En Sıcak Konular

Tuvalet kağıdı kalmadı, zımpara verelim!

16 Mayıs 2008 13:29 tsi
Tuvalet kağıdı kalmadı, zımpara verelim! Günler geçtikçe kapatma davasının sonucuna ilişkin ‘buluşlar’ daha sık duyuluyor. Aslında dillendirenlere bakarak bunlara ‘temenni’ ya da ‘öneri’ demek de mümkün. Anayasa Mahkemesi bunları ne kadar dinler bilinmez ama,

AKP’ye yönelik kapatma davasının sonucu her ne olursa olsun, Türkiye’nin siyasi denklemini kökten etkileyeceğinden, olası karara ilişkin “ince ama çok ince” fikirlere hergün yenisi ekleniyor.

Doğrusu hukuki yaratılıcık açısından parlak sayılması gereken bu olasılıklardan biri de 
TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından dillendirildi. Bu formül, şimdi buraya dikkat, “parti kapatmadan, toplumda kapatmış gibi tutum alındığı algısına yol açacak bir içtihat üretilebilir" sözleri.

Hukuk felsefesi açısından bakıldığında, bu formüle göre yüksek mahkeme “somut” bir karar verecek ama etkisi “soyut” olacak! Doğrusu üç gün bu önerme üzerinde düşünülebilir!

Hürriyet Gazetesi’nin bugünkü bir haberine göre ise Anayasa hukukçusu bir AKP kurmayı, Toptan’ın sözlerini şöyle yorumlamışı:

“Oylama 6’ya 5 olursa ‘Kapatma kararı 4’e karşı 7 oyla verilebiliyor. Oylama 6’ya 5 çıkarsa ne olur? Mahkemedeki çoğunluk AKP’nin kapatılmasını istemiş, ancak parti kapatılmamış olur. Mahkeme farklı bir oylamayla, 7’ye 4 çoğunlukla Hazine yardımını da keser. Türbanla ilgili Anayasa değişikliği de iptal edilirse, sözü edilen yerine gelmiş sayılır.”

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da mahkemenin, bilinenlerin dışında içtihat geliştirebileceğini söyledi. İyimaya "En az 7-8 yol var. Örneğin iddianame kabul edildi. Ancak mahkeme bu safhada bile ’Bu bir ara karardır, nihai kararım iddianamenin iadesidir’ diyebilir" dedi.

Dediğimiz gibi bu formüller gerçekten de yaratıcı. Ancak daha çok “temenni” gibi duruyorlar ve yüksek mahkemenin bu cin fikirlere ne denli itibar edeceği hayli tartışmalı. Yine AKP’nin bir çözüm için yoğun kafa patlattığının önemli bir göstergesi olduğu söylenmeli.



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,194 µs