çelme! | " /> çelme! | "/>

En Sıcak Konular

Fransa'dan Türkiye'ye çelme!

15 Mayıs 2008 13:50 tsi
Fransa'dan Türkiye'ye çelme! Fransa, adaylarla AB’nin maliye ve ekonomi bakanları arasındaki toplantının bildirisinden, Türkiye’nin üyeliğini çağrıştıran ‘katılım’ sözcüğünü çıkarttırdı

Brüksel’deki, aday ülkeler ile AB’nin ekonomi ve maliye bakanlarının toplantısının öncesinde ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek (solda), Fransız muadili Christine Lagarde ile sohbet ederken Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da onları izliyor.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üye olmasına karşı çıkan ve müzakere sürecinde mümkün olan her fırsatta sorun yaratan Fransa, “uzun süren” sessizliğini bozdu.
Fransa’nın, aday ülkelerle AB ekonomi ve maliye bakanları arasında yapılan diyalog toplantısı sonunda yayımlanması gereken ortak sonuç bildirisinden “katılım” sözcüğünü çıkarttırması Türkiye’nin tepkisine neden oldu. Ankara, içinden “katılım” ifadesi çıkarılmış belgeyi kabul etmeyince ortak sonuç bildirisi yayımlanamadı.

Türkiye yadırgadı
Toplantının sonuç bildirisiyle ilgili taslak çalışmaları sırasında, Aralık 2007’deki AB Zirvesi’nde benimsediği tavrı yeniden gündeme getiren Fransa, içinde “katılım” ifadesi geçen ya da bir şekilde tam üyelik çağrışımı yapan ifadelerin yer aldığı herhangi bir belgeyi onaylamayacağını net bir şekilde ortaya koydu.
Türkiye doğrudan ve dolaylı temaslarında teknik içerikli bir toplantıda siyasi düşüncelerle hareket edilmesini “yadırgadığını” dile getirdi. Bu girişimlere karşın Fransa geri adım atmayınca AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) bildiriyi, içinde “katılım” ifadesi yer almaksızın kabul etti.

Şimşek: Üyelik tek seçenek
Toplantıda Türkiye’yi temsil eden Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara’nın bildiriyi bu haliyle kabul etmediğini kayıtlara geçirdi. Şimşek, “Bizi hayal kırıklığına uğratan unsur, bu tür teknik nitelikli toplantılarda bile katılım ifadesine gösterilen tahammülsüzlüktür. Türkiye tam üyelik dışında başka seçenekleri değerlendirmeyecektir” dedi.

Diğer adaylar itiraz etmedi
Belgede “katılım” ifadesinin yer almaması Türkiye dışındaki aday ülkeleri de ilgilendirse de Hırvatistan ve Makedonya’dan Fransa’nın bu tutumuna yönelik olarak herhangi bir itiraz gelmedi. İlgili doküman, Türkiye’nin tepkisi üzerine, “Ortak Sonuç Bildirisi” yerine “Dönem Başkanlığı belgesi” formatında yayımlandı. Dönem Başkanı Slovenya’nın inisiyatifiyle formatı değişen belgede, “Türkiye’nin AB’ye katılım perspektifi”, “katılım öncesi yardım” ve “Katılım Ortaklığı” gibi ifadelere yer verildi. Paris’in bu girişimi, temmuzda Dönem Başkanlığı koltuğuna oturacak olan Fransa’nın “katılım” konusunda tarafsız bir yaklaşım izleme potansiyelinden uzak olduğunu göstermesi açısından önem taşıyor.

milliyet



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,144 µs