En Sıcak Konular

Vatanseverlerin Dosyası Ağır Ceza'da!

16 Mayıs 2008 18:47 tsi
Vatanseverler'in Dosyası, çete suçlarına bakan Özel Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Diyarbakır'da haraç alma, tehdit, dolandırıcılık, akaryakıt kaçakçılığı gibi suçlardan yargılanan vatanseverlerin davasına görevsizlik veren mahkeme, dosyayı çete suçlarına bakan Özel Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Hareketi Derneği (VKGHD) Güneydoğu Başkanı Yüksel Bayrak, Yardımcısı Soner Akmeşe, Sekreter Mehmet Erkuş, üyeler Mehmet Çoban, Süleyman Bozan, Mustafa Taş, Ahmet Dilmen, Hanefi Demirtaş, Burhan Deniz, Zeynel Çan, Süleyman Evren, Servet Deniz, Cihan Kayaalp ve Abdurrahman Acar ve avukatları hazır bulundu.

Önceki celsede haklarında yakalanma çıkarılan VKGHD Genel Başkanı Taner Ünal ve Mersin Şube Başkanı Mesut Sezer dosyası da Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamayla birleştirildi.

Duruşma mütalaasını veren iddia makamı sanıkların "Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde cebir ve tehdit uygulayarak yapılan suçlarını işlediği" için görevsizlik verilerek dosyanın CMK 250/1-b maddesinde görevlendirilmiş ağır ceza mahkemesin gönderilmesini talep etti.

Toplanan delilerin lehe değişmesi ihtimali bulunan sanık Servet Deniz ve Ahmet Dilmen'in tahliye edilmesini talep eden savcı, diğer sanıkların tutukluluk halinin devamını karar verilmesini istedi.

Sanıkların avukatları iddia makamının mütalaasını kabul etmeyerek, müvekkillerinin tahliyelerini istedi.

VKGHD Genel Başkanı Taner Ünal ve Mersin Şube Başkanı Mesut Sezer'in avukatı Ali Rıza Büyüktemiz aynı suçtan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan müvekkillerinin tahliye edildiğini belirterek, haklarındaki yargılanmanın durdurulmasını istedi.

İddia makamının mütalaasıyla ilgili sanıklara da söz veren mahkeme heyeti, daha sonra duruşmaya 5 dakika ara verdi.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla bir örgüt faaliyet çerçevesinde şiddet ve tehdit uygulayarak yağma ve ihaleye fesat karışma eylemlerinden dolayı yargılama yapma ve bu suçlara ilişkin delilleri değerlendirme takdir ve yetkisinin CMK 250 maddeyle yetkili Özel Ağır Ceza Mahkemelerinde olduğunu" belirterek görevsizlik verdi.

Vatanseverlerin yargılama dosyasını çete suçlarına bakan özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderen mahkeme heyeti, sanıklardan Zeynel Çan, Soner Akmeşe ve Abdurrahman Acar'ın tahliyesine karar verdi.

İddianamede sanıklar haklarında, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', 'kamu görevlileriyle ilişkili oldukları ve bir işin görüleceği vaadiyle dolandırıcılık yapmak', 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçlaması yapılarak, 45 sayfalık iddianameyle dava açılan sanıkların, 26 ayrı suçtan toplam 835 yıl hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri geçen Temmuz ayında yaptıkları operasyonda 16 kişiyi silah ve mermilerle yakaladı. Sorgularından sonra adliyeye çıkarılan sanıklardan 8'i tutuklanırken, 8'i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Diyarbakır'da geçen yıl yapılan operasyonlarda, birçok suça karıştıkları belirlenen ve aralarında VKGHD Güneydoğu Başkanı Yüksel Bayrak ile derneğin Diyarbakır Şube Başkanı Soner Akmeşe'nin de bulunduğu 13 kişi tutuklanmıştı.

dunyabulteni



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,040 µs