En Sıcak Konular

YSK'dan Erdoğan'a yeşil ışık

16 Mayıs 2008 11:30 tsi
YSK'dan Erdoğan'a yeşil ışık YSK Başkanı Muammer Aydın, AK Parti’nin kapanması ve en az 28 milletvekilinin yasaklanması halinde 90 gün içinde erken seçime gidileceğini, Erdoğan yasaklansa da bağımsız aday olabileceğini, Gül yasaklansa da görevine devam edeceğini söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, AK Parti’nin kapatılması ve siyaset yasağı getirilmesi halinde neler olacağını Star gazetesine anlattı. YSK Başkanı Aydın, AK Parti’nin kapatılması ve siyaset yasağı getirilmesi durumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil tüm milletvekillerinin bağımsız aday olabileceklerini söyledi.

Yüksek Mahkeme’nin siyaset yasağı getirmediğini sadece sınırlama öngördüğünü belirten Aydın, milletvekillerinin kapatma kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren başlayarak 5 yıl süreyle başka bir partinin kurucusu olamayacağı ve yönetiminde yer alamayacaklarını ifade etti.
Bu duruma örnek olarak Hakkari’den bağımsız seçilen eski HADEP Milletvekili Hamit Geylani ve eski Fazilet Partisi Milletvekili Bekir Sobacı’yı gösteren Aydın, iki partinin kapatılmasının ardından yasaklı olan Geylani’nin son seçimde Hakkari’den bağımsız milletvekili seçildiğini; Sobacı’nın da YSK’dan bağımsız adaylık vizesi aldığını, ancak aday olmadığını hatırlattı.

YEREL VE GENEL SEÇİM BİRLEŞTİRİLİR

Aydın, 28 ve daha üzeri milletvekiline siyasi yasak gelmesi durumunda 90 gün içinde ara seçimin yapılması gerektiğini söyledi.

Önümüzdeki yıl yerel seçim olduğunu hatırlatan Muammer Aydın, ara seçim şartlarının oluşması halinde iki seçimin birleştirileceğini söyledi.

Aydın, Anayasa Mahkemesi’nin kapatmaya yönelik kararını erken vermesi durumunda, yerel seçimlerin ara seçimle birlikte daha erken tarihte yapılacağını belirtti.

GÜL GÖREVİNE DEVAM EDER

YSK Başkanı Aydın, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün siyaset yasağı alması durumunda görevini bırakır mı?” şeklindeki bir soruya karşılık, bu soruya ancak kişisel yanıt verebileceğini belirterek, “Hukuken bir engel yok. Görevine devam eder. Söz konusu hal, görevini tamamlamasından sonra uygulanır” dedi.

Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hukukçular arasındaki ağırlıklı görüş de öyle. Ancak muhalefet cephesinde ısrarla ‘Yasaklı birinin etik olarak görevde kalması doğru olmaz’ tezi işleniyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün ise bu konuda çok kararlı olduğunu biliyorum. Bir özel dost sohbetinde Gül’e atfen şu cümleyi duydum: ‘Anayasa ve kanunlar neyi emrediyorsa ona uyarım. Görevime son güne kadar devam ederim. Çekilmeyi asla düşünmedim, düşünmem de...”

CUMHURBAŞKANI’NIN GÖREV SÜRESİ

Aydın, Cumhurbaşkanı Gül’ün Çankaya Köşkü’nde 5 yıl mı yoksa 7 yıl mı kalacağı tartışmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi; “Bu konuda tartışmalar var. Sebebi, yasada açık hüküm yok. Keşke, referanduma sunulan anayasa metnine bir ek madde konsaydı, bugün bu tartışma olmazdı. Fransa’daki benzer bir tartışmayı örnek gösterenler var. Orada da 7 yıl olan görev süresi 5 yıla indirilmiş ama orada uygulama 7 yıllık sürenin bitiminde başlamış.”
Bu konuda Meclis’in karar vereceğini belirten YSK Başkanı Aydın, herhangi bir kanuni düzenleme yapılmaması durumunda ise “Zamanı geldiğinde YSK olarak oturur bir karar veririz. Şu an bir şey söylemek için çok erken” diye konuştu.

gazeteport.com



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,465 µs