En Sıcak Konular

Sivas müftüsü gözaltında

15 Mayıs 2008 20:11 tsi
Sivas Müftüsü ‘Vurgun 58’ operasyonunda gözaltına alındı.

Sivas Müftüsü Mustafa Balık, ‘Vurgun 58’ adı verilen ve Bayındırlık Müdürlüğü ihalelerine yönelik operasyonda gözaltına alındı. Mütfü Balık'ın soruşturma kapsamında Kız Kuran Kursu inşaatı ihalesini hemşehrisine verdirdiği ve ihaleye fesat karıştırdığı ileri sürülüyor.

35 kişinin gözaltına alındığı ve aralarında Bayındırlık İl Müdürü Mustafa Doğan, 2 Şube Müdürü, 2 kontrolör ile 9 müteahidin de bulunduğu 14 kişinin tutuklandığı soruşturma kapsamında yeni ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Soruşturma sırasında İl Müftüsü Mustafa Balık’ın da adı bir yolsuzluğa karıştı. Müftü Mustafa Balık’ın müftülük binası arkasında yapımına başlanan Kız Kuran Kursu binası ihalesini Trabzonlu olan, Sivas’ta iş yapan ve 2 gün öncede operasyonda gözaltına alınıp tutuklanan hemşehrisi Ahmet Tezdiker adlı müteahitin kazanmasını sağladığı iddia edildi.

1 milyon YTL tahmini bedelli ihalenin, davetiyle usulü yapıldığı ve katılımın dar tutulduğu belirlenirken, müftünün müteahhit Ahmet Tezdiker’e ihaleyle ilgili keşif bedelini önceden bildirdiği ve ihale sonuçlanmadan inşaat çalışmalarının başlatıldığı ileri sürüldü. Bu kapsamda İl Müftüsü Mustafa Balık da ‘İhaleye fesat karıştırmak’ suçlaması ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındı.

Bir süredir Ankara’da bulunan Müftü Balık, arandığı söylenince bu akşam saatlerinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’ne giderek teslim oldu. Hastanede sağlık kontrolünden geçirilen müftünün emniyette yapılan sorgu işlemlerinin ardından adliyeye sevkedileceği öğrenildi.

MÜDÜRÜN LAKABI ALBAY

Soruşturma kapsamında alınan ifadelerde, Bayındırlık Müdürlüğü ihalelerinde, kazanan şirketin diğerlerine ‘çıkma’ adı altında pay verdiği; Sivaslı şirketlerin kollanması ve diğer firmalara baskı uygulanması yönünde aralarında kararlar aldığı, Bayındırlık Müdürlüğü yöneticilerinin şirketler tarafından rüşvet olarak Belarus, Tayland, Ukrayna gibi ülkelere geziye götürüldüğü, hamam sefaları düzenlediği iddia edildi.

Müteahhit firmaların kendi aralarında kişileri belirlemek için ‘General’ ve ‘Albay’ ’Paşa’, ‘Ağa’ gibi ifadeler kullandığı, Bayındırlık İl Müdürü Mustafa Doğan’ın ise ‘albay’ olarak nitelendirildiği öğrenildi. Karşılıklı olarak yapılan telefon görüşmelerinde, ihalelerin ‘Baklava’ olarak nitelendirildiği ve ‘Baklavayı aldın mı’, ‘Çocuklara baklavayı paylaştırdın mı?’ diye şifreli görüşmeler yapıldığı kaydedildi. Müteahit firmaların katıldığı ihalelerden firmalardan alınan çıkma paralarına ‘abidik’ dendiği ve bu paraların dağıtımına ise ‘Tesbihleri dağıttık mı?’ ifadesi ile şifrelendirdikleri öğrenildi. Firmaların ihale bilgilerini önceden Bayındırlık Müdürlüğü’ndeki müdür ve memurlardan öğrenebildikleri kaydedilirken, usülsüzlük ve yolsuzlukla yapılan ihalelerin Divriği ve Gemerek ilçelerindeki Meslek Yüksekokulu ile Sivas’ta yapılan bazı lise inşaatlarını kapsadığı öğrenildi. Bazı müteahhit firmaların müdürlere verilen rüşvet ve hediyeleri kasa hesabı altında tuttukları bir deftere işledikleri belirlenirken, yine firmaların kendi aralarında ihaleleri alma konusunda önceden anlaştıkları, anlaşamadıkları ihaleler içinse kura çektikleri ortaya çıkmıştı.



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,074 µs