En Sıcak Konular

Kürt kökenli siyasetçilerden Türk'e destek!

16 Mayıs 2008 08:27 tsi
Kürt kökenli siyasetçilerden Türk'e destek! DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'ün, "PKK'nın silahlı mücadelesi Kürtlere zarar veriyor." açıklaması, siyaset dünyasında geniş yankı uyandırdı. Kürt kökenli siyasetçiler, Türk'ün açıklamalarına tam destek verdi.

Sözlerine ilişkin haberleri yalanlamayan Ahmet Türk, dün Kürt sorununun çözümünde silahların devreden çıkarılması gerektiğini tekrarladı.  
 
Kürt sorununun siyasi yollardan çözümüne ilişkin umutlar, Ahmet Türk'ün son açıklamalarıyla yeniden arttı. Devlet Başkanı Celal Talabani ve yetkililerle görüşmek üzere gittiği Irak'ta konuşan Türk, PKK'nın Kürtlere zarar verdiğini, bu durumun Türkiye'deki statükoyu güçlendirdiğini belirtmişti. Türk'ün sözleri, aynı kulvardaki partiler başta olmak üzere siyaset dünyasından geniş destek buldu. Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Sertaç Bucak, PKK'nın sorunların demokratik çözüm yollarını tıkadığına dikkat çekerken, silahlı mücadelenin en büyük mağdurunun Kürtler olduğuna dikkat çekti. Bucak, "PKK, Türkiye'de statükocu güçlerin eline koz veriyor, onların güçlenmesini sağlıyor. Ülkedeki demokratikleşmenin de, Kürt hareketindeki demokratikleşmenin de önünü kesiyor. Çözüm olmayan bir konuda ısrar etmek çözümsüzlüğü getiriyor. Sonuçta bombalanan ve yıkılan bizim köylerimiz. İşin kaymağını şiddetten yana olan güçler yiyor." dedi. Bucak, DTP'nin bu konuda yaptığı her açılımı destekleyeceklerini söyledi.

Katılımcı Demokrati Partisi (KADEP) lideri Şerafettin Elçi, Kürt sorununun tek çözüm yolunun sivil ve demokratik yöntemler olduğu düşüncesini yıllardır dile getirdiklerini kaydetti. Silahlı mücadelelerin hiçbir sorunun çözümünde araç olamayacağını dile getiren Elçi, Ahmet Türk'ün PKK'ya, "Yaptığınız Kürtlere zarar veriyor, silahlı mücadeleden vazgeçin." demesi gerektiğini belirtti. Elçi, "Silahlı mücadelenin kimseye yararı yok. Kürtlere de, Türklere de, bölgeye de zarardır. PKK, Türkiye'nin ötesinde tüm bölgenin istikrarına zarar veren bir harekettir." diye konuştu. Silah bırakılması için uygun bir zemin oluşturulması gerektiğini belirten Elçi, bu durumda PKK'nın teslim olacağına inandığını ifade etti.

CHP'nin Kürt kökenli kurmaylarından Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Ahmet Türk'ün ifade ettiği düşüncenin CHP tarafından yıllardır savunulduğunu söyledi. DTP'nin de bu noktaya gelmesini demokrasi açısından son derece olumlu bulduğunu kaydeden Ateş, "Silahın olduğu yerde hiçbir düşünce konuşulamaz. Demokrasiye inanıyorsak, herkesin silaha ortak tavır alması gerekir. Dilerim herkes artık silahın karşısında olduğunu gösterir." değerlendirmesinde bulundu. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ali İhsan Merdanoğlu, Ahmet Türk'e destek vererek, "Kanın, gözyaşının kimseye faydası yok. Biz, huzur ve barış içinde Kürt sorununun çözüleceğine inanıyoruz. Silahla bu güne kadar hiçbir şey başarılamadı. Aksine, büyük zararlar verildi. Kan, gözyaşı ve anaların ızdırabının dışında bir şey olmadı." ifadelerini kullandı.

Ahmet Türk, sözlerini yalanlamadı

DTP Grup Başkanı Türk, Irak'ta yaptığı açıklamaya ilişkin dün gazetelerde yer alan haberleri yalanlamadı. Bu konuda bir açıklama yapan Türk, ifadelerine farklı anlamlar yüklenmeye çalışıldığını savunurken, çatışmalı sürecin Türk ve Kürt halkına zarar verdiğini, bu sürecin bitirilmesi gerektiğini belirtti. Kürt sorununda silahların devreden çıkarılması gerektiğine inandıklarını belirten Türk, "Silahın, çatışmanın, Kürtlere de Türklere de zarar verdiğini ve bu sürecin bitirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu konuda söylediklerimiz nettir. Çatışmalı sürecin bitmesi talebini gündeme getiriyoruz." görüşlerini dile getirdi. Sorunun çözümüne ilişkin bir projenin ortaya konmadığını belirten Türk, "Kürt sorununun çözümü için demokratik proje ortaya konursa bu projeye hiçbir güç karşı gelmez. Bir proje olmaksızın dayatmaların yersiz olduğunu düşünüyoruz." ifadelerine yer verdi.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, dün TBMM'de yaptığı basın toplantısında konuya ilişkin soruları cevapladı. Silahlı yöntemin, Türkiye'ye, halka, barışa, kardeşliğe ve demokrasiye ciddi zarar verdiğini kaydeden Kaplan, çözümü TBMM çatısı altında aradıklarını vurguladı.

Sertaç Bucak (HAK-PAR Genel Başkanı)

PKK, Türkiye'de statükocu güçlerin eline koz ve-riyor. Bu işin en büyük zararını Kürtler görüyor. İşin kaymağını ise şiddeti isteyen güçler yiyor.

Şerafettin Elçi (KADEP Genel Başkanı)

Ahmet Türk PKK'ya, "Silahlı mücadeleden vazgeçin." çağrısı yapmalıdır. Çünkü silahlı mücadelenin kimseye yararı yok.

Yılmaz Ateş (CHP Genel Başkan Yardımcısı)

Türk'ün ifade ettiği düşünceleri parti olarak yıllardır savunuyoruz. DTP'nin de bu noktaya gelmesi demokrasi açısından son derece olumlu bir gelişme.

A. İhsan Merdanoğlu (AK Parti Diyarbakır Milletvekili)

Türk'ün çıkışını destekliyoruz. Kanın, gözyaşının kimseye faydası yok. Biz, huzur ve barış içinde Kürt sorununun çözüleceğine inanıyoruz.

zaman



Bu haber 270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,244 µs