En Sıcak Konular

Rusya Abhazya’da üs önerisini havada kaptı

16 Mayıs 2008 10:28 tsi
Abhazya'nın Ruslara askeri üs kurma konusundaki teklifi Moskova Yönetimi tarafından derhal onaylandı.

Batı destekli Gürcistan'ın saldırı tehdidi altında bulunan Abhazya'nın Ruslara askeri üs kurma konusundaki açık çekini Moskova havada kaptı.

Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Aleksandır Zelin, Abhazya'da askeri üs bulundurma taraftarı olduklarını açıkladı.

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, güvenlik garantisine karşılık Rusya'nın bu ülkede kalıcı askeri üs kurabileceğini belirterek "Evet, Rus askeri üssü istiyoruz. Bu bizi koruyacaktır. Çin silahlı kuvvetlerinin tehdidine karşı ABD ile Tavyan arasında olduğu gibi Moskova ile pekâlâ askeri işbirliği anlaşması imzalanabilir. Eğer Rusya da isterse askeri işbirliği anlaşması yapmaya hazırız. Küçük, egemen ve demokratik bir devlet olarak kalkınabilmemiz için, garantilere, güvenlik garantilerine ihtiyacımız var. Avrupa'nın, bütün dünyanın Gürcistan'ı silahlandırması çok da iyi değil. Bu bizi de silahlanmak zorunda bırakıyor" demişti.

RUSYA'NIN SINIR GÜVRNLİĞİ

Bunun üzerine üs fikrini desteklediğini belirten Zelin, "Abhazya'da Rus askeri üssünün kurulması yönünde siyasi karar alınması halinde, bu Rusya'nın sınır güvenliğini daha da güçlü kılacaktır" dedi. Zelin, ortak hava savunma sisteminin oluşturulmasında Ermenistan ile sıkı işbirliği içinde olduklarını ancak Gürcistan ile bu konuda pek yakınlık sağlayamadıklarını ifade etti. Gürcistan, bu hafta Bağımsız Devletler Topluluğu'nun 1995'te oluşturduğu ortak hava savunma sisteminden çıktığını duyurmuştu.

Zelin ayrıca Abhazya'nın hemen yanı başında yapılacak 2014 Soçi Olimpiyat Oyunları'nın güvenliği için bölgede zaten savaş uçakları ve hava savunma sistemi bulunduracaklarını kaydetti. Ancak Zelin, Abhazya üssü için olimpiyatları gerekçe yapıp yapmadıklarına dair doğrudan bir şey söylemedi. Emekli General Leonid Ivaşov ise "Rusya elbette ki bölgede askeri üs kurmak istiyor. Bu Olimpiyatların güvenliğinin sağlanmasına da hizmet edecektir" yorumunu yaptı.

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı, NATO ülkelerinin Gürcistan'ın askeri gücünü artırmaya çalıştıklarını ve bunun Güney Kafkasya'da istikrarı bozucu bir etken haline geldiği uyarısı yaptı.

İsrail'in kuruluşunun 60'ıncı yıldönümünde Kudüs'e giden Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili de, 'Rusya'nın ülkesine karşı hareketleri ile tüm sınırları aştığını' savundu. Saakaşvili Rusya'nın Abhazya'daki barış gücü askerlerinin sayısını artırmasına "Rusya, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne karşı olduğunu resmen ilan ediyor" diye tepki gösterdi. Saakaşvili, "Rusya, uluslararası yasaları değiştirmek ve komünist sistemi geri getirmek amacında. Buna kimse izin vermez. Rusya, ülkemize karşı hareketleriyle tüm sınırları aştı ve bölgedeki enerji koridorunu ele geçirmek istiyor" iddiasında bulundu.

Kaynak: Ajans Kafkas




Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,165 µs