En Sıcak Konular

Dağlıca arazisi için hukuksal savaş

15 Mayıs 2008 14:12 tsi
Dağlıca arazisi için hukuksal savaş 12 askerin şehit edildiği PKK saldırısının meydana geldiği Dağlıca taburunun konuşlandığı arazi Buldan aşireti ile TSK arasında 13 yıldır paylaşılamıyor.Buldan aşiretinin Dağlıca taburunu konuşlandığı araziden çıkarma isteğine yargının verdiği ret kararın

Oramar Tepesi ve Gereke Dağı ile çevrili 70 haneli köyün bitişiğindeki Dağlıca taburunun konuşlandığı Karakolu'nun öyküsü 12 askerin şehit olduğu 8'inin de kaçırıldığı güne kadar duyulmamıştı ama derinden devam eden bir davanın da konusuydu. TSK'nın 1995 yılında konuşlandığı arazinin 1938 yılı tesbitlerine göre kendisine ait olduğunu ileri süren Buldan aşireti taburu buradan çıkarmak için 13 yıl sürecek bir hukuk savaşına girdi.
O dönemdeki yoğun çatışmalar yüzünden karakolun kurulmasına tepki gösteremeyen herhangi bir kamulaştırma işmedi de yapılmadığı için Buldan'lar 2002 yılında arazinin ortak sahipleri olduğu belirtilen Baykal ailesiyle birlikte mahkemenin yolunu tuttu. Söz konusu tapu tescil davasını Buldan aşireti adına, öldürülen Savaş Buldan'ın amcasının oğlu Lütfü Buldan ile Baykal ailesinin 9 üyesi açtı.

5 YILLIK HUKUK SAVAŞI
Yüksekova Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan tapu tescil davasında arazinin sahibi olduklarını iddia eden Buldan ve Baykal aileleri, 1938 yılı tespitlerinidelil olarak mahkemeye sonmuş, dinlenen tanıklar da arazinin yıllarca bu aileler tarafından işlendiğini ve zilliyet haklarının onlarda olduğunu belirtmiş. Mahkeme hakimimim yapacağı keşif güvenlik sebebiyle ancak 4 yıl sonra gerçekleştirilmiş, bilirkişi ise aileler lehine karar vermiş. Ancak mahkeme niahi kararında, Buldan'ların tapu tescil taleplerini reddederken, "arizinin eğiminin fazla olması ve taşlık olması" nedeniyle sözkonusu yerin Buldan'lara değil devlete ait olduğu yolunda karar verdi. Buldan'ların temyiz ettiği bu karar Yargıtay tarafından da onandı.

BULDAN'LAR AİHM'E 250 BİN EURO'LUK DAVA AÇTI
Yargıtayın bu kararı onaması sonucu iç hukuk yollarını tüketen Buldan aşireti, ellerinde belgeler olduğuna dikkat çekerek yargılamanın adil yapılmadığını belirttiler. Buldan ailesinin avukatı Dinçer Aslan, keşif içini 4 yıl beklediklerini gerekçe göstererek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne buşvurdu. Ailenin avukatı Dinçer Aslan Türkiye aleyhine 250 bin euroluk tazminat davası açtı.

BULDAN'LAR ARAZİ "BİZİM" DİYOR
12 askerin şehit düştüğü saldırıların gerçekleştiği arazinin 13 yıldır Buldan'lar ve askeriye arasında paylaşılamıyor olması çeşitli iddiaları da beraberinde getiriyor. Buldan aşiretinin reisi Savaş Buldan, PKK'ya yardım ve yatalık yapıp, para yardımında bulunduğu iddilarının ardından 1994 yılında 26 yaşındayken Bolu'da öldürülmüş olarak bulundu. Buldan'ın ölümünün üzerinden kısa bir süre geçmesinin ardından söz konusu araziye getirilen tabur için inşa edilen Dağlıca Karakolu, iddialara göne aile ile askerin arasının da açılmasına neden oldu.  O dönemde gerçekleşen çatışmlar nedeniyle arazi için  girişimde bulunmayan Savaş Buldan'ın amcasının oğlu Lüftü Buldan ile Baykal ailesinin 9 ferdi, 2002 yılında başlattıkları hukuk savaşını kaybedince, AİHM'e gitme kararı aldılar.

SAVAŞ BULDAN KİMDİR?
1968 yılında Hakkari'nin  Yüksekova ilçesinde doğan Savaş Buldan'ın 1979 yılından itibaren  Yüksekova'da PKK paralelinde faaliyet gösterdiği iddia edildi. Mart 1979 tarihi itibariyle Hakkari- Yüksekova'da meydana gelen olaylarla ilgili olarak C.Savcılığı'nca hakkında dava açılan Savaş Buldan'ın,
1980 tarihi itibariyle Kızıltepe ve Diyarbakır'da Kürdistan Ulusal Kurtuluşları (KUK)ile PKK örgütü arasında meydana gelen çatışmalar sonucunda bazı PKK mensuplarını evinde barındırdığı ileri sürüldü.

Aynı yıl itibariyle civar köylerde diğer bazı sempatizanlarla birlikte "Aşiretlik" konusunu içeren prapoganda faaliyetinde bulunduğu, Mart 1992 tarihi itibariyle Nevruz olayları sonucunda gözaltına alınan şahıslara avukat tuttuğu belirtilen Savaş Buldan, Haziran 1992 tarihi itibariyle Istanbul'a gitti. Bu dönemde uyuşturucu ticaretinde bulunduğu ve elde edilen gelirin büyük bir bölümünü PKK'ye aktardığı iddia edilen Buldan, 28.07.1992 tarihinde, Istanbul Haznedar'da ele geçirilen silah ile ilgili olarak göz altına alındı ve sevk edildiği DGM'ce tutuklandı.

02.06.1994 tarihinde Istanbul - Yeşilyurt Çınar Oteli' nde yanında bulunan ve Emniyet Genel müdürlüğü raporlarında Türkiye'nin sayılı uyuşturucu kaçakçıları arasında gösterilen Adnan Yıldırım ve Hacı Karay ile birlikte silahlı şahıslarca kaçırılan Suvaş Buldan, 04.06.1994 tarihinde Bolu-Yığılca ilçesi-Yukarıkaraş grup köy yolunda ölü olarak bulundu.
 



Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,613 µs