En Sıcak Konular

Bakandan karayollarına tam destek

15 Mayıs 2008 22:31 tsi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, sınırların artık bir öneminin kalmadığını dile getirerek ulaştırma sektöründe yapılacak yatırımların tarihi bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, sınırların artık bir öneminin kalmadığını dile getirerek, “Rekabetin son derece arttığı bu ortamda dünya ticaretinin dinamizminin korunması ve gittikçe artan ticaret hacminin karşılanabilmesi, ulaştırma sektöründe yapılacak yatırımlarla doğrudan ilgilidir” dedi.

31. IRU Dünya Kongresinin açılışında konuşan Tüzmen, özellikle kara ulaştırmasının Türkiye’nin son dönemde artan dış ticaretinde büyük katkısı bulunan bir sektör olduğunu kaydederek, Asya trafiğinin önümüzdeki dönemde çok daha hızlı bir şekilde artacağına işaret etti. Dünyanın ekonomik ekseninin artık Atlas okyanusundan Pasifik Okyanusuna kaydığını söyleyen Tüzmen, “Diğer ekonomik eksenlerin içerisinde Asya ülkelerinin ağırlık almaya başladığını görmekten dolayı önümüzdeki dönemde bu üzerimizden geçen trafiğin çok daha önemli olacağını vurgulamak istiyorum” dedi.

Tüzmen, Türkiye’nin kara ulaştırmasında Avrupa birincisi, dünya ikincisi, genç ve güçlü bir karayolu ulaştırma sektörüne sahip olduğunu dile getirerek, “Amacımız bu sektörle beraber bütün bu salondaki değerli ülke temsilcileriyle beraber dünya pastasından daha fazla pay almaktır” diye konuştu.

-BUGÜN TAŞIMACILIKTA GELİNEN NOKTA.. -

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, küreselleşmeye birlikte ulaştırma sektörünün öneminin de gittikçe arttığını ve farklı bir boyut kazandığını belirterek, “Sınırların artık bir öneminin kalmadığı ve rekabetin son derece arttığı bu ortamda dünya ticaretinin dinamizminin korunması ve gittikçe artan ticaret hacminin karşılanabilmesi, ulaştırma sektöründe yapılacak yatırımlarla doğrudan ilgilidir” dedi.

Yıldırım, sağlam ve kesintisiz bir alt yapı tesis etmeden, sürdürülebilir taşımacılığa hizmet edecek bir taşımacılık sektörü oluşturmadan, ticaret dinamiklerini ayakta tutmanın mümkün olmadığını vurgulayarak, “Bugün taşımacılıkta gelinen nokta, artık kendi kabuğumuz içerisinde tek başına yaşayamayacağımız gerçeğidir. Özellikle de ekonomide küresel eğilimlerin belirleyici olduğu çağımızda hiçbirimizin kapılarını bir diğerine kapatma seçeneği kalmamıştır” diye konuştu.

Ulaştırma sektöründeki yatırımların, hızlı, konforlu ve sürdürülebilir bir taşımacılık vizyonuna hizmet edecek şekilde yapılmasının toplumsal barış ve refah için gerekli olduğunu söyleyen Yıldırım, bu vizyonla hazırlanacak birbirine entegre ulaşım koridorlarının, sorunsuz taşımacılık imkanları sağlayacağını, ülkeler arasında daha sıkı sosyal ve kültürel etkileşimlere vesile oluşturacağını anlattı. Yıldırım, karayolu taşımacılığındaki vize uygulamaları, sınır geçişlerindeki bekleme süreleri, formaliteler, malların, kişilerin ve hizmetlerin serbest dolaşımına getirilen her türlü kısıtlamanın, sadece ticaret ve taşımacılığın gelişimini değil, aynı zamanda toplumsal ve kültürel etkileşimi de olumsuz etkilediğine işaret etti.

Yıldırım, “Bu anlamda ekonomik kalkınmanın ve refahın gelişmesinde büyük önemi olan karayolu taşımacılığı önündeki tüm engellerin kaldırılması, dünya barışının sağlanmasının ve toplumsal refahın artırılmasının itici kuvveti olacak. Bugün halklarımızın refah düzeyinin yükseltilmesi, ülkelerimiz ve bölgelerimiz arasındaki sorunsuz bir taşımacılığın eşlik edeceği ticari, sosyal ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine ve bölgelerimiz arasında sağlanacak istikrara bağlıdır” dedi.

-“İPEKYOLU PERSPEKTİFİ GİBİ GELİŞMELER, ULUSLARARASI KARAYOLU TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNE YENİ FIRSATLAR SUNACAKTIR.”-

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, lojistik ve bilişim alanlarındaki hızlı ilerlemelerin etkisiyle, dünya ticaret hacminin süratle büyüdüğünü, gelişen ekonomilerin de dünya üretimindeki paylarının ciddi biçimde arttığını kaydetti. Bu gelişmelerin, küresel ekonomide üretimin ve aynı zamanda rekabetin parametrelerini de değiştirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, artık üretimin farklı merkezlere yayıldığını, üretim sürecinin de dinamikleştiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, üret ve sat yaklaşımının artık yetersiz kaldığını vurgulayarak, bir malın pazar ülkelerine minimum süre ve maliyetle ulaştırılmasının, önemli bir rekabet unsuru olmaya başladığını anlattı. Dünya ticaret hacminin artması ve gelişen yeni ekonomilerin devreye girmesinden dolayı mevcut ulaşım koridorları ve altyapılarının ürün hareketlerinde ihtiyacı karşılayamaz hale geldiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Üretim sürecinin çok merkezli ve dinamik bir yapıya kavuşması nedeniyle uluslararası taşımacılık sektörünün, lojistik olgusunu dikkate alan bir vizyonla yeniden yapılanma sürecine girmesi de kaçınıl oldu. Dünya üretiminin giderek Asya merkezine doğru kayması sonucunda tarihi İpekyolu’nun yeniden canlandırılması perspektifi de, dünya gündemine gelmiş bulunmaktadır.

Başta İpekyolu perspektifi olmak üzere ortaya çıkan bütün bu gelişmeler, uluslararası karayolu taşımacılık sektörüne ve güzergah üzerindeki tüm ülkelere yeni fırsatlar sunacaktır. Ancak, bu fırsatları değerlendirmek istiyorsak farklı güzergahlar üzerinde de olsa tüm ülkelerin yakın işbirliği halinde olmaları gerekiyor” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, TOBB’un, Türk iş dünyasının asli temsilcisi olarak TIR sisteminin Türkiye’deki kefil kuruluşu olduğunu ve tüm dünyadaki kefil kuruluşların IRU’dan tedarik ettikleri TIR karnesi sayısı sıralamasında birinci konumda bulunduğunu dile getirdi.

Uluslararası karayolu taşımacılığının daha kolay, hızlı ve uygun bir maliyetle gerçekleştirilmesinde TIR sisteminin önemli bir rolü olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, artık başta Çin ve Hindistan ile Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri de kapsayarak genişlemesinin beklediğini belirtti.

haber7
 



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,847 µs