelere girişmiş. Altyapı projeleri gerçekleştirmiş. Yine Pakistan'dan Türkiye'ye uzanan Orta Asya Ülkeleri'nin oluşturduğu birliğin yaptığı projeler var. Bağımsız Devletler Topluluğu'nun kendi arasında bölgeyi geliştirme Uluslar arası bölgesel yol ağını iyileştirme çalışmaları var. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün bu yönde çalışmaları var. Özellikle Karadeniz'in kuzeyini-güneyini bir yol hattına çevirme projeleri var. Ayrıca Güneydoğu Avrupa veya balkanlar bölgesini oluşturduğu bir birlik de buradaki yol güzergahlarının Avrupa Birliği ulaşım koridorlarıyla entegre edilmesine yönelik çalışmaları var. Bütün bu çalışmaları bir araya getirdiğimizde ortaya bir sonuç çıkıyor. Bu bölgenin geliştirilmesi sadece bir güzergah değil, birçok güzergahın birbirini tamamlayıcı şekilde, birbirinin rakibi olmadan geliştirilmesi bütün ülkelerin arzu ettiği, temenni ettiği ve bu yönde irade kullanıp adım attığı bir gerçek." Diye konuştu.

Dünya Ticareti'nin 16 yılda 12 kat büyüdüğüne dikkat çeken Yıldırım, önümüzdeki 20 yılda toplam ticaret hacminin 30 trilyon doları bulmasının beklendiğini dile getirdi. Dünyada ticaretin sürekli büyümesinin yanı sıra İpekyolu bölgesinde 4 milyar insanın içinde, 641 milyon insanın yoksulluk sınırında yaşadığını aktaran Yıldırım, "Burada bir yanlışlık var. Bu yanlışlık refahın zenginliğin kaynakların adil dağıtılamamasıdır. Bu da günümüz dünyanın önündeki en önemli sorunlardan birisidir." Diye konuştu.

Kongre sonunda açıklanan İstanbul Deklarasyonu hakkında da bilgi veren Yıldırım, "İkili, bölgesel uluslararası işbirliğinin geliştirilmesinin önemi bir kez daha teyit edilmiştir. Ulusal ve bölgesel taşımacılığını koordinasyonu gereği üzerinde durulmuştur. Taşıma politikalarının gelişimi için ortak altyapı ve üst yapı projeleri yapılması önerilmiştir. Taşımacılık koridorlarının ve sınır kapılarının iyileştirilmesi önerilmiştir. Uluslararası taşımacılığın geliştirilmesi için ikili ve çok taraflı anlaşmaların mutlaka tamamlanması önemi üzerinde duruldu. Karayolu taşımacılık sisteminde sürdürülebilir lojistik ve teknik yeniliklerin uygulanması gerekliliği vurgulandı. Taşımacılığın ve ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılması öngörüldü. Geleneksel ipek yolunun günümüzde artık çağdaş ipek yolu olarak tekrar hayata geçirilmesi gündeme getirildi." Şeklinde konuştu.

Yıldırım ve diğer katılımcılar daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

zaman




Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,797 µs