En Sıcak Konular

Babacan'dan K. Irak'la temasa devam sinyali

14 Mayıs 2008 21:34 tsi
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'den Irak'a yapılacak olan ziyaretlerin sıklaşacağını söyledi. ''Irak'la rutin görüşmeler başlıyor'' diyen Babacan, Kuzey Irak yönetim ile de görüşmelerin süreceği mesajını da verdi.

Babacan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Miliband'ın Ankara'da oluşunun, ikili ilişkileri, bölgesel konuları ve Türkiye-AB ilişkilerini ele almak için önemli fırsat oluşturduğunu kaydetti.
 
İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in ziyaretinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Babacan, ziyaretin önemli ve anlamlı olduğunu söyledi.
 
Babacan, "Kraliçe'nin ziyaretinin aslında iki ülke arasında ilişkilerin tam anlamıyla bir taçlandırılmasıdır. Bu ziyaret hiç şüphesiz önümüzdeki dönemde de ilişkilerimize yön verici ve ışık tutucu olacaktır" diye konuştu.
 
Babacan, Miliband ile görüşmelerde mükemmel seviyede devam eden ikili ilişkileri ele aldıklarını, bu çerçevede ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkileri,çevre ve uluslararası terörle mücadelede işbirliği konularını değerlendirdiklerini belirtti.
 
Babacan, iki ülkenin terörle büyük bir mücadele içinde olmalarının işbirliğini zorunlu kıldığını ifade ederek, bu konuda kapsamlı bir işbirliğinin gerekliliğinin görüşmede karşılıklı olarak vurgulandığını kaydetti.
 
"Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerinin, İngiltere ile olan ilişkiler düşünüldüğünde önemli yer tuttuğunu" söyleyen Babacan, İngiltere'nin Türkiye'nin AB sürecinde en güçlü destek veren ülkelerden biri olduğunu kaydederek, teşekkür etti.
 
Babacan, görüşmelerde çevre ve iklim değişikliği, enerji güvenliği ve bin yıl kalkınma hedefleri gibi küresel boyutta önem arz eden konularla Ortadoğu, Irak, İsrail-Filistin anlaşmazlığı, Lübnan'daki gelişmeler ve Pakistan'ı da ele aldıklarını söyledi.
 
Kıbrıs konusunun da gündeme geldiğini kaydeden Babacan, Miliband'a Türkiye'nin görüş ve beklentilerini izah ettiğini belirtti.
 
Babacan,"Kıbrıs Rum kesimindeki seçimlerden sonra ortaya çıkan yeni durumun bir fırsat olduğunu, bu fırsat penceresinin kapanmasından önce, hızlı şekilde bu konuda ilerle sağlanmasının önemli olduğunu karşılıklı değerlendirdik" dedi.
 
"Irak'la rutin görüşmeler başlıyor"
 
Ali Babacan, "Türkiye'den Irak'a artık sık sık ziyaretler düzenleneceğini ve bu ziyaretlerin artık rutin bir gelişme olacağını" söyledi.
 
Babacan, Irak'ın kuzeyindeki yönetimle temasları da "artık çok özel bir şey gibi görmemek gerektiğini, o eşiğin artık aşıldığını" belirterek, "Direkt diyalog olacak mı olmayacak mı sorusunu geride bıraktık, bundan sonra belki diyaloğun sıklığı ve seviyesi önem taşıyacak" dedi.
 
Irak'ın kuzeyine yönelik operasyonlardan sonra terörist unsurların bölgesel yönetimin kontrolü altındaki noktalara geçtiği iddialarının hatırlatılması üzerine Babacan, terörle mücadele, özellikle de kuzey Irak'taki operasyonlar konusunda Genelkurmay Başkanlığı'nın gerekli zamanlarda gerekli açıklamaları yaptığına ve bu açıklamaların teyit edilmiş bilgilere dayandığına dikkati çekerek, "Dolayısıyla siz bu konularda Genelkurmay Başkanlığı'mızın yaptığı açıklamalara itibar edin, güvenin" diye konuştu.
 
