En Sıcak Konular

Soğuk Savaş kapıda mı?

14 Mayıs 2008 21:09 tsi
Soğuk Savaş kapıda mı? ABD'de yayımlanan New York Times gazetesi yazarı Thomas Friedman'a göre, Lübnan'daki kriz ABD'nin Ortadoğu'da İran'a karşı güç kaybettiğinin bir göstergesi ve Bush'tan sonrası soğuk ve savaş...

Lübnan bir kez daha süper güçlerin mücadele alanı haline geldi.
 
İran ve ABD'nin bölgedeki müttefiki Suudi Arabistan, Lübnan'da Hizbullah ile hükümet yanlısı güçlerin çatışması üzerinden söz düellosuna girdi.
 
ABD'li kıdemli gazeteci Thomas Friedman, Ortadoğu'daki başarısızlıkların ve İran'ın siyasi kurnazlığının, dünyanın tek süper gücünü getirdiği noktayı şöyle tanımlıyor: "Yeni ABD Başkanı bir soğuk savaş dönemi başkanı olacak. Ancak bu kez soğuk savaş İran'la..."
 
Friedman'a göre, ABD Ortadoğu'da sayılmıyor, sevilmiyor ve kimse ABD'den korkmuyor. Bu yüzden ABD'nin yeni başkanının, İran'a karşı soğuk savaşta eli son derece zayıf olacak.
 
Friedman'a göre, ABD, Ortadoğu'da İran'ın caydırıcılığına karşı kan kaybediyor. Bunun son işareti, Lübnan'daki kaostan Hizbullah'ın güçlenerek çıkması.
 
"Hizbullah'a İran desteği..."

Friedman, Hizbullah'ın 40 bin füzeyle ülkeyi kontrol edebilen ve İsrail'i tehdit eden bir güce dönüşmüş olmasını, İran'ın desteğine ve ABD'nin bölgedeki müttefiklerinin zayıflığına bağlıyor, "Lübnan'ın tamamen İran kontrolüne girmesine karşı tek umut, bu ülkede tarih boyunca hiçbir grubun tek başına iktidar olamaması" diyor.
 
Friedman'ın Ortadoğu'nun diğer cepheleri, Irak ve Filistin için çizdiği tablo, Washington açısından daha karamsar. Friedman'a göre, İran Irak'ta Başbakan Nuri El Maliki ve tüm Şii milis gruplar üzerinde büyük bir etkiye sahip.
 
Filistin sorununda, Hamas sayesinde ABD'nin arabuluculuğundaki her türlü girişimi engeliyor. Muhataplarını, "Nükleer tesislerimize saldırırsanız, Ortadoğu'da 4 cephede savaşı göz alın" mesajıyla caydırmayı başarıyor.
 
Friedman'a göre, ABD bu meydan okumayla başedebilecek güçte değil. Bush yönetiminin sırtını dayayabileceği tek güç olan Sünni Arap ülkeleri de, zayıf ve birlikten yoksun...

Cnnturk.com



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,531 µs