En Sıcak Konular

Dolandırıcı şebekeye 6 asır hapis isteniyor

15 Mayıs 2008 10:34 tsi
Tanışıp samimiyet kurdukları vatandaşları eğlence merkezine götürüp fotoğraflarını çektikten sonra, sahte kimlik hazırlayıp bankalardan kredi çeken şebeke üyeleri, kazandıkları 500 bin YTL ile şirket kurdular. Şimdiyse 657 yıl hapisleri isteniyor.

İstanbul’da çeşitli bankaları, sahte belgelerle 500 bin YTL dolandırarak vurgun yaptıkları iddia edilen 8’i tutuklu 17 şüpheli hakkında 657 yıla kadar değişen hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıkların, son üç yıldır şehir dışından getirdikleri gelir düzeyi düşük vatandaşları, eğlence merkezlerine götürdükten sonra çektikleri vesikalık fotoğraflarıyla sahte kimlikler hazırladıkları öne sürüldü.


EĞLENDİRİP TOKATLADILAR

İstanbul’da Hüseyin Uludoğan ve Nazım Kosif liderliğindeki bir dolandırıcılık şebekesi, şehir dışından getirdikleri gelir seviyesi düşük kişileri otellerde konaklatıp, eğlence yerlerine götürdü. Bu kişilerin vesikalıklarını çekerek sahte kimlikler hazırlayan çete üyeleri, bankalardan kredi çekerek 500 bin YTL’lik vurgun yaptı.

Bankalardan ihtiyaç kredisi ve sahte belgelerle çıkarttıkları kredi kartlarıyla yaptıkları yarım milyonluk vurgun, banka müfettişleri tarafından çabuk fark edildi. Dolandırıcılığı fark eden bir bankanın avukatı, 19 Temmuz 2007 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Banka avukatı, şikayetinde sahte kimlik ve belgelerle müvekkili olduğu bankanın çeşitli şubelerine, bazı şahısların ihtiyaç kredisi ve kredi kartları almak için başvurduğunu, daha sonra belgelerdeki sahteciliğin fark edildiğini anlattı. Şahısların kredi başvurusunda bazılarının başvuru formlarının kabul edilerek bu kişilere kredi ve kredi kartları verildiğini suç duyurusunda anlatan banka avukatı, dolandırıldıklarını kaydetti.

Aynı bankanın avukatı, 20 Eylül 2007 tarihinde savcılığa ikinci suç duyurusunda da bulundu. Savcılık, dolandırıcılık olayının Mali Şube Müdürlüğü tarafından araştırılmasını istedi. Bankanın şikayetinin ardından başka iki banka avukatı ile Murat Doğan adındaki bir vatandaş da dolandırıldığını belirterek hem polise hem savcılığa müracaat etti. Mahkeme kararıyla kimlikleri tespit edilen şüphelilerin telefonları dinlemeye alınarak teknik takip başlatıldı. Bu arada banka avukatlarının suç duyurusundan bir hafta sonra İstanbul Mali Şube Müdürlüğü’ne bir ihbar yapıldı. İhbarda Beyazıt BalipaşaYokuşu’ndaki Özcan Han’da sahte kimliklerle bankalardan kredi çeken bazı şüphelilerin kaldığı söylendi. İhbar üzerine harekete geçen polis, işyeri sahibi Ali Ş. ile çetenin lideri Nazım Kosif ve ona yardım eden iki kişiyi gözaltına aldı.

Mahkemeye sevk edilen zanlılar, örgütün diğer elemanlarının yakalanması ve soruşturmanın tamamlanmamış olması nedeniyle serbest bırakıldı. Mahkeme emriyle takibini sürdüren polis, daha sonra İstanbul’da çeşitli semtlere eş zamanlı operasyonlar düzenledi. Operasyonlarda Nazım Kosif ile birlikte çetenin diğer lideri Hüseyin Uludoğan’ın da aralarında bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı. Beyazıt’taki iş hanının teras katına yapılan operasyonda çok sayıda çeşitli şirketlere ait sahte kaşeler, sim kartlar, bireysel kredi başvuru formları, pasaportlar, nüfus cüzdanı fotokopileri ve ikametgah senetleri ile çeşitli sahte evraklar ele geçirildi.

ZANLILARIN ARASINDA DOLANDIRILAN BANKALARDA GÖREVLİ KİŞİLER DE VAR

Bankalardan kredi çekilmesi olayını takip eden ekipler, şebeke ile ilgili başka bir ayrıntıya daha ulaştı. Dolandırıcıların bankalardan daha rahat kredi çekebilmek için bazı banka çalışanları ile yakın ilişki içinde oldukları, ve bu kişilerin kredi kullanımında zanlılara yardım ettikleri belirlendi. Polis, gözaltına alınan zanlıların kaçının bankalarda görevli olduğu konusunda bilgi vermezken, bankalarda yapılan işlemlerde "sahte kimliklerin" de kullanıldığı belirlendi.

SAVCI ÇETE LİDERLERİNİN 657 YILA KADAR HAPSİNİ İSTEDİ

Polisteki sorgularının ardından mahkemeye sevk edilen 17 şüphelinden 8’i tutuklanarak cezaevine gönderildi.Soruşturmayı tamamlayan savcılık, 16 Aralık 2005 ila 1 Ocak 2008 tarihleri arasında kurdukları örgütle çeşitli bankaları dolandırdıkları iddia edilen sanıklar hakkında, "Örgüt kurma, örgüte üye olma, banka tarafından tahsil edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak amacıyla dolandırıcılık, resmi ve özel belgede sahtecilik, mühürde sahtecilik ve dolandırıcılığa teşebbüs" suçlarından dava açtı. Savcılık, örgütün iki liderinin 657 yıla kadar hapsini isterken şüphelilerin 30 ila 75 yılları arasında değişen hapisle yargılanmasına önümüzdeki günlerde Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.



Bu haber 1,056 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,465 µs