En Sıcak Konular

Meclis'te 'mal gibi' tartışması!

14 Mayıs 2008 20:27 tsi
CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın, AK Parti'de siyaset yapan kadınlara yönelik sözleri, TBMM Genel Kurulunda tartışmaya neden oldu.

''İstihdam Paketi'' olarak adlandırılan, İş Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarının 6. maddesinde verdiği değişiklik önergesi üzerinde söz alan Arıtman, işverenin, iş yerinde emzirme odası ve kreş açma yükümlülüğünün yapılan düzenlemeyle hafifletildiğini savundu.

Arıtman, kadın istihdamı açısından Türkiye'nin OECD ülkeleri içinde son sıralarda bulunduğunu ifade ederek, ''Hükümet'in kadınları, ev kadını olmaya teşvik ettiğini'' öne sürdü.

Kadınlara iş yaşamında eşit fırsatlar tanımanın bir hak olmanın ötesinde aklın da gereği olduğunu dile getiren Arıtman, 1 Mayısta işçisine orantısız güç kullanan, yere düşmüş kadını bile tekmeleyen bir anlayışın, işçiden ve kadından yana olduğuna hiç kimsenin inanmayacağını bildirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın, ''AKP'nin kadınları, feminist ideolojinin kölesi olmayacaklardır'' dediğini, bu sözlerin iktidarın kadına bakış açısını gösterdiğini ileri süren Arıtman, feminist ideolojinin, kadın-erkek eşitliği ve kadının cinsel hakları için verilen mücadele olduğunu söyledi. Arıtman, ''İnsan hakları savunucularını aşağılamak, AKP'nin kadınları diyerek, bu partide siyaset yapan hanımefendileri, bir mal gibi AKP'nin mülkiyeti altında göstermek ve köle kelimesiyle ortaya çıkan bilinçaltındaki bu kadına korkunç bakış açısı, en büyük sorun alanıdır. Kadına bu bakış açısı değişmediği sürece, yapılan yasal düzenlemelerin yaşama geçmesi mümkün değildir'' diye konuştu.

Arıtman'ın sözleri, Genel Kurulda gerilime neden oldu. AK Parti'li milletvekilleri ayağa kalkarak, ''Kimse bir milletvekilline mal diyemez'' diye tepki gösterdi ve Arıtman'ın sözlerini geri almasını istedi.

-''MAL GİBİ GÖRÜYORLARSA...''-
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da söz alarak Arıtman'a tepki gösterdi. Elitaş, ''Adalet ve Kalkınma Partisi'ndeki hanımefendi milletvekillerini mal gibi değerlendirmek, bir hanımefendiye yakıştıramadığım ifadedir. Eğer kendileri, partilerinde kendisini mal gibi görüyorlarsa ona bizim diyecek bir şeyimiz yok'' dedi.

Arıtman'ın önergesinin reddedilmesi ve tasarının 6. maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verildi.

Bazı AK Parti'li kadın milletvekilleri, verilen arada Arıtman'ın yanına gelerek tepki gösterdi ve bir süre tartıştı.

AA



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs