En Sıcak Konular

Lagendijk'e değil, Türkiye'nin geleceğine saldırıyorlar!

16 Mayıs 2008 10:58 tsi
Lagendijk'e değil, Türkiye'nin geleceğine saldırıyorlar! CHP ve MHP'nin AK Parti'ye açılan kapatma davasını eleştiren AB'yi hedef alması Avrupa Parlamentosu'nu rahatsız etti. Gelişmeleri yakından takip eden Sosyalist ve Yeşil gruplar nasıl tepki vereceklerini tartışıyor.

AK Parti'ye açılan kapatma davası Türk siyasetinde ilginç bir değişime yol açtı. AB projesinde imzası bulunan CHP ve uyum yasaları çerçevesinde idamı kaldıran MHP, AB'ye savaş açtı. AB yetkilileri, yüzde 47 oyla iktidara gelen bir partiye açılan davayı anti-demokratik buluyor, bu sürece destek veren siyasileri eleştiriyor. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "Avrupalı sosyal demokratlar CHP'den aşırı derecede rahatsızlar." ifadesini kullandı.

CHP'nin sert tepkisi üzerine de, "Tehditler savuracaklarına siyaset üretsinler." dedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise "Haddini bildiririz, demokrasi ukalası." karşılığını verdi. Ardından MHP lideri Devlet Bahçeli, "Küstah Brüksel" diye konuştu.

CHP, Lagendijk'in görevden alınması için Meclis Başkanı Köksal Toptan'dan da yardım istedi. Talebi reddeden Toptan'ın, Lagendijk'e mektup göndereceği belirtildi. Ancak bu iddia da yalanlandı. Böyle bir mektubun söz konusu olmadığı açıklandı.

Bu gelişmeler, Avrupa Parlamentosu'nu rahatsız etti. Lagendijk'e yönelik yorumların eleştiri sınırlarını aşarak saldırı niteliğine büründüğü sonucuna varan Sosyalist ve Yeşil gruplar nasıl tepki vereceklerini tartışıyor. Lagendijk ve Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Jan Marinus Wiersma'nın ortaklaşa yazdıkları kitabın tanıtım programında AP üyeleri Lagendijk'e tam destek verdi. AP'nin en büyük ikinci grubu Sosyalistlerin ağır topları Hannes Swoboda ve Jan Marinus Wiersma, AP'nin Lagendijk ile dayanışma içinde olduğunu söyledi.

Alman Yeşiller Partisi'nin AP milletvekili Cem Özdemir, Lagendijk'i hedef alanların AB'ye ve Türkiye'nin geleceğine saldırdıklarını vurguladı. Özdemir, "Bu insanlar aslında Türkiye'nin 21. yüzyıla ait olmasını istemeyenler. Türkiye'nin laik -ki laiklik olmazsa olmaz şarttır- demokratik ve insan haklarına saygılı olmasını istemiyorlar. Yoksa eski Türkiye'ye mi özlem duyuyorlar?" dedi.

Özdemir, Türk yetkililerin Avrupa'ya gelerek bazı üye ülkelerin icraatlarını eleştirdiklerine işaret ederken, "Olması gereken budur. Onlar gelip eleştiriyor. Hiç kimse kendilerine itiraz etmiyor. Onlar da bizim eleştirilerimize tahammül etmeli." şeklinde konuştu.

Özdemir, Lagendijk'e saldıran köşe yazarlarına ise "Bu işten vazgeçin" çağrısı yaptı. Özdemir CHP'yi kızdıracak ifadeler de kullandı. Hayat tarzı olarak CHP'ye yakın olduklarını, laikliğe büyük ehemmiyet atfettiklerini anlatan Özdemir, şöyle devam etti:

"Eğer bizim sürekli CHP'yi yerden yere vurduğumuz gibi bir algılama varsa, bu bizim hatamız değil. Bizimle irtibat kuramayan CHP'nin hatasıdır. CHP'nin laikliğe ilişkin endişeleri Batı'da ciddiye alınabilirdi. Ancak CHP'nin demokratikleşme karşısında takındığı tavır, otoriter rejim destekçisi imajı, destek görebileceği söylemlerini vuruyor. Yasakçı olduğu için Avrupa'da kimse CHP'nin söylediklerini ciddiye almıyor."

Swoboda, Wiersma ve Özdemir, Türkiye'nin üyeliğine en kuvvetli destek veren Avrupalı siyasetçilerin başında geliyor.
 
zaman



Bu haber 348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,504 µs