En Sıcak Konular

Bankalar patladı!

15 Mayıs 2008 21:22 tsi
Bankalar patladı! Bankalar, kar patlamasına devam ediyor. Yılın ilk yarısı için ilk açılışı yapan Akbank ve Garanti'den sonra gelenler de büyük karlar açıkladı. İşte 10 büyük bankanın kar rakamları.

Küresel finans krizi Batı’nın dev banklarına rekor zarar yazdırmaya devam ediyor. Türkiye'de bankacılık kesimi ise şaşırtmaya... Bir çok analistin, Türkiye'de bankaların bu yıl içinde küçülmeye gideceği, dolayısı ile hedeflerini küçültmesi gerektiği yönündeki tesbiti ilk çeyrek sonuçları itibari ile boşa çıkmış durumda.

Yina bankacılık kesimi, reel kesimin içinde bulunduğu sıkıntılı durumun da tersine, kar rakamlarını artırdığı görülüyor. Reel sektörün durumu ile bankacılık kesimi arasında ters bir ilişki arz eden bir konumda. Bu durum yılın tümü itibari ile devamlılık arzedip etmeyeceği şimdilik bilinmezse de bankaların en azından bu yılın ilk çeyreğinde kar rakamlarını alışık olunmayan ölçüde artırdıkları görülüyor.

Türkiye'deki bankalardan 8’i 2008 ilk çeyrek finansal verilerini açıkladı. Diğer bankaların da bu yılın ilk çeyrek verilerini 10 gün içinde açıklaması bekleniyor.

Akbank'tan rekor kar geldi

En yüksek kar rakamı Akbank'tan geldi. Akbank bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 68 kar artışı ile 2008 Ocak-Mart döneminde 720.1 milyon YTL konsolide net kar elde etti. Akbank, yılın ilk çeyreği için 720 milyon 148 bin YTL net kar açıkladı. Bankanın geçen yıl ilk çeyrekte 448 milyon 82 bin YTL olan konsolide net dönem karı, bu yılın aynı döneminde 720 milyon YTL'ye çıktı. Akbank, böylece net karda yüzde 68 artış kaydetmiş oldu.

İş Bankası karını yüzde 51 arttırdı

Aktif büyüklüğü 2008 Mart ayı sonunda 84 Milyar YTL’ye ulaşan İş Bankası’nın, 2008 yılının ilk üç ayındaki net kârı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51 oranında artışla 555 milyon YTL olarak gerçekleşti.

Garanti'nin karı 494.1 milyon YTL

İkinci en yüksek kar açılaması Garanti den geldi. Garanti'nin ilk çeyrek karı 494.1 milyon YTL... Garanti Bankası'nın 2008 yılının ilk çeyreğinde konsolide net karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 494.1 milyon YTL'ye yükseldi.

TEB 58.5 milyon YTL lar açıkladı

Üçüncü yüksek kar açıklaması ise TEB’den geldi. TEB'in ilk çeyrek karı 58,5 milyon YTL.. Banka, 2008 yılı ilk çeyrek net konsolide karını yüzde 43 arttırdı. Türk Ekonomi Bankasının (TEB) 2008 yılı ilk çeyrek net konsolide karı yüzde 43 artışla 58,5 milyon YTL olduğunu duyurdu. Yine TEB yüzde 1,82'lik sorunlu krediler oranı ile aktif kalitesi en yüksek bankalardan biri olma özelliğini devam ettirdi.

Fortis’in 2008 ilk çeyrek kârı 69 milyon YTL

İlk çeyrekte aldıkları sonuçlarla ilgili bir açıklama yapan Fortis Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yvan De Cock, ‘‘Ekonomik ortamın biraz daha zorlaşmış olmasına rağmen, Fortis Türkiye 2008’in ilk çeyreğinde her zamanki güçlü performansını göstermiştir’’ dedi.
Üç ayda 27,6 milyon YTL kâr etti

Denizbank karını yüzde 4.7 arttırdı

Belçika-Fransız finansal hizmetler grubu Dexia'nın iştiraki olan denizbank'ın ilk çeyrek konsolide net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.7 artışla 84.9 milyon Ytl oldu. Bankanın İmkb'ye gönderdiği bilançosuna göre, aynı dönemde net faiz gelirleri yüzde 50 artışla 287.6 milyon ytl, net ücret ve komisyon gelirleri ise yüzde 2.5 artışla 50.5 milyon ytl oldu.

