En Sıcak Konular

Aksaray'da zehirlenenlerin sayısı artıyor

15 Mayıs 2008 23:05 tsi


İshal, kusma ve karın ağrısı gibi şikayetlerle 2 günde yaklaşık 1200 kişinin hastanelere başvurduğu Aksaray'da vaka sayısı, akşam saatlerinde yoğunlaşan başvurularla 2 bine yaklaştı.

Aksaray Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mustafa Yordam, izinde olan doktorların göreve çağrıldığını, böylece 7 doktorun görev yaptığı acil serviste, akşam saatlerinde müracaatların artmasıyla 2 yeni poliklinik daha açtıklarını söyledi.
 
Dün hastanelerine 600 civarında vaka geldiğini, kentteki diğer hastanelerle birlikte bu sayının arttığını ifade eden Dr. Yordam, "İki gündür bize başvuranların toplam sayısı 900 civarında... Bu hastalarımızın büyük kısmında hafif şikayetler gözlemledik. Karın ağrısı, bulantı, kusma şikayetleri, bazı vakalarda ishalli seyrediyor" dedi.
 
"Suları kaynatıp içmekte fayda var"
 
Şu ana kadar yatarak tedavi ihtiyacı olan hasta bulunmadığını anlatan Başhekim Yordam, "Bize benzer şikayetlerle başvuran kişileri gözleme alıp tedavilerini yapıyoruz. Toplu vakalarla ilgili inceleme yapmak üzere Sağlık Bakanlığı'ndan Aksaray'a gelen heyet, incelemelerine başladı" dedi.
 
Yordam, "Hastane olarak biz de vakaların nedenini araştırıyoruz. Ancak şunu söyleyebiliriz, vatandaşlarımız besinleri, gıdaları mutlaka iyi yıkayarak yesinler. Her ne kadar kesin neden şu ana kadar ortaya konmasa da suları tedbiren, mutlaka kaynatıp içmekte fayda var" diye konuştu.
 
Hastane önünde çevik kuvvet
 
Devlet Hastanesi acil servisine gelen vatandaşlar muayene sırası beklerken, zaman zaman aralarında tartışmalar yaşandı.
 
Olay yerinde hazır bekletilen Çevik Kuvvet ekipleri, vatandaşları yatıştırmaya çalıştı.
 
Resmi olarak açıklanan 1200 vaka sayısının, akşam saatlerinden itibaren Aksaray Devlet Hastanesi başta olmak üzere kentteki tüm sağlık kuruluşlarına yapılan müracaatlarla 2 bine yaklaştığı bildirildi.
 
Sağlık Bakanlığı heyeti incelemelere başladı
 
Bu arada, Sağlık Bakanlığı'ndan gelen 2 kişilik heyet, ilk olarak İl Sağlık Müdürlüğü'nde incelemelerine başladı.
 
Heyette görevli, Sağlık Bakanlığı İçme Kullanma Suları ve Kaplıcalar Şube Müdürü Ahmet Ceran, "Bazı gıda maddeleri, hastanelerden aldığımız tahlil sonuçları üzerinde çalışıyoruz. Kentteki içme ve kullanma sularının klorlanıp klorlanmadığını da incelemeye aldık" dedi.
 
Ceran, "Vakalar Aksaray kent merkezinin genelinden geldiği için, bu vakaların su kaynaklı olma ihtimali yüksek. Ancak, şu ana kadar 12 ve 13 Mayıs'ta şebekeye verilen sularda biranormallik tespit etmedik. Dün şehir şehir şebekesine verilen sudan alınan numunelerin analiz sonuçları ise bugün saat 15.00'te netlenecek ve bunu kamuoyuna açıklayacağız. Ayrıca aldığımız bir duyuma göre, Taşpazar mahallesinde su şebeke hattı yenileme çalışması yapılmış. Şimdi gidip belediyeden bu konuda bilgi alacağız" diye konuştu.
 
Ceran ayrıca, bu tip su kesintilerinden sonra negatif basınç oluşabildiğini belirterek, "Bu basınç, borularda oluşan çatlaklardan içeriye pisliklerin girmesine neden olabilir. Yerel yönetimler bu tür su kesintiler sırasında Sağlık Müdürlükleri ile birlikte çalışması gerekir. Böyle durumlarda, suya süper klorlama yapılmalı ve halk bilinçlendirilmelidir" dedi.
 
Vali Vekili: "Su analizlerinde kirliliğe rastlanmadı"
 
Aksaray Vali Vekili Ahmet Yılmaz da daha önce, "Yapılan su analizlerinde herhangi bir kirliliğe rastlanmamakla birlikte, vatandaşlarımızın kişisel temizlik hususunda el yıkama, genel vücut temizliği, sebze ve meyvelerin iyice yıkanması gibi tedbirleri almasının yararlı olacağının bilinmesini önemle rica ederiz" dedi.
 
Yılmaz, vatandaşlardan içme sularını da kaynattıktan sonra kullanmalarını istedi.
 
Belediye başkan vekili "provokasyon" dedi
 
Aksaray Belediye Başkan Vekili Sadi Özdil ise, görülen toplu ishal, kusma ve karın ağrısı vakaları ile ilgili provokasyon yaratmak isteyen kişiler olduğunu savundu.
 
Özdil, yaptığı açıklamada, şehir içme suyu şebekesinin belediye ekiplerince sürekli kontrol altında tutulduğunu, suda, toplu ishal, kusma ve karın ağrısı gibi vakalara neden olabilecek bir sorun bulunmadığını bildirdi.
 
Ortaya çıkan bu durumun provokasyon malzemesi olarak kullanmak isteyen kişilerin olduğunu belirten Özdil, vatandaşların cep telefonlarına, Belediye Başkanı Nevzat Palta'nın adı kullanılarak, gerçek dışı bilgilerin yazılı olduğu mesajlar atıldığını öne sürdü.
 
Özdil, "Sayın Belediye Başkanımız Nevzat Palta'nın adı kullanılarak atılan mesajlarda, 'Şehir şebeke suyuna yanlışlıkla zehir katıldı, sakın içmeyin. Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Patla' yazdığını tespit ettik. Bu durumu da emniyet güçlerine bildirdik" dedi.

cnnturk



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,749 µs