En Sıcak Konular

Reuters, Gülen'e böyle hitap etti!

14 Mayıs 2008 22:42 tsi
Dünyanın en büyük haber ajanslarından Reuters, Fethullah Gülen ve yurt dışındaki Türk okullarıyla ilgili kapsamlı bir dosya yayınladı. Reuters tarafından bugün abonelere geçilen haberde Fethullah Gülen bakın nasıl tanımlandı?

Reuters'ın Gülen tanımı: Modern hayata kök salmış mutedil İslam'ın savunucusu...

Bugün abonelere geçilen haber, 'Türk İslam Vaizi: Tehdit mi Hayırsever mi?' başlığını taşıyor. Gülen'i 'modern hayata kök salmış mutedil İslam'ın savunucusu' olarak tanımlayan ajans, Gülen hareketi hakkındaki farklı görüşlerin ülkedeki kimlik ve güç mücadelesini yansıttığı savundu.

Zaman'ın haberine göre; Gülen'in, basın-yayın, hayır işleri ve özellikle eğitimde aktif olan güçlü bir harekete ilham kaynağı olduğunu anlatan haber, Alexandra Hudson imzasını taşıyor.

Ajans, 'giderek radikalleşen İslam dünyasında mutedil bir güç' olarak görülen Gülen hareketinin, bazı Türkler için de 'laik devlet ve din merkezli güç arasındaki gerginliğin bir örneği' olarak algılandığı belirtiyor.

Reuters'in haberinde, Cambridge Üniversitesi'nden İslam araştırmaları uzmanı Timothy Winter'ın "Gülen hareketinin ana amacı, laik ve dindar Türklerin hep birlikte eğitim vasıtasıyla yükseltilmesidir." sözlerine yer veriliyor.

İstanbul Avcılar'daki Fatih Koleji'ne giderek öğrenci ve öğretmenlerle görüşen Alexandra Hudson, Türk gönüllülerin dünya genelinde 800 okul açtığını anlatıyor.

Söz konusu eğitim kurumlarının bilim ve teknolojiye odaklandığını anlatan Hudson, haberinde çeşitli röportajlara da yer veriyor. Fatih Koleji İngilizce öğretmenlerinden Ahmet Yalçın, velilerin okullarını tercih etmelerini farklı sebeplere bağlıyor.

Bazı ailelerin, içki ya da sigaraya başlamasından korktukları için çocuklarını Fatih Koleji'ne gönderdiğini, bazılarının da üniversite sınavlarındaki başarı sebebiyle kendilerini tercih ettiğini dile getiriyor.

Okuldaki her sınıfta Atatürk resimleri bulunduğuna işaret eden muhabir, eğitim programında da Gülen öğretilerinin yer almadığına dikkat çekti.

Haberde görüşüne başvurulan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Cemal Uşak, anketlere göre Türk halkının yüzde 83'ünün Türk okullarına olumlu baktığını vurguladı.

Türkiye Cumhuriyet'inin 'katı laik' bir devlet olarak kurulduğunu yazan Reuters, toplumdaki değişimin dindar profesyonelleri öne çıkarması ve Gülen hareketinin yükselen kesimden destek görmesinin bazı çevreleri endişeye sevk ettiğini belirtiyor.

Haberde Gülen'in siyasi amaçları olduğu yönündeki şüphelere de yer veriliyor. Utah Üniversitesi'nde çalışan Prof. Dr. Hakan Yavuz, "Türkiye'yi dini dünyanın merkezi yapmak için elit bir sınıf meydana getirmek istiyorlar. Toplumda onları dengeleyebilecek başka bir hareket yok" iddiasında bulunuyor.

Haberi kaleme alan muhabir, hareketin içindeki insanlar bu tip görüşleri 'paranoya' olarak nitelendirdiğine dikkat çekiyor. Reuters'in haberinde, Gülen'in dinlerarası diyalog çabalarına da değiniliyor.


zaman

 



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,516 µs