En Sıcak Konular

Obama, delege üstünlüğünü pekiştiriyor

14 Mayıs 2008 18:43 tsi
Amerika'da Hillary Clinton'ın West Virginia'daki üstünlüğüne rağmen, Barack Obama süper delege desteğini artırıyor.

Obama son günlerde kazandığı delege desteğiyle, kalan 5 seçimde yüzde 50'nin üstüne çıkamasa bile, 3 Haziran günü 2025 oy desteğine ulaşma konusunda avantajlı konuma geçmiş durumda.  
 
Son bir haftada Barack Obama'yı destekleyeceğini açıklayan süper delege sayısı Pazartesi günü itibarı ile 26'ya yükseldi. Obama süper delege sayısını 281'e çıkarırken, Clinton'ın 271,5 süper delege oyu bulunuyor. Partide henüz kararını vermemiş 200 süper delege oyu kaldı.

Hillary Clinton'ı matematiksel olarak da yarışta yeniden iddialı hale getirebilecek tek seçenek, 31 Mayıs günü Demokrat Parti Ulusal Komitesinin yapacağı toplantı. Cezalı eyaletler, Michigan ve Florida'nın, ocak ayında yaptıkları önseçim sonuçlarına göre, her iki eyaletin delegelerinin Ağustos kongresine gitmesi kararı çıktığı takdirde, Hillary Clinton yarışta matematiksel olarak da yeniden şanslı hale gelecek. Ancak böylesi bir kararın, Obama'nın kampanyasında büyük itiraz görecek olması ve parti içi tartışmayı derinleştirme ihtimali bulunuyor.

Hillary Clinton'ın iletişim direktörü Howard Wolfson da, pazartesi günü yaptığı açıklamalarda, 31 Mayıs toplantısının kendileri açısından kalan süreçteki en önemli viraj haline geldiğini kabul etmişti. Barack Obam ise West Virginia önseçimi öncesi, Hawaii Senatörü Daniel Akaka ile Maine milletvekili Tom Allen'ın destekleriyle moral buldu.

AP haber ajansının hesabına göre Obama, West Virginia seçim sonuçları dahil olmadan 1871,5 ve Hillary Clinton 1697 delege oyuna sahip. Demokrat Partide, bazı yurtdışı delege oyları yarım oy sayıldığından, bazı delege sayımlarında adaylar küsuratlı rakamlara sahip oluyor.

Bu sayıma göre, Obama'nın salt çoğunluk olan 2025 delege oyuna ulaşması için 153,5 ve Clinton'ın ise 328 oya ihtiyacı bulunuyor. Partide budan sonra yapılacak Oregon, Kentucky, Puerto Rico, Montana ve South Dakota önseçimlerinde 189 delege oyu için daha seçim yapılacak.
 
zaman



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,298 µs