Öte yandan, Irak'ın kuzeyindeki yönetimle geçen haftalarda başlayan doğrudan diyalog sürecinin bulunduğuna işaret eden Babacan, bu sürecin aynı zamanda güven inşasına dayanan bir süreç olduğunu, güven oluşturmak için söylemlerin ve aynı zamanda da fiiliyatın son derece önemli olduğunu belirtti.
 
Babacan, terörle mücadele konusunda Irak'ın kuzeyindeki yönetimden ne kadar çok sözlü ve fiili destek görülebilirse, ne kadar somut adımlar ortaya konulabilirse, bunun, Türkiye'nin kendileriyle olan diyalog ve işbirliğini olumlu olarak etkileyeceğini belirtti.
 
Özçelik'in Bağdat temasları
 
Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik'in Bağdat temaslarına ilişkin bir soru üzerine Babacan, Özçelik'e verdiği talimatta, kendisinden ayda en az bir defa mutlaka Irak'a gitmesini istediğini bildirdi.
 
Irak'taki gelişmelerin çok hızlı olduğuna dikkati çeken Babacan, bunun, sadece Türkiye-Irak ilişkileri ve Türkiye'nin terörle verdiği mücadele açısından değil, aynı zamanda 2008 yılının Irak'ın geleceğini tanımlayacak bir yıl olmasından kaynaklandığını söyledi.
 
Babacan, Irak'ta pek çok yasal düzenleme hazırlandığını anımsatarak, Türkiye'nin Irak'la ilgili gelişmeleri yakından takip etmesinin gerektiğini kaydetti.
 
"Yakından derken, alanda, arazide olmakla da son derece alakalı" ifadesini kullanan Babacan, "Onun için bundan sonraki dönemde bizim Irak Özel Temsilcimiz olsun, yardımcıları olsun, diğer Irak'la alakalı arkadaşlarımızın olsun, sık sık Irak'a gidip geldiklerini artık göreceksiniz, dolayısıyla bu artık rutin bir gelişme olacak. Ziyaretleriki taraflı olacaktır. Önemli olan sonuç almaktır, ilişkileri her alanda geliştirmektir, Irak'ın istikrarına, güvenliğine ve ilerideki refahına Türkiye'nin vereceği katkıdır" diye konuştu.
 
Özel Temsilci Özçelik'in Irak'ın kuzeyini ziyaret edip etmeyeceğine dair bir soru üzerine Babacan, Özçelik'in bu sefer ki temaslarında Irak'ın kuzeyine bir ziyaretinin öngörülmediğini, ancak bunun hiç olmayacak anlamına da gelmediğini belirtti.
 
Babacan, "Hatta Irak'la ilgili konularda David (Miliband) ile görüşmemizde Basra konusunu ele aldık. Basra'da yeni bir sanayi bölgesi öngörüyoruz. Burada İngiltere, Türkiye, Kuveyt ve Irak'ın da işbirliğiyle ve Kuveyt sınırında bir sanayi bölgesi öngörüyoruz. Basra'ya başkonsolosluk açma hazırlığı içindeyiz. Çok ilerledik ve o konuda da İngiltere'den çok destek alıyoruz" dedi.
 
Miliband: "Kraliçe'nin ziyareti ilişkileri geliştirecek"
 
İngiltere Dışişleri Bakanı Miliband da Ankara'ya yaptığı ikinci ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki ortaklık ve dostluğun her geçen gün büyüdüğünü, aynı şekilde iki dışişleri bakanı arasındaki dostluğun da buna paralel olarak geliştiğini söyledi.
 
Türkiye'nin İngiltere'de pek çok hayranı bulunduğunu kaydeden Miliband, bu nedenle ikili ilişkilerin daha da derinleşmesi gerektiğini vurguladı.
 
Kraliçe'nin ziyaretinin önemli ve sembolik nitelikte olduğunu ve bu ziyaretin ilişkilerin daha da geliştirilmesine katkıda bulunacağını ifade eden konuk bakan, ziyaretin Türkiye'nin eski ve yeni değerlerini tanıtmak için önemli olduğunu kaydetti.
 
