En Sıcak Konular

Mccain'nin vaadi: Irak Savaşı 2013'te bitecek

15 Mayıs 2008 21:37 tsi
Mccain'nin vaadi: Irak Savaşı 2013'te bitecek Amerika'da Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı senatör McCain, Irak savaşının 2013'de kazanılacağını söylerken, Usame Bin Ladin'i de yakalamayı vaat etti...

Amerika'da Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olan Senatör John McCain, Amerikan halkına seçilmesi halinde neler yapacağına dair vaatlerde bulundu. McCain, her ne kadar Afganistan'da Taliban'dan gelen tehdit yok edilmemiş ve Usame Bin Ladin yakalanmamış olsa da Irak Savaşı'nın 2013 yılında kazanılmış olacağını söyledi. McCain, seçilmesi halinde de verdiği bu tarihte Irak'taki Amerikan askerlerini geri çekeceğini vaat etti. Açıklamasında askerleri nasıl çekeceği konusunda detaylı bir bilgi vermeyen McCain, 2013'e kadar da ABD'nin bin Ladin'i yakalayabileceğini tahmin ettiğini dile getirdi. 

Demokrat Parti'nin Başkan aday adaylarının ikisi de Irak'taki Amerikan askerlerinin çekilmesi konusunda söz vermişti. Irak Savaşı'nın güçlü savunucularından olan McCain, geçtiğimiz yıl Irak'a 30 bin ek asker gönderilmesini öngöre büyük Irak planına ise karşı çıkmıştı.

MCCAİN'İN 2013'TEKİ IRAK HAYALİ

Senatör John McCain, Ohio eyaletinin Columbus kentinde yaptığı konuşmasında seçilmesi halinde neler yapacağını anlattı. Irak konusundaki vizyonunu açıklayan McCain, seçildikten sonra görev yapacağı dört yıldan sonra "Amerika'nın, büyük fedakârlıklar yapmış olan kadın ver erkek askerlerini memnuniyetle karşılayacağını ve ülkesini artık güvenli olacağını" söyledi.

McCain, "Bugün size başkanlığımın birinci döneminin sonunda neleri başarmış olmayı umduğumu anlatacağım; ama bu söylediğim şeyleri garanti edemem" dedi. John McCain, ardından kendi başkanlığının ardından 2013'teki durumu şöyle tasvir etti: "Irak Savaşı yeni kazanılmış. Her ne kadar zorbalığın ve ayrılıkçı gerilimin etkileri sürse de Irak'ta demokrasi işliyor. Hala şiddet var, ama çok az ve dağılmış bir şekilde. Sivil savaş önlenmiş, milisler dağıtılmış, güvenlik güçleri profesyonelleşmiş ve otoritesi Irak'ın her köşesine ulaşmış olacak. Amerika, Irak'ta askeri varlığını sürdürüyor, ama çok küçük bir şekilde ve artık çatışmalara doğrudan müdahil olmuyor"

Afganistan'da ise Taliban ve El Kaide'den gelen tehditlerin "azaltılmış; ancak tamamen yok edilmemiş" olacağını kaydeden McCain, NATO güçlerinin de işi bitirmek için ve El Kaide'den kalanların giderilmesine yardım etmek için Afganistan'da bulunuyor olacağına" işaret etti.

"DÜNYADA EL KAİDE'NİN CENNET DİYE NİTELENDİREBİLECEĞİ BİR YER KALMAYACAK"

John McCain, seçilmesi halinde de Pakistan'ın, El Kaide'nin ortadan kaldırılması konusunda ABD ile birlikte çalışacağını ifade etti. Bin Ladin ve yardımcılarının, yakalanmış veya öldürülmüş olacağını dile getiren Cumhuriyetçi aday, "Dünyada El Kaide'nin cennet diye nitelendirebileceği bir yer kalmayacak" diye konuştu.

McCain, kendi döneminde Rusya ve Çin'in, nükleer programından vazgeçmeleri konusunda İran'a baskı uygulanması konusunda işbirliği yapacağını savundu.

Konuşmasında iç politika planları konusunda detaylar veren McCain, bunlar arasında vergi sisteminde reforma gidilmesi, federal harcamaların kısıtlanması ve sera gazı emisyonlarının düşürülmesini saydı.

Askerlerin sayısının artacağını ve ordunun genişleyeceğini belirten McCain, askerlerin daha eğitimli ve daha iyi donatılmış olacaklarını kaydetti.

Güçlü bir ekonomi vaadinde bulunan McCain, dünya gıda krizin sona ereceğini ve sadece ABD'de değil tüm dünyada yaşam kalitesinin artacağını söyledi.

McCain ayrıca Amerika'nın, yabancı petrol kaynakları üzerinde daha bağımsız olacağını kaydetti.

Yeni bir sosyal güvenlik sistemi olacağını, illegal göçmenleri önlemek için sınırların ve sınırlardaki duvarların güçlendirileceğini kaydeden McCain, ülkesini daha güvenli ve daha refah hale getirmek için diğer partinin üyeleriyle birlikte çalışacağını da sözlerine ekledi. McCain son olarak "Sonunda kimin itibar kazanacağı umurumda değil" diye konuştu.

CLİNTON'DAN TEPKİ: "AMERİKA IRAK KONUSUNDA DAHA FAZLA BOŞ VAATLERİ KALDIRAMAZ"

Öte yandan Demokrat Parti cephesinden McCain'in bu konuşmasına cevap gecikmedi. Hillary Clinton, McCain'in sözlerinin "Başkan Bush'un Amerikan ordusunu, ülkenin ulusal güvenliğini ve dünyadaki duruşunu zayıflatan politikaları" ile aynı olduğunu söyledi. Clinton, "Ülkemiz Irak konusunda daha fazla boş vaatleri kaldıramaz" diye ekledi.


 



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,759 µs