En Sıcak Konular

DTP: 'Ordu İç Hizmet Kanunu değişsin'

16 Mayıs 2008 11:06 tsi
DTP, askeri müdahalelere dayanak olarak gösterilen TSK’nın ünlü 35. maddesinin değiştirilmesini önerdi. Askerler ise daha önce yaptığı açıklamalarda buna karşı çıkmıştı.

DTP’li Hasip Kaplan askeri darbelere dayanak olarak gösterilen Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinin değiştirilmesi için kanun teklifi verdi.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, teklifine ilişkin bilgi veren Hasip Kaplan, 23 Nisan 1920’den 27 Mayıs 1960 tarihine kadar “kutsal bir mabet” olarak kabul edilen TBMM’nin bir cunta komitesi tarafından kapatıldığını ve buna gerekçe olarak da 2771 sayılı Ordu Dahili Hizmet Kanunu’nun 34’üncü maddesinin gösterildiğini kaydetti. Kaplan, “Oysaki İç Hizmet Kanunu askeri disiplini sağlamak için çıkarılmış bir yasa olup darbenin meşrulaştırılması söz konusu değildir. Bu kanunun ilgili hükmü sonraki darbelerin 12 Mart 1971 muhtırası ile 12 Eylül 1980 darbesinin gerekçesi olmaya devam etmiş, adeta hukuk sistemine yerleştirilmiş ve ne zaman patlayacağı belli olmayan bir mayın konumuna gelmiştir” dedi.

GENELKURMAY KARŞI

Genelkurmay Başkanlığı’nın söz konusu maddenin değiştirilmesine sıcak bakmadığı belirtiliyor. Genelkurmay Başkanlığı son olarak, “e-muhtıra” olarak anılan 27 Nisan açıklamasında bu maddeye atıfta bulunmuştu. Açıklamada “Son günlerde, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde öne çıkan sorun, laikliğin tartışılması konusuna odaklanmış durumdadır. Bu durum, TSK tarafından endişe ile izlenmektedir... TSK bu niteliklerin korunması için kendisine kanunlarla verilmiş olan açık görevleri eksiksiz yerine getirme konusundaki sarsılmaz kararlılığını muhafaza etmektedir ve bu kararlılığa olan bağlılığı ile inancı kesindir” ifadesi yer almıştı.

Önceki Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, emekliye ayrıldıktan sonra verdiği bir mülakatta “Siyasete karışmak, siyasi beyanat vermek kanunen suç; ama rejimi korumak da kanunen mecbur olduğumuz bir şey. O madde güzel bir maddedir. O madde, siyasetin aynı zamanda frenidir. Siyasi partiler bazen çok aşırılığa gidebilirler ama o madde frenler” demişti.

Kara Kuvveteri Komutanı Orgeneral Başbuğ ise Kasım 2004’te “35’inci maddenin hemen her ülkede benzer biçimde varlığına dikkat çekmekte yarar vardır. Hatta bazı AB ülkelerinin anayasalarında ve silahlı kuvvetlerle ilgili özel kanunlarında, silahlı kuvvetlere bu çerçevede görev ve sorumluluk yükleyen çok daha kapsamlı maddeler bulunmaktadır. Buradan görüleceği gibi, kendini bir ülke ve bir devlet olarak tanımlayan hiçbir ulus kendini koruyacak mekanizmalara zarar verecek düzenlemeleri tartışmaya açmaz. Esasen bir silahlı kuvvetin bundan daha önemli ne görevi olabilir ki?” ifadesini kullanmıştı.

Vatan



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,915 µs