İkili ilişkilerin pek çok alanda devam ettiğini söyleyen Miliband, ekonomik alanda işbirliği yapan çok sayıda şirket bulunduğunu, kültürel ve turizm alanındaki ilişkilerin ise rekor seviyede olduğunu belirtti.
 
Miliband, eğitim alanında da iki ülkenin işbirliği olduğunu hatırlatırken, siyasi alanda ise iki ülke arasında çok derin ve önemli işbirliği adımları atılan ilişkinin olduğunu söyledi.

"Özel diyalog konusunda anlaşmaya vardık"

Bazı konularda iki ülke arasında özel diyalog kurulması bağlamında anlaşmaya varıldığını belirten Miliband, bunlardan ilkinin terörle mücadele konusunda olacağını söyledi.
 
Miliband, "Her iki ülke de terörizmle mücadele konusunda bunun getirebileceği yükü bilen ve bu konuda yapılacak işbirliğinin önemini anlayan bir pozisyona sahip" diye konuştu.
 
İkinci diyalog alanının iklim değişikliği konusunda olacağını söyleyen Miliband, bunun her iki ülke için de giderek büyüyen bir konu haline geldiğini, bu nedenle işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
 
Miliband, "Biz Türkiye'nin AB içinde sadece attığı adımları destekleyeceği bir taraf değil, aynı zamanda müttefiki olmak istiyoruz. Hükümetinizin atmakta olduğu adımları önemli görüyor ve destekliyoruz. Türkiye'nin tam üyelik sürecinde hızlı ilerlemesi için tam desteğimizle arkanızdayız" diye konuştu.
 
İngiltere Dışişleri Bakanı Miliband, Akdeniz için birlik konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine, projenin AB için önemli olduğunu belirterek, "Ancak altını çizmek istiyorum, Akdeniz için birlik, AB'nin Türkiye'yi dahil edecek şekilde genişleme sürecine kesinlikle bir alternatif değildir" dedi.
 
Miliband, "Akdeniz için birlik, bazı önceliklerin belirlenmesi, Akdeniz ülkeleriyle ortak bazı çıkarların tanımlanması açısından AB'ye katkı getirecek bir süreçtir. Ama şu anda devam eden bir üyelik süreci var ve bunun aynı hızla devam etmesi diliyoruz" diye konuştu.
 
"Halkların seçtiği hükümetlerin desteklenmesi gerekir"
 
Miliband, AK Parti'nin kapatılma davasına ilişkin bir soru üzerine, İngiltere'nin Türk hükümetiyle yakın işbirliği içinde olduğunu belirterek, 2002'den beri 59'uncu ve 60'ncı hükümetlerin çok önemli ve olumlu değişikliler yaptığını söyledi.
 
Türkiye'ye bu çerçevede Avrupalı dostları tarafından her türlü desteğin verildiğini belirten Konuk Bakan, "AB'nin en temel ilkelerinden biri halkların hükümetleri seçmesidir. Bu hükümet de çok yakın bir geçmişte önemli oranda oy alarak yeniden seçildi. Halkların seçtiği hükümetlerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Mahkeme sonucunda neler olur, varsayımsal bir tartışmaya girmek istemiyorum" dedi.
 
Miliband, Türkiye'nin AB sürecinde ilerleme kaydettiğini ve böyle devam etmesini beklediklerini kaydetti.
 
Miliband, terörizmle mücadelede oluşturulacak yeni diyalog sürecine ilişkin bir soru üzerine de, terörle mücadelenin PKK ile mücadeleden uluslararası mücadeleye kadar geniş bir yelpaze içerdiğini belirtti.
 
İngiltere'nin PKK'yı terörist örgüt olarak kabul ettiğini hatırlatan Miliband, örgütün Avrupa'daki faaliyetleriyle yasaların izin verdiği ölçüde savaşılması gerektiği düşüncesini dile getirdi.
 
Miliband, İngiliz hükümetinin bu görüşü desteklediğini ve bu yönde hareket ettiğini belirtti.

cnnturk



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,862 µs