En Sıcak Konular

Hamas Lideri’nin düğününde kim vardı?

16 Mayıs 2008 11:01 tsi
Hamas Lideri’nin düğününde kim vardı? Türkiye ziyareti büyük tartışma yaratan Hamas lideri Halid Meşal, geçen ay Şam’da kızını evlendirdi. Ankara’da bu düğün törenine hükümete yakın bir Türk temsilcinin de katıldığı konuşuluyor.

İlgili ürkiye ziyareti büyük tartışma yaratan Hamas lideri Halid Meşal’in, geçen ay Şam’da kızı için düzenlediği düğün törenine, Türkiye’den de üst düzey bir yetkilinin katıldığı öğrenildi. Hükümete de yakın bir isim olan bu kişinin adı kulislerde aktarılmasına rağmen, kendisi tarafından bir açıklama yapılmadı.

Suriye’de yaşayan Meşal’ın kızı Fatma Meşal, 13 Nisan gecesi Şam’da yapılan düğünle dünya evine girdi.  Düğüne, Filistinli ve Arap ülkelerinden liderler de katıldı. Düğünde Meşal de bir konuşma yaptı ve gelin ile damadın, bağımsız Filistin’i yükseltecek yeni jenerasyonlar yaratacağını belirtti. Halid Meşal, hem kızının hem de damadı Tarık İrşayd’ın Filistin’de işgal edilen topraklarda doğduğunu söyledi.

Düğüne, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in yanı sıra diğer bazı Suriyeli yetkililerle Şam’daki Filistinli grupların liderleri katıldı. Katılanlar arasında İslami Cihad örgütünün Genel Sekreteri Ramazan Şallah, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üst düzey liderlerinden Mahir Ettahir, İran Büyükelçisi Ahmed El Musavi’nin de katıldığı öğrenildi. Düğüne katıldığı bildirilen Türk yetkilinin ise başka bir program nedeniyle Suriye’de olduğu ve Meşal’in daveti nedeniyle bu düğüne de katıldığı bildirildi.

OLAY OLMUŞTU ?

Halid Meşal 2006 Şubat ayında Ankara’ya gelmiş bu ziyaret dünyada büyük tepki yaratmıştı. Meşal ile görüşmeler tepkiler nedeniyle Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı yerine AKP Genel Merkezi'nde yapılmıştı.  İsrail tarafından arandığı için Filistin’e giremeyen Meşal, AKP Genel merkezinde, Dengir Mir Mehmet Fırat’la görüştü.

Hamas'ın sürgündeki liderinin temaslarına İsrail’den de tepki geldi. İsrail hükümet sözcüsü, Abdullah Öcalan’ı kastederek ‘’Bir teröristi yakalayıp cezaevine kapatıp, bir diğerini kırmızı halılarla Ankara'da, İstanbul'da karşılayamazsınız" dedi. AB ise Hamas’ın “silah bırakmasını, şiddeti reddetmesini ve İsrail’in var olma hakkını tanımasını”  istedi. Amerika Temsilciler Meclisi de aynı günlerde, Hamas’ın İsrail’i yok etme amacından vazgeçmedikçe, Filistin’e yardım yapılmayacağını bildirmişti.

Dışişleri’nin büyük kesimin ’hayır’ demesine rağmen Hamas lideri Halid  Meşal’in Ankara ziyaretinin mimarının da Başbakanlık Dış politika danışmanı Ahmet Davutoğlu olduğu ortaya çıkmıştı. Davutoğlu, "Türkiye Ortadoğu’da aktif rol oynayıp önemli bir güç haline gelmeli" diyerek bu ziyaret için Başbakan Erdoğan’ı ikna etti. Daha sonra da İsrail ve Filistin arasındaki rehin asker krizinin çözümü için Suriye'ye gönderilen Davutoğlu'nun, Meşal ile de görüştüğü öne sürülmüştü.

Dışişleri bu bilgiyi yalanlarken, Başbakan Erdoğan aynı günlerde NTV’de katıldığı bir programda, ‘ Hamas’ın artık siyasallaşmış bir yapısı var ve seçime girmiş, kazanmış. Fanatik veya radikal bir yapılaşma değil de merkeze çekmek suretiyle daha ileri bir demokrasi, Ortadoğu’da yaygınlaşsın istiyorsak, bu konuda bizim de bu iletişimimizin kesilmemesi, tam aksine gelişmesi lazım’’ demişti.

GAZETEPORT



Bu haber 1,964 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,539 µs