Şekerbank ilk çeyrekte karını % 98.95 arttırdı

Şekerbank'ın, ilk çeyrek karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 98.95 artarak, 61.7 milyon YTL'ye yükseldi. İlk çeyrekte aktiflerinin toplamını da 6.85 milyar YTL'ye çıkaran Şekerbank, aktif büyüklük bazında geçen yıl sonuna göre yüzde 12.53 artış sağladı.

Üç ayda 27,6 milyon YTL kâr etti

Albaraka Türk, yılın ilk çeyreğinde net kârının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50,2 artışla 27,6 milyon yeni liraya yükseldiğini bildirdi

Raymond James iyi sonuç bekliyordu

Yatırım bankası Raymond James, ilk çeyrekte Halk Bankası ve Garanti'nin diğer bankalara göre çok daha iyi performans sergilemesini beklediğini duyurmuştu. Raporun detayı şöyle:

Türkiye'deki bankalar 2008 ilk çeyrek finansal verilerini bir aydan kısa bir süre içinde yayınlamaya başlayacaklar.

Halk Bankası ve Garanti'nin 2008 ilk çeyrekte en iyi performans sağlayan bankalar olacağını tahmin ediyoruz. Çeyrek bazında bakıldığında her iki bankanın sektörün ortalama varlık artışının üstünde performans sergilediklerini ve yıl bazında bakıldığında ise kar rakamlarında önemli ölçüde artış kaydettiklerini bekliyoruz. Raymond James, ilk çeyrekte Halk Bankası ve Garanti'nin diğer bankalara göre çok daha iyi performans sergilemesini beklediğini duyurdu. Türkiye'deki bankalar 2008 ilk çeyrek finansal verilerini bir aydan kısa bir süre içinde yayınlamaya başlayacaklar.

Bankalar ilk çeyrekte şube sayılarını artırmaya devam ettiler ve bazıları bonus ödemeleri ödüyor/öngörüyor. 2008 ilk çeyrek büyüme oranları ve gelir artışları umut verici gibi gözükmekte. Kredilerde yüzde 11 ve mevduatta yüzde 8 oranlarında büyümeye karşın, bir kerelik kazanımlar uyarlandığında Türkiye bankalarının net kazançlarının yüzde 9 oranında büyüyeceğini tahmin ediyoruz. 2008 yılının geri kalanında ilk çeyrek verilerine göre çok daha iyi kazanç performansı görebiliriz.

İzlemeye aldığımız bankalar arasında İş Bankası ve Halk Bankası'nın 2008 ilk çeyrekte yıllık bazda çok daha iyi kazanç artışı sağlayacaklarını tahmin ediyoruz. Kazanç kalitesi açısından bakıldığında ise 2007 sonunda açık döviz pozisyonu taşımayan İş Bankası yine listenin en üstünde yer almakta. İş Bankası'nı benzer bankalarla kıyasladığımızda 2008 yılında daha iyi büyüme gerçekleştireceğini ve operasyonel harcamalarının azalmasını bekliyoruz.

Yine 2007'de Türkiye'deki tüm bankalar toplamda 14.6 milyar YTL kar açıklarken, en yüksek kar açıklaması Ziraat Bankası'ndan gelmişti.

İLK 10 BANKANIN 2007 RAKAMLARI

Banka adı kar rakamı

Ziraat Bankası 2. 351 milyar YTL
Akbank 2 milyar YTL
Garanti Bankası 2.42 milyar YTL
Halk Bankası 1 .131 milyar YTL
Vakıfbank'ın 1. 031 milyar YTL
Yapı Kredi Bankası 870 milyon YTL
Finansbank 630.1 milyon YTL
DenizBank 341 milyon YTL
Şeker Bank 128.5 milyon YTL
Türk Ekonomi Bankası 123 milyon YTL

Zira Türkiye bankacılık kesimim açıkladığı finansal sonuçlar küresel ölçekte yaşanmakta olan sert düzeltme hareketlerinin yaşandığı bir döneme denk gelmesi kuşkusuz bu sonuçrı daha da önemli kılıyor.

 



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,783 µs