En Sıcak Konular

Libya fırkateynini Fransa mı batırdı?

15 Mayıs 2008 15:18 tsi
Libya deniz kuvvetlerine ait bir fırkateynin İtalya'nın Cenova limanında batırılışının ardında, Fransız istihbaratının olduğu iddia edildi.

Gazeteci-tarihçi Henri Weill'in yeni çıkan kitabında anlatıldığına göre, Greenpeace örgütünün gemisini 1985'te Yeni Zelanda'da gizlice batıran Fransız gizli servisi, bundan 5 yıl önce de benzer bir "operasyonla" Libya lideri Muammer Kaddafi'nin devrim ihracına ve uluslararası terörizme verdiği desteğe misilleme amacıyla Libya fırkateynini sulara gömmüş.
 
Kitaba göre, Fransa Libya'nın Çad üzerindeki emellerinden rahatsızdır ve karşı-casusluk servisini (Sdece) Libyalı muhalifleri örgütlemekle görevlendirir.
 
1980 Ağustos'unda Tobruk garnizonunda başlatılan isyan başarısızlıkla sonuçlanır. Bu hadiseden birkaç hafta önce, 6 Temmuz'u 7 Temmuz'a bağlayan gece, Malta'daki Libya havayolları bürosunda bomba patlar, Libya kültür merkezi kundaklanır.
 
Kitaba göre, bu iki saldırıyı da Sdece örgütlemiştir. Sdece, bilahare daha büyük bir hedefe yönelir; bu, Libya donanmasının "amiral gemisi" Avassari fırkateynidir...
 
Servis, Liechtenstein'da kurulu bir şirket üzerinden Malta'da yelkenli satın alır. Yelkenli denize açılır. Elbe adasına gelince, iki dalgıç yelkenliye biner. Bir "balıkçı" teknesinden de "yolda" 30 kilolukpatlayıcı alınır.
 
Dalgıçlar, 28 Ekim gecesi, bombayı Cenova'da demirli Libya fırkateyninin gövdesinin altına yerleştirir. Patlama sonucu askeri gemi havaya uçar.
 
31 Ekim'de AFP'nin Roma bürosunu telefonla arayan bir kişi, saldırıyı "Malta Kurtuluş Cephesi" adına üstlenir. Meçhul şahıs, "Malta'yı Libya'nın emperyalist emellerinden kurtarana kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz" der.

cnnturk



Bu haber 963 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,809 µs